Vajon mivel másabb két spirituális ember barátsága, mint mondjuk két átlagos egyén kapcsolata? Talán jobb, előnyösebb a kapcsolata két hívő vagy éppen két egyszerűen spirituális alkat viszonya? Netán pont, hogy sokkal feszkósabb?

Honnan is göngyölítsük fel ezt ez óriási tortilla méretű kérdést…

Minden barátság alapja (legyen az spirituális vagy átlagos) a kölcsönös szimpátia, a közös pontok, az őszinteség és a jó kommunikáció. Meg persze a baráti szeretet sem árt. De a szimpátiát, meg a szeretetet nagyban meghatározza az, hogy az illető miként viselkedik velünk és hogy adottak-e azok a bizonyos közös pontok…

Az embereket a közös hobbi, sport, munkahely, iskola érdeklődési kör hozza össze. Ez utóbbiba tartozik mondhatni a vallás és a spiritualitás.

Tehát, vegyünk mondjuk két kollégát, akik egy szép nap arra ébrednek rá, hogy mindketten buddhisták, keresztények, reikisek, boszorkányok, nihilisták,  szellemmániások, esőtánc fanok, tehát ugyanazzal foglalkoznak vagy ugyanabban hisznek. Nem muszáj, hogy egy dolog legyen, lehet ez több is. Ezzel létrejött is az ideális kapcsolat. Innentől kezdve kell a többi is, hogy képesek-e megnyerni a másik felet bizalmi szinten is.

(rebloggy.com)

Hiszen kevés a közös érdeklődési kör, elvégre minden spiri se csipázhatja egymást, még akkor se, ha ugyanazt szeretik, ugyanabban hisznek. Ha emberileg nem jön be egy tag, akkor lekváros bukta van. Viszont ha nagyon is bejött, szép és életre szóló barátságokat alkothatnak a spirik.

Mivel lehet másabb egy spirituális baráti kapcsolat?

Alapból azon kell egy cseppet elmélázni, milyen is a spiri. A spirituális egyén nyitott, érdeklődő, megértő, őszinte, törekszik a bölcsességre, a többit pedig a vallása meg a nézete adja. Egy buddhista meg egy spiri is lehet olyan, hogy mindenkivel közvetlen és szeretetteljes. Míg mondjuk egy magányos boszorkány vagy egy magának való spiri nehezebben nyílik meg, kicsit távolságtartóbb, egy kissé kritikusabb, de ettől még kiváló barát lehet.

Tehát, a spirituális emberek – mindegy milyen úton járnak – igyekeznek emberileg is jobb lenni. Fejlődni. Ezáltal két spirituális ember barátsága „megúszhatja” a másiknak történő megfelelési kényszert, a szerepjátszást, a féltékenységet, a birtoklási vágyat és minden olyat, ami mondjuk az átlagos barátságoknál előfordulhat.

(theodysseyonline.com)

Ugyanakkor attól még, hogy két spiri összefut, nem garancia a barátságuk. Mint ahogy két politikus, orvos, filozófus sem lesz feltétlenül barát. Azon kívül, hogy emberileg elfogadják egymást, akkor válhatnak még barátokká, ha képesek elfogadni és tiszteltben tartani a másik hitét, nézetet. Mert ha nem, akkor barátságuk egy idő után szép lassan lemorzsolódik a sok vita közepette. Nem fognak egyetérteni abban, létezik-e a sors és kell-e követni, miért sújtja őket Isten vagy az égiek, mit tehetünk meg a mágikus hatalmunkkal és így tovább… leegyszerűsítve az egyik a-t a másik b-t fog mondani, ami nem is lenne baj, ha mint említettem, képesek elfogadni és tisztelni a másikat. Csakhogy ahogy az átlagemberek és barátok között, a spirik is néha megpróbálják a másikra ráerőszakolni a hitüket, nézetüket és senki se szereti a torkán történő erőszaktevést. Ez persze megtörténhet a legelején, de akár a későbbiek folyamán is, hiszen mindenki változik és a spirituális emberek szemlélete is bővülhet vagy éppen beszűkülhet. Annak fényében változhatnak a kapcsolataik is.

(storiesofworld.com)

A spiri meg a nem spiri barátsága

Bár a legtöbben mind azt szeretjük, ha olyan barátunk van, akivel sok a közös bennünk. Kellemes érzés, ha a másikkal abszolút mindent meg lehet osztani, aki megérti a lelkünket. Ez teljesen rendben van. Igen, tökéletes lehet két spirituális ember barátsága, ahol megértik egymást spirituálisan és emberileg is.

Ugyanakkor léteznek nagyon jó barátságok is, ahol csak az egyik fél spirituális a másik fél pedig nem, de elfogadja és tiszteletben tartja barátja nézeteit. Lehet, hogy nem a spiritualitás, de van kettejük között más közös pont, érdeklődési kör és emberileg is remekül meg vannak. Példának okáért, ha a krisna-tudatú hívőt nem zavarja, hogy nem tud beszélgetni a vallásáról vagy benyomásairól a másik féllel – vagy ha tud is, akkor se bántja, hogy a másik nem érti meg e téren lelkiekben – és a másik egyént nem feszélyezi, hogy e téren nem ért vele egyet vagy nem tud mit kezdeni, hozzászólni a krisnás vallási életéhez, akkor az ő kapcsolatuk is  lehet kiegyensúlyozott. Hiszen beszélgethetnek ezernyi más dologról és arról még megérthetik egymást. Az emberi szimpátia összehozhatja őket.

(bustle.com)

Mivel egy spirituális oldal, kívánok mindenkinek sok-sok spirituális barátot és egyáltalán: barátot!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Volt idő, mikor szégyelltem, hogy spirituális vagyok

Leadkép: batteursanslimite.com