Megdöbbennél, ha azt mondanánk, hogy Isten Székében már egy nő is ült? Sőt, még gyereket is szült? Hogy a csudába nem tűnt fel senkinek, hogy két éven át uralkodott? Egyáltalán mi a bizonyíték arra, hogy valóban létezett Johanna, a pápanő?

Nő, az Isten Trónján

Létezik egy legenda a 13. századból, egy ismeretlen francia szerzőtől, aki azt állította, IV. Leó Pápa (855) és III. Benedek pápa (858) között egy nőpápa uralkodott. A történet a következőképpen fest: Ágnes, a mainzi származású nő, Rómában tanított és itt választották János néven (Johannes Anglicus) és így uralkodott két éven és két hónapon át. Mindezek után a Laternában tartó körmenet alatt szült egy gyermeket. Hupsz. Csak játszunk el a gondolattal, hogy mindez igaz, akkor hogy nem lepleződött le korábban a kis ravasz? Valaki segített neki? Egyáltalán tudott bárki arról, hogy egy nővel van dolguk? Az még hagyján, ha ő maga valahogy férfias küllemet öltött és megvezette a jónépet, de hogy a csudába nem szúrt senkinek szemet a növekvő hasa?

A legendák összegabalyodnak

Igen, ez a jó legendákban, hogy sok van belőlük, még akkor is, ha egy adott témáról van szó és gyakran összegabalyodnak. Ugyanis van egy 11. századi legenda is egy női pápáról, akinek nem ismerjük a nevét.

De ott van mindjárt a másik, Martin von Troppau krónikájából.  Inglheim am Rheinban született Johanna 818-ben, egy angol misszionárius és egy szász cseléd gyermekeként. Szülei halálát követően kolostorba ment, ahol kitűnő eredményei voltak. Tanulmányait Athénban fejezte be, majd kitudja miért vagy kinek az ötletére, férfinak álcázva magát, hogy nagy tudása és tehetsége segítségével felküzdje magát a ranglétrán, és tessék-lássék, ő lett a pápa. Ebből a sztoriból az is kiderül, hogy egy pápai titkár ejtette teherbe, más elbeszélés szerint, meg a bizalmasa.

(A 2009-es Johanna, a nőpápa c. film)

Hozzáteszem, az is roppant érdekes helyzet lehetett, hogy a titkár mégis milyen jellegű szándékokkal közelítette meg pápát… vagy a pápa kívánta meg a titkárt? Egyáltalán mit szólhatott a szerencsétlen, amikor felfedezte, hogy a pápának hiányzik a szerszámosládája? Hát nem rohant el szétkürtölni? Mindegy is ez most, térjünk vissza oda, hogy a körmenet végén Johanna megszült, amibe gyermekével együtt belehalt és ott helyben temették el őket. A nép bizonyára azt se tudta, hogy a pápa halála, a pápa gyereke vagy a tény, hogy a pápa egy nő volt és amiatt hányták a kereszteket.

De… van egy másik vége is a sztorinak: mindketten túlélték a szülést és száműzték őket. Egy újabb variáns szerint a gyermek lett később Ostia püspöke. És ha még unod a verziókat, tessék még egy:  mindkettejüket meglincselték, az apát meg felakasztották. Bárki is volt az. Ó, és egy másik vég a horror kedvelőinek: papok annyira morcik lettek a helyszínen, hogy ők ölték meg Johannát, és temették el sutyiban. Egy sokadik legenda szerint kápolnát emeltek a sír fölé, ahol egy asszonyszobor állt, csecsemővel a karjában, de III. Benedek leromboltatta.

Lássuk a bizonyítékokat!

Johanna szobra tényleg ott állt más pápák szobrai mellett. Az egyik ilyen híres szobra a sienai katedrálisban volt, amin az állt: Johannes VII, Femina ex Anglia, azaz “VIII. János pápa, egy nő Angliából”.

1276-ban XX. János pápa címét gyorsan XXI. Jánosra cserélte, miután áttanulmányozta a pápai dokumentumokat, és bizonyára akkor döbbent rá, hogy majdnem kihagyott valakit, így elismerve Johanna pápaságát, VII. János pápaként.

Majd 1601-ben, VIII. Kelemen parancsára Zakariás pápa képére szabták át.

Aztán ott van Jan Hus 1413-as tárgyalása. A férfit eretnekséggel vádolták, mert a szerencsétlen azt állította, hogy a pápa is tévedhet. Védelmében temérdek olyan példát sorolt fel, amikor a pápák bizony bűnt követtek el. A bírák persze ész nélkül tagadták a vádakat és istenkáromlónak titulálták. Csupán egyetlen vádjára nem reagáltak semmit, de még csak nem is tagadták: „A pápák számos alkalommal bűnbe és tévelygésbe estek, például amikor Johannát pápának választották, aki nő volt.” A 206 püspök , 28 bíboros, 4 pátriárka, 30 metropolitánus, , plusz 440 teológus úgy lapult, mint sz** a fűben.

Akad még egy elég komoly bizonyíték: a szék vizsgálat, a sella stercoraria-ra (vagyis az „ürülék ülésre”). A székecske középen lyukas volt, hogy meg tudják a nemi szervet, hogy ezzel bizonyítsák a leendő pápa férfi voltát. Állítólag azért volt erre szükség, hogy elkerüljék, hogy a pápa kasztrált legyen, vagy körülmetélt, azaz zsidó. A vizsgálatot mindig egy segédlelkész végezte és 600 éven át volt a pápai felszentelési ceremóniának része, egészen a tizenhatodik századik élt a hagyománya. Létezik… hogy elkerülte valami a figyelmét vaaaaagy… szándékosan nem vette észre a hiányzó alkatrészt?

A következő lehetséges bizonyítékot a Patriarchium, a pápa lakhelye szolgáltathatta. Róma másik oldalán helyezkedik el, közel a Szent Péter Bazilikához, így a pápai felvonulásokat gyakran a kettő közti úton tartották. A legrövidebb és leggyorsabb út a két helyiség között a Via Sacra, amit évszázadokon keresztül használták is. Na, de itt, a Via Sacra-n szülte meg Johanna a gyerekét. Hát nem furcsa, hogy az utána lévő években a pápai vonulások messze elkerülték azt a helyet?

A római egyház egyik cáfolata az, hogy nem volt elég idő még egy pápa uralkodására IV. Leó és III. Benedek pápák között. Nem árt tudni, hogy a Liber pontificalis nevű irat tartalmazza azt, hogy mikor kerültek a pápák a trónra, és mikor haltak meg. Egyes történészek szerint a legtöbb dátum csupán fikció, így elképzelhetőnek tartják, hogy páran annyira el akarták tüntetni Johanna létezését,  hogy simán későbbre tették IV. Leó halálát: tehát nem 853, hanem 855,  és így úgy tűnik IV. Leót III. Benedek váltotta.

Állítólag évszázadokon keresztül a 17. századig elismerték és tényként kezelték Johanna pápaságát. Ámde a 17. századtól a katolikus egyház elkezdte megsemmisíteni a Johannával kapcsolatos igazoló dokumentumokat az egyre  erősödő protestantizmus kritikájára. Vagyis így utólag persze, hogy azzal pedálozik a Vatikán, hogy nincs elég irat, ami bizonyítaná Johanna létezését…

Ugyanakkor mivel a római egyházról beszélünk, kötelességének érezhették a dokumentumok eltüntetését. Maga Alcuin a nagy teológus egyik levelében bevallotta, hogy megsemmisítette III. Leó pápa paráznaságáról és sikkasztásáról szóló hírt. Tehát ha ezt megtették, miért ne hamisítottak volna meg mást is?

További kérdéses bizonyítéknak tekinthető Scotus műve a Pápák krónikája, amiben egy érdekes bejegyzés így szól: „A.D. 854 Lotharii 14, Johanna, egy asszony, Leó utódja, 2 év 5 hónap és 4 nap a hivatalban.”

Na és a De Gemlour’s krónika? „Hírt adnak róla, hogy János egy nő volt, akit egy szolgája megejtett. A pápanő, aki másállapotba került és egy gyermeket hozott a világra, ezért néhányan nem számolják a Pontifexek közé”.

És Thomas de Elmhams hivatalos listája: „A.D. 855, Johannes. Ez a bejegyzés nem számít. Egy nő volt.”

Történelmileg eddig hivatalosan nem bizonyították, hogy Johanna, a pápanő valóban létezett volna. Csak a legenda és néhány kósza írásos dokumentum tartja úgy, hogy igen. Meg kitudja… talán egy csomó másik irat is, amin ülnek a Vatikánban, hogy ki ne derüljön az igazság.

Miért lenne ciki, ha kiderülne, hogy egy pápanő is becsúszott?

Péter, az első pápa férfi volt, és minden utódjának is férfinak kellett lennie.  Ha igazolhatóan lett volna egy pápanő, akkor ebben a sorban szakadás történt volna, így érvénytelen a pápai apostoli sor. De ennél is nagyobb baj lenne, hogy a Vatikán képmutatóvá válna az emberek szemében, hogy nem lehet női pap, női pápa, de azért csak volt már rá precedens…

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Forrás: : www.dreamscape.com/morgana/popejoan.htm

Képek: ancient-origins.net, nellevision.com, lnx.whipart.it