Fortuna üzenete: Ma melléd pártol szerencse. Kellemes és váratlan meglepetések érhetnek a szerelemben, a munkában és bárhol másol. Kedvezően alakulnak azok az ügyek, helyzetek, amikről talán már le is mondtál. Bármi, amibe belefogsz, az szerencsével zárul.

Tudd, hogy bármelyik nap lehetsz szerencsés. Sőt, lehetsz te szerencsés ember is, akinek minden összejön. Az, hogy hiszel a jó szerencsében, hogy megérdemled a bőséget, a jólétet, a boldogságot, és ezért teszel is, azzal azt éred el, hogy egyenesen feléd áramoljon a teremtő, éltető energia, amivel létrejön a szerencse. Ezért is mondják, hogy te magad vagy a szerencséd kovácsa, mert teremtő gondolataiddal és a szerencsehozó tárgyak segítségével képes elegendő energiát behívni.

Az már csak plusz, hogy melletted állnak angyalaid, az égiek és én is, akiktől még több szerencsét kaphatsz! Fordulj hozzám bármikor!

Kicsoda Fortuna?

Ha valakiről igen, hát a római Fortuna istennőtől már biztos hallottál, aki a szerencse, a sors, az esélyek istennője. Nevének jelentése. hozam, hozadék. Jelképe a szerencsekerék.

Ám egy szobrokon bekötött szemmel láthatjuk, ami azt jelképezi, hogy ő maga sem látja előre, mi fog hamarosan történni, mivel a szerencse létrejöttének fontos eleme a meglepetés. Kezében egy bőségszarut (cornucopia) tart, amiből aranypénzek hullnak ki.

De kettős arccal is gyakran ábrázolták a jó és a rossz szerencsére utalva.

Temploma a Forum Boariumon állt, ezenkívül a Quirinalis-dombon is volt nyilvános szentélye.

Ő Jupiter főisten első lánya. Ünnepe június 11-e volt a szent napja és 24-én tartották a Fors Fortuna fesztivált a tiszteletére.

Érdekesség, hogy a középkorban a keresztények nem harcoltak ellene. Hagyták, hogy az emberek szeressék. Úgy gondolták, hogy Isten rejtett tervének részét képezi, amelynek nem szabad ellenállni vagy megpróbálni megváltoztatni. Fortuna tehát Isten szolgája volt a szemükben, az események, egyéni döntések, a csillagok befolyása csupán az isteni akarat megnyilvánulása.

Különböző jelzőket, minőségeket is kapott a szerencsével kapcsolatban, néhányuk így fest:

Fortuna Dubia – kételkedő, kétes szerencse;

Fortuna Brevis – ingatag, csapodár szerencse

Fortuna Mala – rossz, gonosz szerencsét hozó (a mala a magyar malőr szóban él tovább).

Fortuna Annonaria szerencse az aratásban

Fortuna Belli szerencse a háborúban

Fortuna Primigenia az elsőszülött szerencséje

Fortuna Redux segít biztonságosan hazajutni

Fortuna Muliebris a nők szerencséje

Fortuna Victrix győzelem a csatákban

Fortuna Augusta az uralkodó szerencséje

Fortuna Conservatrix az otthon szerencséje

Fortuna Equestris a lovagok szerencséje

Fortuna Privata az egyén szerencséje

Fortuna Publica a köz szerencséje

Fortuna Sentie az erősek szerencséje

Fortuna Huiusce Diei a mai nap szerencséje

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: Pinterest.com