Elolvastad a címet, rá is kattintottál, most pedig arra vársz, hogy valami olyat mondjak (pontosabban írjak), amivel meggyőzhetlek. Mert az önszeretetet sokan hajszolják, és kevesen érik el. Mert az önszeretetet csak egy fiktív fogalomnak tekintik. Mert az önszeretettel úgy dobálóznak manapság, mintha olyan egyszerű lenne a hozzá vezető út. Pedig nem az. Sőt, baromira nehéz. És az eredmény? Na, azért megéri végigküzdeni magad a megpróbáltatásokon. Mielőtt elindulnánk, hagy tegyek fel egy rendkívül könnyű kérdést: tudod, mi az önszeretet?

Az önszeretet nem egyenlő a beképzeltséggel. Ezt gyakran össze szokták keverni. Az, hogy szeretem magam, nem azt jelenti, hogy le se cuppanok a tükörről, hogy aktívan és feltűnően imádom a testem és a kinézetem. Az önszeretet nem az, amikor a lányok magukat állítják be a telefonjuk hátterének. Az valami egészen más…

Az önszeretet az:

 • amikor szereted magad annyira, hogy nem veszed sorra a hibáidat
 • amikor nem frusztrálod magad azzal, hogy megint befuccsolt a diétád, megint sikerült elszúrnod valamit a munkahelyeden, megint elbaltáztál egy vizsgát a suliban
 • amikor nem teszed beteggé magad csak azért, mert egy fiú szakított veled
 • amikor nem ostorozod magad a múltbeli hibáidért
 • amikor képes vagy megbocsájtani, mert tudod, hogy a harag árt neked
 • amikor tiszteled magad annyira, hogy nem ócsárolod a tested és az életed
 • amikor becsülöd magad annyira, hogy még akkor is felkelsz, amikor semmi erőd
 • amikor mindent megteszel és folyamatosan harcolsz önmagadért

Szóval, te szereted önmagadat?

Úton a változás felé

Tudom, már a könyöködön jön ki, hogy el kell fogadnod a hibáidat és a gyengeségeidet a siker érdekében, de ez tényleg így van. Nekem mindig azt mondták, hogy milyen makacs vagyok. Állandóan megkaptam, hogy megyek a saját fejem után. Mégis ennek köszönhetően értem el egy csomó dolgot az életben. Nem biztos, hogy negatív tulajdonság az, amit annak állítanak be.

Gondold végig! Honnan fakadnak a gyengeségeid? Ki mondta neked először, hogy nem vagy elég jó, nem vagy elég szép, nem vagy elég türelmes, túl naiv vagy és még sorolhatnám? Vagy miért jutottál te erre a megállapításra? Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok negatív kritikát hallottál a szüleidtől, a barátaidtól és az ismerőseidtől, amelyek beleivódtak a lelkedbe és elkezdtél hinni benne. Na, ezek gátolják a leginkább azt, hogy szeretni tudd magadat.

Az önszeretet pedig nem egy állapot, nem úgy működik, hogy na, most szeretem magam, ó most inkább nem… Ez egy folyamatos érzés. Befolyásolja a gondolataidat és a cselekedeteidet is. Vegyünk egy példát. Épp az egyetemi éveidet koptatod, és beülsz vizsgázni. Sokat tanultál, de valamiért nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Mit teszel?

 1. Megdicséred magad, hogy te mindent megtettél, és ez önmagadhoz képest szép eredményt értél el.
 2. Megdorgálod magad, hogy mekkora hülye vagy.

Szerintem nagyon kevesen választják az első megoldást, pedig ebben az esetben az a helyes. Ide azonban el kell jutni. Ne ingasd a fejed, nem lehetetlen, csak akarnod kell! Ha nem akarod igazán, akkor bele se fogj! Hogyha azonban az a szíved vágya, hogy megváltozzon az életed, akkor ideje abbahagynod az önostorozást. Hiszen ha te nem szereted önmagad, hogyan várhatod el másoktól, hogy szeressenek téged?

 • Tedd félre hát a kétségeidet, és lásd meg milyen csodálatos ember is vagy.
 • Nézz bele a tükörbe minden reggel és adj hálát azért az arcért, ami visszanéz rád.
 • Amennyiben egy ártó gondolat fogalmazódik meg a fejedben, ha megdorgálnád magad valamiért, állj meg és fogalmazd át a mondatot!

 • Ha valami nem sikerül, dicsérd meg magad, hogy ügyes voltál és legközelebb jobb leszel. Mert ez is egy tapasztalat és ezzel is fejlődsz.
 • Nézd meg az értékeidet, vedd számba őket és írd le egy papírra.
 • Írd össze minden nap végén, hogy mi mindent tettél önmagadért, a fejlődésedért és a boldogságodért.
 • Ha úgy érzed, készen állsz, nézz a tükörbe, nézz a saját szemedbe és mondd ki: szeretlek.
 • Este, elalvás előtt képzeld el, hogy ott állsz önmagaddal szemben és megölelitek egymást. Érezd, ahogy áramlik a szeretet.
 • Hogyha szereted önmagadat, akkor semmi és senki nem állhat az utadba, mert képes leszel magadból erőt meríteni.

Sok sikert!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép:  newlovetimes.com

Gifek: imgur.com