Loki üzenete: Engem mindenki rossznak hisz. Az is vagyok, mert egyikünk sem tökéletes, még az istenek is lehetnek egyszerre jók és rosszak, ha mindenáron címkézni akarsz. De bizonyára ezzel te is így vagy, hajlamos vagy másokról, helyzetekről rosszat feltételezni és elsőre megítélni. Ám az igazság az, hogy sokszor a rossz mögött valami jó bújik meg, csak ezt később tudod meg!

A tűz istene vagyok. A tűz pedig lehet gyógyító erejű, segíthet, de akár pusztíthat is. Ám a pusztítás is jó okkal történik, gyakran azért, hogy valami új kerüljön a helyébe. Éppen ezért, ha most úgy ítéled meg rossz helyzetben vagy, minden csak negatív körülötted, akkor légy türelemmel és várj. Meglehet, hogy ez mind te érted van és így óvnak meg egy nagyobb bajtól. Később mindenképpen megfogod érteni, hogy a rossz, ami történt veled, valójában jó (is lehet) és hozzáadott valamit az életedhez.

Kicsoda Loki?

Ha nagy Marvel rajongó vagy, akkor jól tudod, hogy Loki a germán mitológiából származó gonosz tréfacsináló és tűzisten, akit a szépséges Tom Hiddleston alakít.

Úgy tekintenek rá, mint a vészt, bajt hozó istenre, aki minden ember és isten baját okozza. Egy ravasz, ármányos isten, aki az ősi óriások leszármazottja (Jötunheimrből, ahol a jötunnök élnek, akik hasonlatosak az istenekhez) és az Odinnal kötött vérszerződésnek köszönhetően lett belőle isten és Odin testvére. Farbauti és Laufey avagy Nál fia. Fivérei Býleist és Helblindi. Ha hihetünk a mítoszoknak, akkor eredetileg nem is volt olyan gonosz, hanem segítette az isteneket. Valószínűleg ő egy meg értett isten, akiből gonoszt faragtak, hogy legyen, aki azért is felel.

Loki képes volt bármilyen alakot felvenni (ló, sólyom, légy, lazac stb.) Ló alakjában szülte a legendás nyolc lábú Sleipnirt is, aki a kilenc világ leggyorsabb lova, és akit Odinnak ajándékozott.

Az ázok annyira pikkelni kezdenek rá gonoszságáért, hogy üldözőbe vették. Lazaccá alakult, hogy elmeneküljön, de fennakadt Thor hálójában. Miután elfogták a saját fiának (Nárfi, de van egy Váli nevű is, aki széttépte farkas képében a testvérét) beleivel három kőhöz kötik. Szkádi, az óriásnő, egy mérgeskígyót tesz a feje fölé, hogy annak mérge Loki szemébe csepegjen, mivel ő okozta Thjazi (Szkádi apja) halálát is. De Loki felelős Baldr haláláért is és igazából ezért haragudtak meg rá isten igazán az istenek…

De még a gonoszoknak is van feleségük. Loki asszonya a valkűr Sigyn, aki mellette maradt, és egy tálba fogja fel a csöpögő kígyómérget, amit csak akkor vesz el, mikor kiüríti a tálat. Állítólag Loki csak a Ragnarök (skandináv apokalipszis) előtt szabadul ki. Ugyanis ő okozza majd a világ pusztulását, amikor gyermekeivel és a tűzdémonokkal végez az istenekkel és mindent lángba borít. Az sem utolsó, hogy van neki egy szeretője is Angrboda, akitől három legendás gyermeke született: Fenrir az óriási farkas, Hel a holtak és az Alvilág istennője és Jörmungandr, az óriáskígyó.

Azt le kell szögezni, hogy Loki nem egyértelműen gonosz, egy vitatott alak. Egyrészt azért, mert Snorri Sturluson, aki leírta a prózai Eddát, állítólag megváltoztatta a történeteket és Lokiból Lucifert csinált, mivel akkoriban már igencsak terjeszkedőben volt a kereszténység. Meg mint arról szó esett, eredetileg nem is volt gonosz. Van is egy vers a Feröer-szigetekről, amiben Loki segít egy fiúnak, akit egy óriás üldözött.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: GoodFon.com