Engem már elsőre rabul ejtett. Már csak azért is, mert oda vagyok az Arthur mondakörért, Merlinért, a varázslóért, Morganért, a boszorkányért és az egész ősi kelta kultuszért. Vagyis, ha ezeket te is szereted, akkor nem kérdés, hogy ez lesz az új kedvenc filmed! Mindennek a tetejében komoly mondanivalója van az Artúr király és a Nők című filmnek.

A filmet Marion Zimmer Bradley igen vastag Avalon ködve vész ( The Mist of Avalon) regényéből készítették. A könyv mérföldekkel jobb, mint a film, de a jó színészek és maga a történet több, mint élvezhetővé teszik a filmet!

kép: wikipedia

A sztori

Vivianne (Anjelica Huston), Avalon főpapnője és Merlin, a varázsló meg akarják fékezni az országban dúló barbár pusztítást. Ehhez pedig kell egy vezető, akit nemcsak az Istennő hívei, hanem a keresztények is követnek, hogy egyesítsék a két vallást és békésen élhessenek egymás mellett. Ezért a testvérének, – a regényben szintén avaloni papnőnek – a nem mellesleg férjezett Igraine-nek fiút kell szülnie. Persze e másik férfitől Uther Pendragontól. Egy „kis” varázslat segítségével össze is boronálják őket és mindjárt az derül ki, hogy ők ketten már korábbi életeikben is szerették egymást, így aligha állhatnának ellen a szerelemnek jelen életükben is…

Rövidesen megszületik Artúr, és a világba beköszönt a béke, Utherből pedig király lesz. Arthur és Morgaine (Julianna Margulies) – Igaraine első lánya – együtt cseperednek egy ideig nagy szeretetben, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy a lánynak látomásai vannak és papnőnek született, így Vivanne mindjárt el is viszi egy 7 éves képzésre.

Morgaine-t a beavatása után összehozza a sors a szép Lancelottal, aki Vivanne fia. Csakhogy a fickó mily meglepő, de Guinevere-be lesz szerelmes.

Kép: fanpop.com

A bonyodalmak pedig ott kezdődnek, hogy Beltane-kor (ősi ír-kelta ünnep) az a szokás, hogy örömtüzeket gyújtanak, megünneplik az Istennőt, termékenységi rítusokat végeznek és felavatják a szűz papnőt („az ifjú Istennőt”) a Vadásszal („az ifjú Istennel”). Na, de vajon kivel bújik ágyba Morgaine…?

Szerelmi szálak, bonyodalmak, évődések, mágia és persze háború. Van benne még gonosz boszorkány nagynéni (Morgause, Vivanne és Igraine húga), aki mágiával kíván hatalomra jutni és persze az Excaliburról sem feledkezik meg a regény, illetve a film.

Tényleg csodálatos alkotás, mert eszünkbe juttatja az elfeledett Istennőt, megmutatja régi arcát. Főleg a regényből derül ki, hogy mennyire más volt a világ, mikor még élt az eredeti, ősi Istennő-kultusz. Lehet, hogy az Artúr mondakör csak legenda – bár ugye ebben sem lehetünk biztosak(!) – de az Istennő létezett, illetve létezik most is.

Kép: pinterest

Mit tanulhatunk az Artúr király és a Nők c. filmből?

Az egyiket előbb már szépen ki is fejtettem. Betekintést kapunk az Istennő-kultuszba. Közelebb visz bennünket az Istennőhöz.

A mágia nagyszerű dolog, ugyanakkor veszélyes is. Ésszel kell használni, mert egyesek hajlamosak önös érdekeik megvalósítására használni.

Kép: filmcommission.cz

A mágia nem megoldás mindenre.

Tisztelnünk kell egymás vallását és még két olyan vallás is megférhet békésen egymás mellett, mint a kereszténység és a pogányság.

Végezetül… a film, a regény bizony azt sugallja, hogy gyakran inkább a nők uralkodnak ezen a világon, még akkor is, ha a férfiak közben azt hiszik ők. Ugyanis minden férfi mögött ott áll egy nő.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

El kell menned egy zarándokútra! – A Vándorút című film tanulsága

Leadkép: worldofmetalmag.com