A zene. Bekúszik a bőröd alá, végigbizseregteti a bensőd és felpezsdíti a véred ritmikus szólamaival. Vajon milyen lenne a világ nélküle? Ha nem lenne, ami álomba ringat, ami táncba hív? A lelkünk egy része elsorvadna, és kirepedezne, mint a talaj szárazság idején; sokkal szegényebbek lennénk szellemileg és mentálisan is. Talán nehéz elhinni, hiszen most a mindennapjaink része: hallgatjuk, ha pörgésre vágyunk, de akkor is, ha szomorúak vagyunk, és kell a vigasz.

Ám a zene jóval több ennél.

A zene hatalom.

A kreativitás legerősebb fegyvere

Nemcsak inspirálni képes, de beindítja a fantáziádat, a kreativitásodat, és lehetővé teszi az emlékek felszínre törését. Mindezt úgy, hogy a jobb agyféltekédre hat.  Nem véletlenül hallgatnak a művészek zenét alkotás közben.  Nem véletlenül ajánlják edzéshez. És nem véletlenül fordulok én is hozzá, ha fel akarom pörgetni az írást.

A zene a kreatív múzsa.

És ez még nem minden!

Hat az elmédre, a szellemedre és a viselkedésedre; sokféle módon gazdagíthatja az életet. A bejegyzés elején utaltam arra, hogy a zene jóval több, mint hiszed. Annyi minden rejtőzik e négybetűs szó és annak jelentése mögött, hogy az szinte felfoghatatlan.

Kételkedsz?

Két példát is hozok, ami a cikk végére teljesen meggyőz. Mert, amit eddig elmondtam, az még mindig meglehetősen távol van a jéghegy csúcsától.

A zene a balhorog, amellyel kiütöd a negatív energiákat

Ahogy mondani szokták: a negatív energiák olyanok, mint az isten. Mindenhol ott vannak. Ezek miatt érezheted magadat sokszor enerváltnak, életuntnak, kétségbeesettnek és tehetetlennek. A negativitás, az átkok úgy tapadnak rád/ránk, mint a piócák, ám vér helyett az életet szívják el belőled/belőlünk.

Az erőteljes pszichológiai hátasai mellett a zene rezgése, vibrációja hihetetlen energiával bír. Hihetetlen, de az otthonod és önmagad megtisztításának első és legkézenfekvőbb módja csupán egy karnyújtásnyira van.

Az éneklés, a kántálás, a különböző dallamok már őseink életében is fontos szerepet játszottak. És igen, a rituálék során pontosan így űzték el a negatív energiákat. Ezért soha ne becsüld alá azt a frekvenciát, amely a békés, olykor mégis erőteljes hangokból származik. Minden dallamnak van ereje, ám mindegyiknek más.

Próbáld ki! Kezdd mindjárt ezzel a videóval!

A klasszikus zene egészségesebbé tehet

Bizony! Mozart és Vivaldi segíteni fog neked abban, hogy okosabb, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb legyél. Hogyan teszi mindezt? Nos úgy, hogy a klasszikus zene szintén elképesztően hat az agyra.

Én a munkám során tapasztaltam meg a zene erejét. Mivel itthonról dolgozom, sokszor vagyok egyedül, ezért szeretem, ha van egy kis háttérzaj a szobában. Viszont mivel írással foglalkozom (ami elég erőteljes figyelmet igényel), három dolog kapásból nem jöhet szóba.

Az első: a televízió. A második: a rádió. A harmadik: a pop, a rock és a többi zene.

Nos nagyon egyszerű. Elveszik a figyelmet. Olvastál már úgy, hogy közben ment a tévé? Észrevetted, hogy néha a tévét hallod, néha pedig a saját belső hangod, amely a sorokat olvassa fel? Erőlködtél, hogy kizárd teljesen, de nem lehet. Mert a figyelmed ugrál a tévé és aközött, amit éppen csinálsz. Így van ez a rádióval és a zenével is.

Pontosabban: minden zenével, KIVÉVE A KLASSZIKUSAT!

A klasszikus zene az egyetlen, amit tudok úgy munka közben hallgatni, hogy nem ugrál a figyelmem. Sőt! Így még hatékonyabb is leszek: a testem ellazul, az agyam ezerrel pörög.

Na de térjünk vissza az alap kérdéshez: hogyan tesz egészségessé a klasszikus zene?

Úgy, hogy csökkenti a vérnyomást és a stressz-szintet. Emellett képes orvosolni az alvásproblémákat, elősegíti a hatékonyabb érvelést és a kognitív megértést. Ám ez még nem minden, hiszen a szorongás csökkenésével és a pihenéssel is összefüggésbe hozták. Nem kell fizetni a drága masszázsért és egy spában eltöltött napért, ha relaxálni szeretnél. Csak kapcsold be Vivaldit, dőlj hátra kényelmesen, és élvezd, ahogy a zene beleissza magát a lelkedbe. Lecsökken az agyi aktivitás, a pulzusszám, végül pedig eléred a TELJES NYUGALMI ÁLLAPOTOT.

Nekem ez a kedvenc válogatásom. Hallgasd meg, és élvezd a pihenést!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Lassan-lassan – a ciprusi emberek mantrája

Kép: pinterest.co.uk

Gifek: imgur.com

Forrás: https://www.rd.com/health/wellness/classical-music-effects/