Biztos sokan emlékeztek erre a filmre. Egyesek talán a sztorija miatt, mások inkább a fiatal Brad Pitt végett. Szerencsére a Ha eljön Joe Black bizonyos tekintetben nem egy tipikus hollywoodi film és érdekes szituációt tár elénk. Mit tennénk, ha találkoznánk a halállal? És mihez kezdenénk a plusz idővel, amit sikerülne kialkudni tőle?

A sztori

Bár a legtöbben ismerik, de annak, aki nem:

kép

A tehetős üzletember  William Parrish (Sir Anthony Hopkins), két lányával él New Yorkban egy kisebb palotában. Egészen addig semmitől sem fél, míg egy szép nem érzi azt: ketyeg az órája. Bizony elszállt felette az idő és megöregedett. Hiába, hogy sikeres a magánéletében az üzletben, érzi, hogy közel a vég. Persze vívódni kezd a halál gondolatával és ettől letargiába zuhan, ami odáig fajul, hogy rosszul lesz. Ez az első olyan szitu, amit nem ural: a halált nem veheti meg pénzzel, hatalommal, kedvességgel, semmivel.

Hamarosan eljön érte Joe Black, vagyis a halál emberi testben. Nem mellesleg a halál roppant sármos és igen megnyerő a modora.  Joe persze rá van állva a témára, hogy magával vigye Parrisht, de megismeri a férfi gyönyörűséges lányát, Susant. Mit ad Isten, a halál beleszeret a nőbe, ezért arra a következtetésre jut, hogy nem is olyan sürgős magával vinnie az öreget…

Alkut kínál neki. Annyi haladékot ad neki, hogy megízlelhesse az emberek életét. Tapasztaljon, élményeket szerezzen. De persze előbb-utóbb minden véget ér és az óra elüti az éjfélt. A varázslat megszűnik és menni kell… méghozzá a férfi 65. születésnapi partiján.

Mi a Ha eljön Joe Black mondanivalója?

Keresem a csipetnyi izgalmat, sóhajnyi borzongást, ami nélkül nincs értelme élni.”

„Azt akarom, hogy ragadjon el a hév, hogy lebegj a mámortól, fakadj dalra, lejts dervis táncot. Légy eszelősen boldog, vagy legalább légy rá nyitott. (…) A szerelem szenvedély, megszállottság, mely nélkül nem lehet élni. (…) Légy fülig szerelmes, olyat találj, akit őrülten szeretsz, és aki ezt viszonozza. (…) Ha szerelem nélkül mész végig az úton, akkor egyáltalán nem is éltél.”

kép

Ezek mind-mind olyan bölcsességek, amelyek azt sugallják: egyszer élünk. Egy életünk van. Ki kell használnunk. Mert nagyon nem mindegy, hogy mikor egy szép napon találkozunk a mi Joe-nkkal, hogyan fogjuk érezni magunkat. Boldogan és elégedetten távozunk, mert kihasználtuk a lehetőségeinket? Szép családot alapítottunk? Megvalósítottuk a vágyainkat? Nekünk tetsző életet éltünk? Vagy szomorúak és csalódottak leszünk, mivel semmi sem jött össze a terveinkből? Elpocsékoltuk az életünket? Boldogok vagy inkább boldogtalanok voltunk?

Sajnos nem valószínű, hogy Joe nekünk is dob majd némi haladékot, hogy még éljünk egy keveset, amíg ő tapasztal kicsit egy újabb Brad Pitt testében. De nem is elkerülni kell vagy alkudozni vele. Csak kihasználni az időnket, az életet, mindegy, hogy meddig tart. Merjünk igent vagy éppen nemet mondani, legyünk elég bátrak és lépjünk ki a komfortzónánkból.

Tehát, ha mocskosul tetszik a pasi, akit megismertél a kávézóban, ne hagyd szó nélkül elsétálni… és ez legyen csak a kezdet!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Ettől a filmtől fogsz csak igazán másképp tekinteni az életedre! – Az élet szép

Leadkép