Káli üzenete: Engedd el azt, ami nem szolgál, és aki menni akar. Csak így érheted el, hogy az energia áramoljon körülötted és megérkezzenek a változásokat. Engedd el a régit és köszöntsd az újat! Ugyanakkor ideje lenne megtanulnod harcolni és kiállni önmagadért!

Nem kell mindig jóságos, szerető asszonynak, férfinak lenned. Ha a helyzet úgy hozza, igenis ki kell mutatnod a fogad fehérjét. Ne hagyd, hogy eltapossanak, megalázzanak, bántsák azokat, akiket szeretsz. Mindenkiben jelen van ez a kettősség és nem véletlenül. Ne félj ettől a végtelenül erős énedtől.

Kövesd a körforgást, tanulj meg elengedni és köszönteni. Engedd elmenni azokat, akiknek vagy amiknek menniük kell és tudd, hogy hamarosan egy új lép a helyükbe. Ha ellenállsz a változásoknak, csak szenvedni fogsz. Ha akarod, segítek neked az elfogadásban és abban, hogy megtanuld megvédeni magad. Ám ha úgy kívánod, abban is segíthetek, hogy lerombold magad körül a falakat és megtaláld a szabadságodat.

Kicsoda Káli?

A indiai istennő Siva felesége és Párvati egyik megnyilvánulásai formája. A legáltalánosabb nézet szerint neve a „kala” szóból ered, aminek jelentése fekete, ezért is ábrázolják gyakran fekete, olykor kék bőrszínnel. Emiatt is nevezik néha Bhadrakálinak vagy Mahákálinak. Nyaka köré kígyók tekerednek (vagy koponyákból fűzött nyakláncot visel) és lángolnak a szemei. Az is előfordul, hogy nyakában vagy derekán levágott kezek, lábak díszelegnek. Mahakáliként mind a tíz kezében fegyvert tart: nyilat, kardot, korongot, íjat, pajzsot, lándzsát, hurkot, kagylókürtöt, koponyát meg holdkorongot. De az is előfordul, hogy csak nyolc vagy négy karral ábrázolják. Van, hogy egyik tenyere áldást oszt, a másik abhaja mudrában áll, azt üzeni: „Ne félj!” Másik két keze kardot, illetve egy levágott fejet tart és mindennek a tetejében tigrisen utazik.

Ám a kevéssé ismert nézetek szerint a ’kal’ szóból ered a neve, ami annyit tesz: „az idő legyőzője”.

Dakshinakali formában egy jóságos anya, aki megvédi híveit és gyermekeit a szerencsétlenségektől. A hindu tantrikus hagyományban ő egy hatalmas és szerető istennő.

De általánosságban véve az átalakulás, a halál és újjászületés istennője. A hinduizmus szerint a pusztulás árán jöhet létre az új, így élet-halál kéz a kézben jár. Káli pedig a pusztító erő és az az egyik fő feladata, hogy megszüntesse a maya állapotát, vagyis az a földi illúziót a lelki felszabadulás felé vezető úton.

Káli vívott meg Raktavija démonnal, – aki kínozta a félisteneket, a bölcseket, a szenteket és az embereket – mikor már Durga nem bírt el vele. A démon csöpögő vére újabb démonokat szült, azokat nyelvével fogta fel, amitől rettentő mészárlásba kezdett. Csak akkor nyugodott le, mikor Siva a térdelve könyörgött neki és véletlenül mellkasára taposott.

Kalkutta város névadója és Bengáliában ma is virágzik a Káli-kultusz. Egyik legismertebb temploma a Kálighat templom Kolkata egyik városnegyedében. Azt érdemes leszögezni, hogy a hiteles források szerint Káli soha nem kért sem ember, sem állatáldozatot. Inkább a vörös virágok híve, különösen a hibiszkuszé.

Szóval Káli nem egy vérszomjas, őrjöngő istenség. Kál egy anyaistennő, aki néha durva áldozatokat hoz azért, hogy megvédje gyermekeit, mert úgy tartják, az Univerzumban mindenki az ő gyermeke.

Káli mantra

Om Krim Kalikaye Namaha

Mantrája felszabadít, tudással ruház fel és fellendít.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: photos.boldsky.com