A legtöbb embernek van bakancslistája, amin azon dolgok szerepelnek, amelyeket az ember meg szeretne tenni még azelőtt, hogy feldobná a bakancsot. Ez a kedves vígjáték két igen jó színésszel pedig épp arra mutat rá: nem elég írogatni meg gyűjtögetni, őrizgetni a listára valót, hanem meg is kell azokat tenni! Éppen azért, mert korlátozott idővel rendelkezünk ezen a bolygón.

A sztori

Carter Chambers (Morgan Freeman) kórházba került, ezért bőven van ideje összeírnia a bakancslistáját. Mindig is autószerelőként dolgozott, példás életet élt és egy kedves, bölcs öregember lett belőle. Ágyszomszédja a milliárdos Edward Cole-t (Jack Nicholson), akit világ életében csak a pénzcsinálás érdekelt, eddig csak habzsolta az életet, de most kénytelen szembenézni a halandóságával.  Mindketten rákosak, gyógyíthatatlanok, de szerencsére tünetmentesek, ám már csak jó eséllyel egy évük maradt hátra.

Végül ez a két, egymástól roppant különböző személyiség úgy dönt, hogy aktív haldoklás helyett belevágnak a lecsóba és mennek, megvalósítják mindazt, amire vágytak, hála Cole tengernyi pénzének. Jöhet az autóversenyzés, ejtőernyőzés, csajozás, utazás Indiába, Egyiptomba és ami még a csövön kifér. Viszont a nagy élés közepette mindketten rájuk, mi, illetve ki az igazán fontos az életükben…

kép

Mit tanulhatunk a Bakancslista című filmből?

Jelenleg, ebben az életünkben csak egy dobásunk van, tehát ki kellene használni, meg kellene élni.

Épp ezért kellene átgondolni: Boldogok vagyunk most? Olyan munkát végzünk, amit szeretünk? Mi hiányzik az életünkből? Boldogok vagyok a párom mellett? És amin lehet, azon változtatni kell!

Na, és mivel véges idővel rendelkezünk, fontos, hogy rendben legyenek a kapcsolataink. Ápoljuk a viszonyainkat és ne legyen harag, gyűlölet a szívünkben mások iránt.

Továbbá ne arra várjunk, hogy majd valamikor lesz pénzünk vagy időnk élni. Sosem lesz erre ideális időpont. Ezt folyamatosan kell megtenni, a lehetőségeinkhez mérten.

kép

Szóval, nem tudhatjuk mennyi időnk van itt, mikor ér bennünket baleset vagy állapítanak meg egy halálos betegséget. Nem is kell ettől rettegni és ezért szédületes élésbe kezdeni. Ám nem rossz dolog úgy élni az életünket, hogy közben arra törekszünl: elégedettek legyünk vele és boldogok benne.

A bakancslistát, az álmokat nem őrizgetni, hanem megvalósítani kell!

„A régi egyiptomiaknak volt egy szép gondolatuk a halálról. Mikor a lelkünk a mennyek kapujába ér, az istenek két kérdést tesznek fel. A válaszon múlik, hogy bebocsátást nyernek-e. (…)
1. Leltél-e örömöt az életben? (…)
2. Vittél-e örömöt mások életébe?”

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Vajon elégedett leszel az életeddel a halálod napján? – Ha eljön Joe Black üzenete

Leadkép