Levendulacsokor, szappan, illóolajjal átitatott agyagformák, illóolaj – mindig van az asztalomon valami levendulás. Leginkább azért, mert imádom az illatát, amire a párom legtöbbször csak fintorog. Nem érti – bár, ha jobban belegondolok, én sem – miért vagyok úgy oda érte, mégis kezdi megszokni a furcsa őrületemet. Szerintem egyébként mindenkinek van olyan illat, amiért szinte megszállottságig rajong. Legalábbis ezzel nyugtatom magam. Így kevésbé érzem furának, hogy még munka közben is elveszik a fél arcom a levendulás szappan csomagolásában, hogy magamba tudjam szívni a békét, a harmóniát és a nyugalmat. Tudom, bizarr… De hát: kinek a pap, kinek a papné!

A levendulát körülbelül 2500 évvel ezelőtt fedezték fel – legalábbis ezt írják a források. Erős antioxidáns, antibakteriális és nyugtató hatású. A belőle készült illóolajat nem csak terápiás, de kozmetikai céllal is használják már évszázadok óta. Az egyiptomiak például a mumifikációhoz használták parfümként. Azt mondják, hogy amikor megnyitották Tutanhamon sírját 1923-ban, még enyhén lehetett érezni a levegőben a levendula aromáját. Hogy ez igaz vagy sem, azt már sosem fogjuk megtudni, de az viszont garantált, hogy a virág megnyugtatja az idegeket. (Nem véletlenül szipózom munka közben.)

Illattal a stressz ellen

A levendulát nemcsak olajként, hanem a konyhában is érdemes használni. Mivel azonban ez nem egy gasztromagazin, a receptek helyett maradjunk meg az illatnál. Miért érdemes levendulát tartani otthon? Mert csökkenti a szorongást, a stresszt, javítja az agyműködést, az alvás minőségét és csökkenti a fájdalmat.

És ez az a pont, amikor megragadnám az alkalmat, hogy visszautaljak egy korábbi cikkemre, amelynek címe: Lemerültek a lelked elemei? Így töltsd újra! Nos, ha épp a lelkedbe próbálsz egy kis tüzet csiholni, akkor se feledkezz meg a lila szirmú virágról: harmóniát teremt, felfrissíti a szellemet, regenerálja a fáradt lelket és megnyugtat.

Noha a fenséges illatú virág ideje már lejárt, azért még tartja magát. A mi kertünkben is ontja magából az illatot, noha szegény már elég csúnyácska. Azért én mégis szedtem belőle egy jó nagy csokorral. Azóta szépen megszáradt, és itt pihen az asztalomon.

Még a negatív energiáktól is megszabadít

A nyár közepén nem túl gyakoriak az esti forró fürdők, ám érdemes elraktározni ezt az információt a hűvösebb éjszakákra. Cseppents néhány csepp levendula-illóolajat a fürdővízbe: segít ellazulni, pihenni, és még a bőröd is puha lesz tőle. Sőt, az izmok és ízületi gyulladások kezelésére is kiváló, emellett serkenti a vérkeringést. Hatékonyan párosítható citromfűvel, macskagyökérrel, orbáncfűvel és eukaliptusszal.

Amennyiben alvásproblémákkal küzdesz, tegyél levendulás illatzsákot a párnád alá, vagy használj illóolajat lefekvés előtt legalább egy fél órával.

Ám van még valami, amiben a levendula segítségedre lehet: a negatív energiák elűzése. Úgy érzed, hogy fáradt és levert vagy? Hiába alszol rengeteget, sosem csattansz ki az energiától? Akkor bizony érdemes lenne megtisztítanod a teret! Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben: A 9 legbiztosabb tértisztítási tipp szellemek és negatív energiák ellen.

up-nature.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: naturallydaily.com

Gifek: imgur.com