Mindenki rendelkezik érzelmi intelligenciával. Ez a képesség befolyásolja a viselkedésünket, döntéseinket, a kapcsolatainkat. Egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, milyen szinten van jelen az emberben, mert a hiánya súlyos kellemetlenségekhez vezethet. Szerencsére az érzelmi intelligencia elsajátítható és javítható.

Minél több jel igaz rád a 16-ból, annál biztosabb, hogy magas érzelmi intelligenciával rendelkezel:

 

1. Erős érzelmi szókinccsel rendelkezel

Minden ember tapasztal érzelmeket, de csak kevesen tudják kifejezni magukat és megérteni a feléjük érkező érzelmeket.

A magas EQ -val rendelkező emberek uralják érzelmeiket, mert megértik őket, és ehhez kiterjedt érzelmi szókincset használnak. Míg sokan azt mondhatják magukról, hogy egyszerűen „rosszul érzik magukat”, az érzelmileg intelligens emberek pontosan meg tudják határozni, hogy „ingerlékenynek”, „frusztráltnak”, „levertnek” vagy „szorongónak” érzik magukat. Minél konkrétabb a kifejezés, annál jobban belátja, hogyan érzi magát, mi okozta az érzést, és mit kell tennie ellene.

2. Kíváncsi vagy az emberekre

Nem számít, hogy introvertáltak vagy extrovertáltak, érzelmileg intelligens emberek kíváncsiak mindenkire a környezetükben. Ez a kíváncsiság az empátia terméke, a magas EQ egyik legfontosabb kapuja.

3. Nyitott gondolkodásúak

A magas szintű öntudat lehetővé teszi, hogy az érzelmileg intelligens emberek meghallgassanak egy helyzetet anélkül, hogy reagálnának az ítéletre. Nem vetik el automatikusan az ötleteket csak azért, mert különböznek a sajátjuktól. Ez teszi őket népszerűvé, ha bajok, problémák, kihívások vannak, vagy csak szimpatikus fülre van szükség.

4. Jó hallgatóság vagy

A hallgatáshoz fejlett készségre van szükség. Tudni kell háttérbe szorítani a saját egót, véleményt és reakciót a másik fél megértéséhez. Emellett az érzelmi intelligenciával rendelkező emberek azonosítani tudják azokat az érzelmeket, amelyek révén olvashatnak másokban és akár mélyebbre is láthatnak attól függetlenül, mit árulnak el nekik.

5. Ismered erősségeidet és gyengeségeidet

Az érzelmileg intelligens emberek nemcsak az érzelmeket értik; tudják, hogy miben jók és miben kellene még fejlődniük. Kihasználják a képességeiket, de közben a gyengeségeik sem tartják őket vissza.

Könnyedén felismered saját érzelmeidet és uralod őket, nem hagyod, hogy ez fordítva történjen.

6. Jó emberismerő vagy

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező képes másokban olvasni. Képes átérezni, amit a másik érez és azt is, ami történik vele. Idővel ez a készség kivételes emberismerővé teszi. Az emberek nem rejtélyek számodra. Megérted a motivációikat, még azokat is, amelyek a felszín alatt rejtőznek.

7. Nehéz megbántani

Az érzelmileg intelligens emberek magabiztosak és nyitottak, ami elég vastag bőrt eredményez. Lehet, hogy még viccelsz is magaddal kapcsolatban, vagy hagyod, hogy mások vicceljenek veled, mert képes vagy mentálisan meghúzni a határt a humor és a degradáció között.

8. Nem tartasz haragot

A haragtartás valójában stresszválasz.  A haraghoz ragaszkodás azt jelenti, hogy kitartasz a stressz mellett, és az érzelmileg intelligens emberek pedig ezt akarják elkerülni. Ha elengeded a haragot, nemcsak jobban érzed magad, hanem javíthatod az egészségedet is.

9. Semlegesíted a mérgező embereket

A nehéz emberekkel való foglalkozás a legtöbb számára frusztráló és kimerítő. A magas EQ egyének az érzéseik kordában tartásával irányítják a mérgező emberekkel való interakciójukat. Amikor szembe kell nézniük egy mérgező személlyel, racionálisan közelítik meg. Figyelembe veszik a mérgező személy álláspontját is, és képesek megoldásokat és közös alapokat találni.

10. Nem törekedsz a tökéletességre

Az érzelmileg intelligens emberek nem a tökéletességet tűzik ki célul, mert tudják, hogy nem létezik. Az emberek természetüknél fogva tévedhetnek. Ha a tökéletesség a célod, akkor mindig a kudarc érzése marad benned, ami miatt fel akarod adni céljaidat vagy motiválatlanná válsz. Végül azzal töltöd az idődet, hogy azon siránkozol, mit nem sikerült elérned, és mit kellett volna másként tenned, és mi lesz veled a jövőben.

11. Nem gyakorlod a negatív önbeszédet

Minél jobban elmélkedsz a negatív gondolatokon, annál nagyobb erőt adsz nekik. A legtöbb negatív gondolatunk csak gondolatok, nem tények.  Az érzelmileg intelligens emberek elválasztják gondolataikat a tényektől, hogy elkerüljék a negativitás körforgását, és pozitív, új szemlélet felé mozduljanak el.

A kritikát, tagadást, vádaskodást, kifogás vagy szorongás nélkül kezelik. Tehát amikor a magas érzelmi intelligenciájú emberek hibáznak, és emiatt kritizálják őket, az nem érzelmi fennakadásba sodorja őket. Ez egyszerűen tény, amelyet meg kell jegyezni, elemezni és kijavítani.

12. Nem engeded, hogy bárki korlátozza az örömödet

Amikor az érzelmileg intelligens emberek jól érzik magukat valamiben, amit tettek, nem hagyják, hogy bárki véleménye vagy szúrós megjegyzése elvegye ezt tőlük.

Ha az örömérzeted és az elégedettséged más emberek véleményéből származik, akkor már nem vagy ura a saját boldogságodnak. Bár lehetetlen kikapcsolni a reakcióit arra, amit mások gondolnak rólad, de nincsenek rád jelentős befolyással és nem hasonlítgatod össze magad másokkal, nem mások véleményétől függ az önértékelésed.

13. Nem cukrozod az igazságot

Az érzelmi intelligencia megköveteli az érzelmek felismerését másokban, de ez a másik tudatosság nem azt jelenti, hogy elzárkóznak az igazság kimondásától. Az érzelmi intelligenciával rendelkező emberek tudják, mennyire fontos, hogy őszintén és egyenesen fogalmazzanak. Tiszában vannak azzal: sokszor csak így változhatnak, fejlődhetnek az emberek.

14. Képes vagy bocsánatot kérni

A magas érzelmi intelligenciájú emberek nem fektetnek értékes időt arra, hogy bebizonyítsák igazukat, amikor rájönnek, hogy tévednek. Ahelyett, hogy kifogásokat keresnének, egyszerű, őszinte bocsánatkérést kínálnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan visszatérjenek a helyes útra.

15. Jó humorérzéked van

Általában a magas érzelmi intelligenciájú emberek viccesebbek és humorosabbak. A magas szintű érzelmi intelligenciával rendelkező emberek könnyen szót értenek másokkal, emiatt könnyedén tudnak tréfálkozni. Ezenkívül ez jégtörőként működik, amikor új emberekkel találkoznak. Ez akkor is jól jön, ha nehéz helyzetben találja magát.

16. Szívesen segítesz másokon

Mivel az érzelmileg intelligens emberek nyitottak, megértőek, szívesen segítenek másokon, ha tudnak és ha szeretnének is, ugyanis nem lehet érzelmileg zsarolni őket.

Hasonló cikkeink

Ez a 9 jel arra utal, hogy rendkívül erős biomezővel rendelkezel

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

főkép: unsplash

forrás

További cikkeink