Nem kimondottan spirituális film. De olyat életbölcsességek, tanítások rejlenek benne, amire még egy nagy guru is azt mondaná: Azt a leborult szivarvégit! Will Smith főszereplésével, A boldogság nyomában c. film egy igaz történetet dolgoz fel, egy férfiről, aki magára maradt a kisfiával és a semmiből épített várat. Mert remélt, álmodott, küzdött, kitartott, és megmerte valósítani önmagát!

A sztori

A 2006-os A boldogság nyomában Christopher Gardner igaz történetét dolgozza fel.

Van nekünk egy családapánk (Will Smith), aki fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy eltartsa a családját. Csontsűrűség mérőket árul több-kevesebb sikerrel. A létminimumon élnek, totál szegénységben, és gyakran kap hajba a szintén két műszakban dolgozó nejével, akinek kezd elege lenni a csóróságból meg az adósságokból.

De Chris mindenen mosolyog, és próbálj pozitív maradni. Van egy különleges képessége – én, aki világ életemben bukdácsoltam matekból és a tanárok kegyeleméből éltem, így pláne természetfeletti képességnek számít nálam a matektudás – vagyis rohadt jól ért a számokhoz. Kap is egy tippet, hogyan lehet az embernek Ferrarija és miért mosolyog minden ember, aki a tőzsdéről jön ki… így belevág egy képzésbe, hogy bróker legyen belőle.

sonypictures.com

A nejének viszont csak a lóvé kell, nem az üres ígéretek és álmok. Előbb lelép a fiával, majd végül ott hagyja Chrisnek, aki végig tigris módjára küzdött a fiáért.

Na igen ám, de jön a kilakoltatás és a szomorú tény: vagyonod 21 dollárból áll.

Durva drámai jelenetek vannak benne, ahogy Chris küzd azért, hogy pénzhez jusson, miközben küzd ő saját magával is, a tehetetlensége és a kétségbeesése ellen. Hogy próbálja megértetni a fiával, miért kell a metróban csövezniük meg egy nyilvános mosdóban aludniuk. Hogy mennyit kell jópofiznia a nagykutyákkal, hogy elérjék, ne csak a bőrszínét nézzék, hanem vegyék észre a tudását. Az élete maga a küzdelem, rohanás, hogy pénzt szerezzen, tanuljon, gyerekért menjen az oviba, majd tovább rohanás a hajléktalan szállóra.

pinterest.com

Végül Chris Gardner nem csak munkát kapott a valóságban a  Bear Stearns befektetési banknál, de olyan milliárdossá nőtte ki magát, aki után saját céget hozott létre…

Mit tanulhatunk A boldogság nyomából?

Minden ember ugyanolyan értékes. A filmben szó van arról, hogy Christ cseszegetik a bőrszíne miatt. Nem a szín számít, hanem, ami belül van. Tessék, Chris Gardner is milyen sokra vitte önerőből!

Gondoljunk bele… hogy vajon hány meg egy hány ember járhat ugyanebben a cipőben és mi sokszor semmibe vesszük őket vagy leszóljuk őket. Ahogy a gazdagokra is azt mondjuk: biztos loptak vagy csaltak. Ez a film erre is rámutat, hogy nem hihetünk ilyen téren annak, amit a szemünk lát. Nem mindenki kerül a saját hibájából az utcára, vagy mert elitta a pénzét, ahogy vannak gazdagok, akik megdolgoztak a pénzükért. Mi a tanulság? Ne legyenek előítéleteink.

nytimes.com

Vigasztalódjanak azok, akik azért panaszkodnak, mert „nincs elég pénzük” vagy nem mehetnek külföldi nyaralásra… mindig van valaki, aki nálunk is rosszabb helyzetben van. Ha van tető a fejünk felett, étel az asztalunkon, már nem lehet olyan rossz az életünk…

Chris soha nem adta fel. Lehet, hogy voltak sötét gondolatai, de mégis kitartott. Nem vetett véget az életének, nem lett belőle bűnöző. Elgondolkodtató, vajon hányan lennénk képesek így küzdeni, nem pedig gyáván kiszálljunk az élet körforgásából. Igen, talán neki motiváló erő volt, hogy ott a fia. Innen is látszik, milyen sokat számít, ha néha félretesszük a saját igényeinket, vágyainkat és a szeretteinkre gondolunk, hogy értük kell kitartanunk.

gfycat.com

Ahogy az a filmben is elhangzik, sose higgyünk azoknak, akik azt mondják nem vagyunk képesek valamire. Ha van egy álmunk, sose mondjunk le róla! „Ha valaki nem tud valamit, azt szeretné, ha te sem tudnád. Ha akarsz valamit, tegyél érte!”  Minden csak önerő, akarás, elszántság és kitartás kérdése.

Kiemelném a harmadik amerikai elnök Thomas Jefferson szavait: „Jogunk van az élethez, a szabadsághoz, és a boldogságra való törekvéshez.” Kell magyaráznom? Hogy jogod van küzdeni és tenni a boldogságodért?

Szóval vegyünk egy kis példát… ha motivációra, inspirációra vágynál, nézd meg ezt a filmet!

belimitless.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

A legmeghatóbb film a túlvilágon is tartó szerelemről – Csodás álmok jönnek

Leadkép: youtube.com