Itt van a Mindenszentek és mindjárt a Halottak Napja. De nem csak gyertyákból és mécsesekből kell ilyenkor betankolni, hanem okosságokból is. Mert egy bölcs spirituális ember tudja, hogy ilyenkor mi a teendő, illetve mi NEM. Cikkünk első felében megtudhatod azt, hogy mit NE tegyél inkább ezeken a napokon, ha nem akarsz kibabrálni magaddal…

1. Kerüld a mások iránti részvétet

Talán ez most kissé gonoszul hangzik, de mindjárt megérted! Amikor részvétet nyilvánítasz valakivel szemben, akkor az empátia lévén osztozol a fájdalmában. Ami alapvetően, más esetben egy nemes dolog. De nem ebben az időszakban, amikor roppant veszélyes, mivelhogy minden mágikus cselekmény és energiaátvitel fokozottan működik. Tehát csak azt éred el, hogy hazaviszed az illető teljes bánatát. Közben felmerül a kérdés, nincs neked elég bajod? Ráadásul ha „elveszed” a bánatát, jó eséllyel a holtját is… vigasztald meg, de ne részvét alapon!

2. Ne időzz túl sokat idegenek sírjánál

Menj csak temetőbe, látogasd meg halott szeretteidet. De ügyelj arra, hogy idegenek sírjánál ne sokat időzz és ne sok részvétet mutass az irányukba. Ne aggódj, majd gondoskodnak róluk a saját szeretteik vagy ha már ők is eltávoztak, akkor az a lélek úgy sem jelenik meg itt. Kivéve, ha megint csak szeretnél hazavinni egy potya szellemet, mert a jelenléteddel odaszólítottad.

3. Ne légy egyedül!

Legalábbis lehetőség szerint ne légy egyedül a következő két napban. Ha teheted, inkább menj át a rokonodhoz, barátodhoz. Ugyanis ilyenkor az ártó szellemek előszeretettel sugdosnak az emberek fülébe, és igyekszenek meggondolatlan dolgokra rávenni az élőket. Ráadásul, általában véve is maga alatt van az ember és gyászol. Nem árt, ha ilyenkor kis szeretettel feltöltjük a másikat.  Ám ha nincs más választásod, akkor legalább igyekezz levédeni magadat szent tárgyakkal, amulettel vagy védelmet kérő fohásszal.

4. Sírj ha kell, de ne fájdalomból!

Jót mondok, ugye? Hiszen szeretted az illetőt és hiányzik, persze, hogy fáj az elvesztése. De gondolj arra, hogy azon a napon, mit láthat ő! Vagyis, ha fájdalomból sírsz, akkor azt fogja látni, hogy szenvedsz, és ez kicsit sem esik jól a léleknek. Elvégre már meggyászoltad, elsirattad érte a fájdalom könnyeit. Ha sírsz, próbálj meg szeretetből sírni és légy boldog azért, mert ő már egy jobb helyen van nem szenved. Gondolj arra, hogy egyszer úgyis találkoztok!

5. Nem muszáj követni a tradíciókat…

Sokaknak abból áll a Halottak napja, hogy csoportosan kivonulnak egy sírhoz, rendbe teszik, majd némán megállnak felette és percekig csak csend és ború lepi el a társaságot. Bizonyára ez sokaknak kellemetlen, hiszen ilyenkor valójában aktívan húzzák le egymás energiát az emberek, csoportos energiavámpirizmus történik. Tehát nem jó nektek, sem pedig az eltávozottnak. Érthető, hogy meg akarod tisztelni őt, és egy kicsit magadban beszélgetnél vele, gondolnál rá, de tudtad, hogy ezt másképp is lehet tenni? Persze, talán számodra vad lehet például az a mexikói szokás, – bár ezt máshol is tarják szerte a világban –  ahol a sírhoz mulatozni járnak. Esznek-isznak, zenélnek és anekdotákat mesélnek az elhunytról. Számukra ez a tisztelet jele, mert szerintük az öröm és a szeretet érzése kell ilyenkor a halottnak. És ez is egy bölcs gondolat! Természetesen te azt add, amit helyesnek érzel. Ha nem is mindjárt dínomdánomot csapni, de egész bátran beszélgessetek róla ti is, idézzetek fel szép emlékeket vagy igyatok egyet a tiszteletére.

6. Ne légy egész nap rosszkedvű!

Egy bölcs spiri úgy van a Halottak Napjával, mint a Valentin-nappal. Nem csak egy nap van szerelem, nem csak egy nap kell emlékezni a halottakra. Tehát máskor is eszedbe jut elhunyt szeretted és gondolsz rá. Éppen ezért nem muszáj egésznap depressziós hangulatban lenned. Menj, járd meg a temetőt, akár gyászban, akár kicsit fesztelenebb hangulatban, add meg a tiszteletet, de igyekezz nem egész nap lehúzni magadat vagy más. Nem bűnös dolog, és elhunyt rokonod sem fog csúnyán nézni rád, ha megnézel egy vígjátékot, vagy jót nevetsz és mulatsz kicsit a többi rokonoddal vagy akár egyedül, ha nincs más választásod. Sőt, ilyenkor kimondottan kell arra figyelni, hogy legyen meg az örömöd is ezeken a napokon!

7. Ne dúld fel az elhunyt szeretted lelkét

Jó esetben az elhunyt szeretted már megtért és békére lelt, esetleg csak visszatér aznap hozzád, hogy rád nézzen, megtámogasson. Éppen ezért, ha egy mód van rá, ne dúld fel a lelkét olyan szövegekkel, mint a „Miért hagytál el?” vagy a „Miért bántál velem olyan gonoszul életedben?” és hasonló mondatokkal. Ne szidd, ne vond kérdőre, ne próbálj meg neki holtában is fájdalmat okozni. Úgyis ott van, ahol lennie kell és mivel általában ez egy egyoldalú beszélgetés, nem szép olyat vádolni, aki nem védheti meg magát…  ne akard elérni, hogy ott ragadjon miattad.

8. Ne idézz szellemet! – Főleg ha nem értesz hozzá!

Egyfelől azért mert felesleges, szinte átjön ezeken a napokon az egész pereputty. Másrészt mert a halott szeretteid így is megtalálnak téged. Harmadrészt ne feledd, hogy ebben az időben garázdálkodnak a gonosz szellemek és démonok is, akik lesik a lehetőséget, hogy okozzanak fájdalmat, tegyenek kárt vagy akár találjanak maguknak egy új akkumulátort, aki táplálja őket. Szeretnél te az lenni? Hogy mondod… nem? Akkor ne idézgess szellemeket, főleg ha nem vagy benne profi, mert simán elérheted, hogy olyat is meghívj, akit eredetileg nem szerettél volna vagy nem sikerül elküldeni azt, akit megidéztél (vagy ki is hagyod ezt a lépést) és már is abban a helyzetben találod magad, hogy más tápláléka vagy, éppen bábja…

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Képek: dailymale.sk, giphy.com, flickr.com, shutterstock.com, forevertwentysomethings.com, tumblr.com, vice.com, goodreads.com Leadkép: wallpaperbetter.com