Szaraszvati üzenete: Ha még nem tetted volna, akkor éppen itt az ideje annak, hogy rálépj az önmegismerés útjára. Amennyiben már megtetted a kezdő lépéseket, tudd, hogy jó úton jársz és én támogatlak benne, csak mondd, mit tehetek érted!

Az önmegismerés, az önkifejezés egyik legjobb módja az alkotás. Ragadj írószert, ecsetet, hangszert, kezdj táncolni és figyeld meg, hogy közben elhallgat a tudatod és megszólal a lelked. Hagyd, hogy mélyen elnyomott érzéseid, gondolataid, előző életeid tapasztalásai a felszínre törjenek. Ha alkotó vagy, hagyd szárnyalni a képzeletedet. Ne kontrolláld magad, csak cselekedj! Add át magadat a tevékenységnek szívvel-lélekkel és ismerd meg azt, aki valójában vagy!

Kicsoda Szaraszvati?

Az indiai Szaraszvati a művészetek, a tudomány, az ékesszólás, a beszéd istennője. Kérd segítségét, ha zenével, írással, tánccal, festéssel vagy bármilyen más művészeti ággal foglalkozol, mivel ezeknek mind-mind a védőszentje. De fordulhatsz hozzá azért is, hogy ihletet adjon vagy segítsen az önkifejezésben. Sokkal többre tartja a kreativitást, a szellemi értékeket, a bölcsességet, mintsem az anyagi javakat. Bárki, aki hozzá fordul, bölcsességgel, intelligenciával és jó emlékezettel ajándékozza meg.

A gyönyörű Szaraszvati, akinek színe a fehér, a Védák Anyjának tartják, mivel a szankszkrit nyelv megalkotójaként gondolnak rá. Brahma felesége, aki a három főisten egyike, egész pontosan a teremtés istene, amihez hitük szerint tudásra van szükség, így Brahma női oldala, a tudás istennője, vagyis Szaraszvati. Általában úgy ábrázolják, hogy egy hattyún, páván vagy lótuszvirágon ül, és négy karja van. Könyvet, hurkot, kelyhet, kagylókürtöt, fehér lótuszvirágot, imafüzért, vagy húros hangszerét, a vínát tartja kezében. A Rigavéda szerint, az Indiában található három szent folyó egyike, a Szaraszvati, az istennő megtestesülése.

Két főünnepe van, az egyik a Vaszant Pancsami más néven Szaraszvati-púdzsa, amit Magha havában (január-február) tartanak, de a pontos napja a holdállástól függ. Ez az ünnep a tavasz kezdetét jelöli és hagyomány szerint ekkor tanítják meg a gyermekeknek leírni az első szavakat. De azért is imádkoznak hozzá az emberek, hogy áldja meg beszéd-, író és felfogóképességüket, és a hangszerüket.

A másik ünnepe a Navarátri, ami egy tíznapos fesztivál a tridévi Káli, Laksmi és Szaraszvati ünnepe. Minden istennőt három napon át ünnepelnek. Az első három nap Káli ünnepe, utána Laksmi, majd Szaraszvati következik, mikor a hívő az önmegismerés útjára lép.

Szaraszvati mantrája: Om Aim Saraswatyai Namah Om

Ez nagyjából azt jelenti, hogy „Kifejezem a legnagyobb tiszteletemet Szaraszvati istennő előtt.”

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: shantipath.it