A horoszkópod alapján megmondom lehet-e köztünk valami. Bocsi, de nem vagyunk egy szinten. Már nincs dolgunk egymással. Nem szolgálod a fejlődésemet. Ismerős mondatok? Azért, mert te mondtad vagy mert neked mondták? Sajnos a spiritualitásnak is meg van a maga sötét oldala és egyesek könnyen áteshetnek a ló túloldalára, hogy egoista, fanatikus, boldogtalan spirik váljanak belőlük.

Kezdjük azzal, hogy ez a cikk nem azért születik, hogy lehúzzam a spiritualitást, hiszen jó magam is spiri vagyok. A cikk arra való, hogy felhívjam más spirituális emberek figyelmét bizonyos buktatókra, hogy milyen macicsapdákba ne lépjünk bele, ha nem muszáj…

Szóval, örülhetünk, hiszen a spiritualizmus virágkorát éri. Márpedig aminek nagy feneket kerítenek, abból divatirányzat is lesz. Vagyis sajnos akadnak olyanok, akik „divatspirik” és ha nem is rossz szándékból, de spirinek adják ki magukat. Tök jó, hogy keresik magukat és készen állnának elsajátítani valami szép és hasznos dolgot, de rossz az, hogy a kicsit sem spirituális viselkedésükkel lehúzzák ezt a csodálatos dolgot. Hiszem, hogy ők az elefántok a porcelánboltban, akik akaratuk ellenére okoznak károkat.

Viszont egyenesen óvakodni kell az olyan spiriktől, akik azt mondják, hogy amit ők mondanak, az szent és sérthetetlen. Minden szavuk maga az igazság. Na, jó, leírom, akik fanatikusok. Akik kicsit sem engednek a nézeteikből és erőszakkal nyomnák le a torkodon az igazságukat és „tanításukat”. Öröm az ilyen kolléganővel dolgozni, aki halálra traktálja az ember, hogy milyen szörnyűségek várnak rá, ha nem változtat az életmódján és akitől a férje is retteg otthon mert prédikátorként viselkedik. Talán az a legrosszabb, amikor van annyi karizmájuk, hogy magukkal ragadják az embert és ha egy ilyen ember átmossa a másik agyát, az onnantól kezdve kakukk lesz.

Egy régi barátom főleg a reiki, a gyógyítás meg az angyalok érdekeltek éveken át. Megismerkedett egy pasassal és egy hét múlva a telefonbeszélgetésünk alatt arról akart meggyőzni, hogy a pasas kapcsolatban áll a nem tudom milyen kimondhatatlan nevű bolygó legfőbb hatalmasságaival és elfognak érte jönni meg azokért, akiket kiválaszt és elviszik őket, a maradék földlakó agyát meg átmossák. Senki se értsen félre, pont azt vallom, hogy attól még, hogy valamit nem látunk, nem biztos, hogy nem létezik. Attól még, hogy valamiben nem hiszünk, nem biztos, hogy az nem igaz. Talán nagyon is igazat szólt az illető, elvégre bármi lehetséges. Itt arról van szó, hogy onnantól kezdve a barátom teljesen megváltozott és fanatikus lett.

Ugyanis a spiritualitásnak vannak mondhatni „bizonyított”, „tényszerű” területei és vannak olyanok, amik teljesen a hitre támaszkodnak. Ezzel nincs is baj. De jó, ha az ember nem dobja félre teljesen a józan eszét, a realitás érzékét. Jó, ha valaki képes szívvel és elmével együtt harmóniában élni. Máskülönben fennáll az esélye annak, hogy az embert mindent elhisz. A hit hatalmas erő és csodákra képes, de valahol árthat is. Hogy valami durva példával éljek, nem biztos, ha valaki azt hiszi magáról képes levitálni és kidobja magát a tizenkettedikről, merthogy úgyis repülni fog. Banális példa, de értitek a lényeget. Legyen hitünk, méghozzá hatalmas, színes, gazdag hitünk! Ám ügyeljünk arra, hogy az soha ne legyen ránk vagy másokra veszélyes.

Ha pedig már itt járunk, igazán legyünk óvatosak azzal, hogy vakon higgyünk akár a jóslatokban. Csak mert balesetet vagy balszerencsét jósoltak neked, nem biztos, hogy úgyis lesz. (Az meg nem számít bele, hogy a rettegés következtében te magad vonzod be!) Mint ahogy ha rokonod haláláról álmodtál, az sem biztos, hogy ezer százalék, hogy bekövetkezik. Persze ha Isten adta látnok vagy, esetleg egy olyanhoz jársz, aki még egyszer sem tévedett, az oké, más tészta lehet. Minden más esetben nem baj, ha hiszel a szabad akaratban és abban, hogy a sorsod ura vagy és változtathatsz a dolgokon…

Vagy ne tegye tönkre a kapcsolatainkat. Mivel vannak spirik, akik szeretik hangoztatni milyen magas szinten állnak. Biztos van, aki tényleg mesteri szinten van, de nem gondolnám, hogy az utcán minden második ember megvilágosodott. Márpedig akadnak olyanok, akik a magas lóról beszélnek és csak más szellemi nagyságokkal hajlandóak szóba állni, mert mindenki más lehúzza őket. Megint ne értsetek félre, tényleg jó, ha az ember megválogatja a környezetét és olyanokkal veszi körbe magát, akiktől szeretet és támogatást kap. Ám ne kezdjünk el ésszerűtlenül kinyírni a kapcsolatainkat és ezer éves barátságoknak meg bimbózó párkapcsolatoknak véget vetni mert az egyik atesita, és azzal nem állok szóba című rész van vagy mert „nem szolgálja a fejlődésemet” sztori van. Mikor ilyenekről kívánunk dönteni azt próbáljuk a tényekre alapozni. Nehogy véletlenül az derüljön ki, hogy egyszerűen csak könnyebb megválni a kapcsolataidtól, semmint dolgozni rajtuk és helyrehozni őket.

Essen szó a spirituális kiválóságokról, akik igazán arra igyekszik feltenni az életüket, hogy másoknak segítsenek. Ez igazán szép és nemes dolog. Főleg, ha Isten igazán nem vár érte semmit, még csak megbecsülést és szeretetet sem. (Most tegye mindenki a kezét a szívére, akire vonatkozik és merjen rá megesküdni.) És igen, jó, hogy vannak Teréz Anyák a világban, de ők sem szaladgálnak minden bokorban. Ismertem olyat, aki azt mondta neki az a küldetése, hogy másokat megmentsen és boldoggá tegyen. Igyekezett is mindenkinek segíteni, ahogy tudott. Csak kár, hogy ő maga viszont egy merő boldogtalanság volt. Bántotta, ha nem kapott egy köszönömöt se, hogy neki senki sem segített rajta, mikor bajban volt és hogy élete minden területe egy merő csőd volt. Nem csoda, hiszen magával szinte semmit sem foglalkozott. Kérdem én, ha boldogtalan volt, akkor vajon jól csinálta a dolgokat? E-E. Segítsünk másoknak. Mindenki annyit, amennyit tud. De a saját életünkről sosem szabad lemondani. Ha nem vagy boldog, másoknak sem segíthetsz és másokat sem tehetsz azzá. Ha meg szentnek kell lenned, akkor az égiek úgyis úgy intézik, hogy az legyél.

Hoppá, majd elfelejtettem! Mi a helyzet azzal, hogy „nem vágyok pénzre, nekem az nem fontos”? Szép gondolat, de a helyzet az, hogy valamiből élned kell és esetleg a szeretteidről is gondoskodnod  kell, úgyhogy azért örülj annak, hogy van munkád és ne vesd meg annyira a pénzt.

Továbbá a hit, a meditáció, a pozitív gondolkodás, az alternatív gyógyászat csodákat tehet velünk. Ellenben, ha majd megpusztulsz a fájdalomtól vagy hetek óta kettős látásod van, lehet nem kellene megvetni annyira az orvostudományt se és felkeresni a dokidat. Mégiscsak egy testben élsz, nem elég lelki szinten gondoskodni róla, fizikálisan is kell. Ha már a lelki bajaid okozták a betegségeket, legalább légy olyan jó a testedhez, ami kiszolgál téged, hogy a tüneteket is enyhíted. Meg aztán nyugodtan hiheted azt, hogy „okkal” létezik az orvoslás.

Persze ettől függetlenül mindenki úgy éli a maga életét, ahogy jónak látja. Amennyiben úgy érzi, neki az a jó, hogy leépíti a fél környezetét, tegye azt. Hogyha valaki hisz a 6-os Univerzumból származó Xohen-Altamira-Muchaka istenben (nyugi, most találtam ki, legalábbis remélem) hát tegye.  Építse fel mindenki a maga kis spirituális világát. De attól még ne felejtsük el milyen szép is az alázat, az ész hatalma, a saját maga boldogság megteremtése és az „élni és élni hagyni” elv.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: pexels.com