Nem sokan ismerik a 2015-ös Legújabb testamentum c. filmet, pedig igazi gyöngyszem! Nem is feltétlenül azért, mert bölcsességekben bővelkedik vagy mert lélekemelő hatással bír. Sokkal inkább azért, mert kifejezetten szórakoztató és humoros. És még így is lehet belőle tanulni!

A sztori

Ennek a filmnek igazság szerint egy nagy bölcsessége van. Amitől különleges, az maga a sztori, az elképzelés. Viszont le kell szögezni, hogyha mélyen vallásos keresztény vagy és nem szereted, ha viccet űznek Istenből, Jézusból és a tanaikból, akkor nem neked való ez a film, ugyanis kőkemény vallásparódia.

Sokak számára erős kigúnyolásnak tűnhet, amit látnak.  Pedig nem kell olyan komolyan venni! (Úgyis gondolhatsz rá: ha Istent annyira frusztrálná, veszélyesnek tartaná az imázsára nézve, nem hagyta volna megszületni a filmet. Talán nagyon is bírja a paródiákat.) Na, szóval, Isten kérlek szépen Brüsszelben él egy panellakásban a feleségével. Az Istennővel. Ez már külön jó pont a filmnek, hogy helyet kap benne Isten párja.

kép

Igaz, Isten nem éppen mintaférj, hanem szadista pitiáner alak. Cigizik, naphosszat sört vedel, a tévében csak sport mehet, és úgy káromkodik, mint egy kocsis. A feleségének kuss a neve, non-stop terrorizálja, a lánya, mintha levegő lenne, egyedül a fiát csípi. Egész álló nap azon töri a fejét, hogyan szívassa meg az embereket a sajátos törvényeivel, mint amilyen a lekváros kenyér esete, aminek kötelezően a kencés oldalával kell pofára esnie. Méghogy Murphy törvény! Illetve előszeretettel játszik az életükkel, baleseteket, cunamikat idéz elő és közben nevetve fogja a pi… fenekét.

Eának, a lányának elege lesz ebből, ezért összebeszél a testvérével, Jézussal, hogy ideje megszívatni a papát. Fogja magát, kiküldi az összes létező ember telefonjára a pontos halálozási dátumát majd elcseszi a gépét és megszökik az emberek világába, hogy megírja a Legújabb Testamentumot és szerezzen magának ehhez 6 apostolt. A testamentum pedig nem róla, hanem az apostolok életéről fog szólni.

A testamentum írója egy hajléktalan, az apostolok között pedig van egy gyilkos, egy szexmániás, egy félkarú szépség, egy kalandorlelkű öregember, egy megcsömörlött feleség, és egy betegségtől haldokló kisfiú. Az történeteik akár tanulságosak is lehetnek.

De nem szabad elsiklani afölött, hogy az emberek tudják, mikor halnak meg. Mihez kezdenek? Van, aki semmit nem tesz. Ugyanúgy éli az életét, mint addig. Más pedig vad élésbe kezdi és kísérti a sorsát. Az igazi kérdés az… te mihez kezdenél?

kép

Mit tanulhatunk a Legújabb testamentum című filmből?

Főként azt, hogy érdemes alaposan átgondolni, mihez kezdünk az életünkkel. Oké, hogy talán hiszel a reinkarnációban, de jelenleg ez az egy dobásod van. Nem ebből kellene kihozni a legjobbat? Érdemes hát egyedül, boldogtalanul tengődni? Jó ötlet lemondani az álmaidról? Megéri szenvedned egy boldogtalan kapcsolatban? Okos dolog egész életedben olyat csinálni, amit utálsz? Tedd fel magadnak te is a kérdés, ha tudnád, hogy 5 órán belül, holnap, egy hét, akár 50 év múlva meghalsz, mihez kezdenél? Ne keljen egy komisz kislány meg egy sms arról, mikor halsz meg ahhoz, hogy észbe kapj!

Ez pedig egy elgondolkodtató idézet. Az egyik apostol Ea segítségét kérve így beszélget egy madárral:

„- Miért van ebben a parkban, amikor bárhová elrepülhetne?”

„- Azt mondja, ezt ő is kérdezhetné Öntől.”

Minden nőben lakik egy istennő. Ne hagyják magukat elnyomni és nem kell csendben szenvedniük az „istenük” mellett. Hagyd kibontakozni a benned élő istennőt.

kép

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Te mit kérdeznél Istentől? – Ezen lehet mélázni az Interjú Istennel c. film közben

leadkép