Artemisz üzenete: Nincs miért aggódnod. Te és szeretteid védelem alatt álltok. Megóvlak benneteket, és ha úgy kívánod, akkor mindennap gondoskodom a biztonságotokról. Hiszen, aki neked fontos, az nekem is, legyen az ember vagy állat.

Kétségkívül csodálatos dolog a szerelem, de közben ne veszítsd el önmagadat. Őrizd meg a nőiességedet, férfiasságodat, a szabadságodat és az egyéniségedet. Ha a párod úgy szeret, ahogy vagy és úgy fogad el, akkor nem lesz ellenére, hanem támogatni is fog benne!

Ne csak a szeretteidet óvd tigris módjára, hanem a környezetedet és az állataidat is, akik ugyanolyan értékesek, mint bármely más ember. Vállalj értük felelősséget, és sose hagyj cserben szenvedő élőlényt!

Kicsoda Artemisz?

A görög Artemisz istennő – akit a rómaiak Dianának azonosítottak – Zeusz és Létó lánya. A Hold, a vadászat, vadállatok, termékenység szűz istennője, aki szülésnél segít és védelmezi az asszonyokat és gyermekeket. Artemisz segített az anyjának is világra hozni egynapos eltéréssel ikertestvérét, Apollónt. Szent állata a szarvastehén. Homlokán félholddal, rövid szoknyával és nyíllal a kezében ábrázolják, amit Héphaisztosz és a küklopszok készítettek neki, és mindig célba talált nyilaival. Általában a hegyi erdőket járta nimfákkal a sarkában, akik közül csak a szüzeket viselte el a környezetében. Bár párducra, oroszlánra, szarvastehénre és szarvasbikára vadászott, egyszerre védelmezte is őket, és egyensúlyban tartotta az állományt. Akárcsak testvére, ő is rendelkezik gyógyító erővel, de nyilaival nem csak egészséget, hanem járványokat, szörnyű betegségeket is okozhatott. Viszont ő viszi a természetes halált a nőknek, míg Apollón a férfiaknak.

Azért lett belőle szűz istennő, mert látta az istenek bánatát és harcait a szerelem miatt, ezért háromévesen arra kérte Zeuszt, hogy örök szűziességet ajándékozzon Keményen meg is bűntette azokat, akik a tisztaságát kicsit is veszélyeztették. Hogy lásd, állta a szavát… mikor Aktaión a vadász meglátta, ahogy meztelenül fürdik együtt nimfáival, le sem bírta venni róla a szemét, és mikor meglátta Artemisz, hogy kukkolja őket,  szarvassá változtatta, majd a vadász kutyáival széttépette a gazdit.

Az állatokkal kapcsolatban is ugyanilyen érzékeny. Mikor Agamemnón Artemisz ligetében levadászott egy szarvastehenet, és útra kelt hajóival Trója ostromára, megállt a szél. Egy látnok, Kalkhasz, azt mondta Agamemnónnak, hogy az istennő haragja csak úgy szüntethető meg, ha feláldozzák neki egyetlen leányát, Iphigeneiát. Már máglyára is dobta lányát, mikor Artemisz megsajnálta a lányt és inkább elvitte magával és papnőt faragott belőle.

Az ókori Hellászban mikor lányok elérték a pubertás kort, akkor Artemisznek ajánlották őket. De mikor megházasodtak – ami ellen egyébként nem volt Artemisz, csak őt kerülje el messzire a szerelem –  egy áldozati máglyán el kellett égetniük a szűz gyermekéletük holmijait, vagyis a játékaikat, hajfürjeiket.

A kis-ázsiai Epheszoszban építették fel Artemiszion szentélyt, ami ma az ókori világ hét csodájának egyikeként tartják számon.

Hogy ne maradj le a napi üzenetekről, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: lifeonartemis.wikia.com