Mit adhat neked Pi élete? Hogy mindig megéri hinni! Hogy tudd, az égiek, az isteneid, Isten sosem hagy el téged. Hogy létezik az a bizonyos sors. Hogy keressük meg önmagunkat! Könnyen azt hihetnéd, hogy ez csak egy egyszerű történet egy hajótörött indiai kisfiúról, de sokkal mélyebb jelentéssel bír, mintsem azt elsőre gondolnád!

 

A Pi élete című film a kanadai Yann Martel fantasyregénye alapján készült 2001-ben jelent meg. Azt pedig hozzá kell tenni, hogy a film egyszerűen gyönyörű lett! A képi világa sokszor valami fenséges!

nytimes.com

A sztori

A film azzal kezdődik, hogy egy férfi, aki megrekedt az írásban, mert kiégett azért keresi fel Pi-t, mert annak nagybátyja azt mondja: A története végén, hinni fogsz Istenben. Ez azért jól hangzik, nem igaz?

Piscine Molitor Patel egy kis indiai fiúcska, aki egy állatkertben született. A családja állatkertjében. A kisfiú édesanyja révén a gazdag világú hinduizmust kezdi követni, ami telis-tele van színes istenekkel. Ám később megismeri Jézust, így vallásába beépíti a kereszténységet is. Ugyanakkor rövidesen megismerkedik Allahhal és az iszlám vallással, így azt is felveszi. Neki így kerek a világ.

youtube.com

Csakhogy a családnak fel kell számolnia indiai életét, így hajóra szállnak az állatokkal együtt.  Sajnos viharba keverednek a Csendes-Óceánon és megsérül a hajó. Az állatok és Pi családja mind meghalnak. Kivéve néhány állat, Pi és Richard Parker, a bengáli tigris, akivel hosszú időn után együtt utaznak.

Kezdetben velük tart egy zebra, egy majom és egy hiéna is, akik a hajóhoz úsztak.  Mondani sem kell, hogy mi történik velük, miután ott van Richard Parker is a csónakban. A film ilyen tekintetben azt a kérdést feszegeti, hogy vajon rejlik-e több az állatban, mint az az ösztöne. A tigris csupán egy pusztító vadállat? A majom meg csak majom? Vajon Pi valóban látta Richard Parker szemeiben annak a lelkét, akivel kommunikálhat vagy nem több, mint egy vérengző vadállat, ami megölte a csónakban a többi állatot és többször is rátámadt Pi-re?

screenmusings.org

Rengeteg kalandot él meg Pi és Richard Parker együtt, miközben végig nézzük Pi viszontagságait és lelki tusáit. Szenved azért, mert elvesztette a családját, mert fenyegetve érzi magát a tigris miatt. Nem akarja elveszíteni a reményt, hogy megtalálják, de közben egyre nehezebb hinnie benne. Ki kell oltania egy hal életét a vegetáriánus fiúnak, hogy életben tartsa a tigrist és önmagát, ezzel pedig úgy érzi önmaga és a vallása ellen vétett. Mindig végig azt mondja, hogy Richard Parkernek köszönheti az életét, mert miatta maradt éber és igyekezett életben maradni, amiért hol küzdött, hogy az égiekre bízta magát, hogyha kell, akkor küldjék a túlvilágra.

Végül Pi megmenekül. Mexikó partjainál ér partot. Bár kábult, de látja, ahogy Richard Parker partra száll és egyenesen a dzsungel felé veszi az irányt, majd eltűnik benne anélkül, hogy visszanézne. Majd hamarosan rátalálnak Pi-re és kórházba viszik. Mit gondoltok, Pi azért sírt mert megkönnyebbült, hogy véget értek a viszontagságai, vagy mert a barátjának hitt Richard Parker még csak el sem búcsúzott tőle?

A kórházban töltött ideje alatt két férfi érkezik hozzá a hajótársaságtól és válaszokat várnak a hajó elsüllyedése kapcsán. Nem hiszik el Pi történetét. Arra kérik, találjon ki egy másikat. Mindjárt hihetőbb az embereknek az a verzió, ahol nem az állatok, hanem az emberek ölik le egymást.

pinterest.com

Mit tanulhatunk Pi életéből?

Hogy keresd meg önmagadat és a hitedet. Bármilyen és bármennyi vallásod lehet, ugyanis ettől lesz színes és gazdag az élet. Pi sem a vallások a különbözőségeivel van elfoglalva, nem elkülöníti, hanem egybe olvasztja őket. Megtalálja bennük a közös pontot. Rájön, hogy mindegy hogy nevezik a Teremtőt, a Legfelsőbb Lényt (Buddha, Isten, Visnu, Allah, Jehova) ugyanaz. Erre utal az is, mikor azt mondja „Krisna bemutatta nekem Krisztust”. Miért ne lehetne valaki egyszer hindu, muszlim és keresztény is? Ha ő így boldog, így lelki meg magában a harmóniát?

Pi anyjától is tanulhatjuk, mikor azt mondja az ateista apának, hogy  „A tudományok megmutatják mi van körülötted, a hit pedig, hogy mi van benned legbelül.”

youtube.com

Isten, avagy az, akiben hiszünk, sosem hagy bennünket cserben. Pinek és mindig segített, amikor már úgy érezte itt a vég, vagy nincs több remény. Olyankor küldött neki halat (és zokogva köszöni Visnunak, hogy hal formájában ment el hozzá, hogy segítsen neki túlélni) vagy ért partot a fiú. Isten mindig akkora próbára mér ránk, amennyire tudja, hogy képesek vagyunk elviselni. A próbák arra vannak, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, megismerjük erősségeinket és gyengeségeinket.

A végén megkérdezi Pi az írótól, hogy szerinte melyik történet volt a jobb. Az, amikor Richard Parkerrel utazott vagy mikor azt adta be a japánoknak, hogy az emberek ölték le egymást a csónakban. Az író azt feleli, hogy a tigrises. És miért? Mert kérdem én, kinek kell feltétlenül a valóság? Senkinek. A mesék, a filmek, a könyvek mind azért vannak, hogy kiszakítsanak bennünket a valóságból. Ezért szeretjük őket annyira. Lehet, hogy nem léteztek az istenek és éltek itt közöttünk, de nem kellemesebb egy olyan világban élni, ahol igenis létezhetnek? Vagyis a hit nem feltétlenül a valóságot tükrözi, sőt. De éppen erre való a hit, hogy megszépítse a világot. Így már sokkal elviselhetőbb ez a sokszor kegyetlen és gonosz hely, mert a hit erőt, reményt, magyarázatot és új világokat ad. Ezért olyan jó belekapaszkodni!

bfi.org.uk

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Leadkép: moveek.com