Bizony, nem csak a testedet kínozhatod azzal, hogy mazochista vagy és szereted, vagy legalábbis élvezed, ha fizikailag bántanak és megaláznak. Ugyanolyan mazochista az, aki a lelkét kínozza, illetve kínoztatja magát.

Miért válik valakiből érzelmi mazochista?

Az ember ritkán születik úgy, hogy igénye van a lelki fájdalomra, vagy szereti. Ez inkább a csalódások, tapasztalások alkalmával alakul ki, méghozzá akkor, ha valakinek rémesen alanyos lesz az önbecsülése és úgy érzi, nem érdemel mást, csak a fájdalmat.  Míg számára ez egyfajta vezekelés, így büntetik magukat korábbi tetteikért. A következő 7 jel segít kideríteni, hogy Te vajon érzelmi mazochista vagy-e:

1. Engeded, hogy mások megtapossák az önbecsülésedet

Barátaid, kollégáid vagy akár a párod rendszeres lehúz? Van egy, vagy akár több olyan személy a környezetedben, aki állandóan megaláz, kritizál, beszólogat neked? Vagy talán kölcsönösen, egymás lelkét gyilkoljátok így? Ha te ezt elviseled és hagyod nekik, akkor nagyon is érzelmi mazochista vagy, méghozzá azért, mert mindenki más megválogatná a barátait, a párját, de legalábbis igyekezne velük egészséges kapcsolatot kialakítani. Ha te ezt nem teszed meg, akkor vagy félsz a magánytól, hogy elpártolnak tőled és egyedül maradsz vagy egyszerűen élvezed.

(projectinspired.com)

2. Szerelemben a rosszfiúkat részesíted előnyben

Megfigyelted már, hogy az utóbbi időben, években, mindig a rosszfiúk mellett kötöttél ki? Folyton azt panaszoltad a barátaidnak, hogy miért kell neked rendszeresen ilyen pocsék szerelmeket megélned? Miért vernek át, használnak ki, bántanak meg lelkileg vagy testileg? Mert hagyod nekik. És mert vonzod őket, mivel ezt a típust keresed. Úgy érzed, neked csak az „ilyenek” jutnak, nem érdemelsz jobbat. Hát, ha így gondolod, akkor ne is csodálkozz rajta, hogy valóban mindig a padlóhoz vágnak.

(mashable.com)

3. Ha nem a rosszfiúkat csíped, akkor szerető lesz belőled

Hogyha nem a rosszfiúkat vonzod, akkor a harmadik fél szerepkörét. De nem ám a romantikus szeretői viszonyt, amikor valami plátói akadály áll közétek vagy lehet látni a végét, hogy hamarosan együtt lesztek. Hanem a tipikusan fájdalmas szeretői kapcsolatot fogod ki, ahol te belezúgsz a partneredbe, míg ő csak szexpartnernek tart téged, esetleg happy enddel hiteget, ám a valóságban esze ágában sincs felvállalni téged. Te meg persze szenvedsz és ahelyett, hogy hátat fordítanál neki, behódolsz és elviseled. Rendben van az, hogy a szerelem nagyúr és a szívnek nem lehet parancsolni… na de lassan felmorzsolódik a szíved a sok fájdalomtól, mert képtelen voltál kiállni magadért és kiszállni.

(sharegif.com)

4. Nagy „mi lett volna ha” játékos vagy

Egyik kedvenc játékod a „mi lett volna ha”. Elképzeled, hogyan alakult volna egy szituáció, az életed, ha másképp döntesz, lépsz, ha valamit elfogadsz. Emiatt gyakran depressziózól és keseregsz, mert fél lábbal a múltban vagy. Látod a szemeid előtt mindazt, amit elérhettél, megkaphattál volna és szabályosan kínzod magadat velük. De jó lett volna bátrabbnak lenni és leszólítani a pasit vagy magabiztosabbnak mutatkozni az állásinterjún. Újra meg újra lejátszod magad előtt ezeket a filmeket és…

(czeshop.info)

5. Örökösen hibáztatod magadat valamiért

Mindig mindenről te tehetsz. „Természetesen”. Arról, hogy semmi sem jön neked össze, elutasít egy férfi, nem jön össze egy állás, rossz napja van a barátnődnek és beléd rúg. Nem mondom, hogy nincsenek dolgok, amikben valóban hibás vagy. De azért nem mindenben. A globális felmelegedésről nem csak te tehetsz. Miért jó, hogy hibáztatod magad, hogy keresed a lehetőséget, hogy felelősségre vond magad? Bár ha már nagyon szeretnéd magadat valamiért okolni, akkor jöjj rá, hogy talán az érzelmi mazochizmusod okozza a problémáidat és ebben te vagy hibás, mert ragaszkodsz hozzá.

(buzzfeed.com)

6. Kínzás gyanánt böngészed mások posztjait és profiljait a közösségi oldalakon

Gyakran a közösségi oldalakon barátaid, ismerőseid posztjait, profiljait böngészed és közben keseregsz a boldog képeiken. Rád tör a sírhatnék a boldog párokat látván vagy elkap a düh, hogy miért ők nyaralnak Fidzsin és miért nem Te. Miért nekik jut saját ház, új autó, sok pénz, sok barát, szépség és népszerűség, miért nem neked. Aktívan gyilkolod a lelkedet mások élményeivel.

(tenor.com)

7. Mindig megtalálod a módját, hogy becsmérled magad

Már eleve minden reggel így ébredsz. Vagy este, mikor hazajössz a munkából, akkor szidod össze magad, milyen kövér, csúnya, buta, tehetségtelen vagy. Aztán meg vagy lepve, hogy semmi jó nem történik veled. Aki így áll magához, nem is fog sok jót bevonzani, amíg nem szakítasz ezzel a szokással. Ha te nem tartod magadat semmire, nem szereted, nem értékeled, akkor más, hogy tegye meg? Amennyiben valami nincs ínyedre, változtass rajta! Hagyd abba az önsanyargatást, és szeresd, tiszteld, becsüld önmagad!

(theodysseyonline.com)

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: dreamstime.com