Az a jó a zenben, meg lényegben a buddhizmusban, hogy gyakorlati bölcsességeket nyújtanak, méghozzá olyanokat, amiket bárki megérthet és pillanatok alatt beépíthet az életébe. Onnantól pedig nem marad más, mint élvezni az áldásos hatásukat. Ez az 5 zen lecke nemcsak teljesen átformálja a gondolkodásodat, a dolgokhoz való hozzáállásodat, de a segítségükkel megidézheted a békességet és a boldogságot az életedbe.

 

1. Találd meg a neked való meditációs technikát

A zen szerzetes életének legfontosabb része a meditáció. Vannak, akiknek gond nélkül sikerül elsajátítani a zazen elnevezésű ülőmeditációt. Más viszont a futás, az erőnléti edzés közben képes meditálni.

A meditáció lényege a tudat kikapcsolása, hogy egyszerűen jelen vagyunk a pillanatban. Ezt elérheted a klasszikus meditációval, edzéssel, jógával, a lényeg, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbbet.

De olyankor nem működik a meditáció, amikor egyszerre hatezer dolgot próbálsz meg elvégezni. Mindig egy dolgot csinálj egyszerre! Ez a buddhisták és zen mesterek egyik tanítása is: csak egy feladatra koncentrálj, de annak teljes figyelmet szentelj, mert ennek van igazán értelme, másképp nem éled meg a jelent.

2. Élvezd a pillanatot

Ez az idézet Thích Nhất Hạnh vietnami zen szerzetestől mindent elmond:

„Igyál teát lassan és tiszteletteljesen, mintha az egy tengely, amelyen a világ föld forog – lassan, egyenletesen, kapkodás nélkül a jövő felé.” 

Nézd, nem kell úttörő dolgokat tenned ahhoz, hogy értelmes, hasznos életet élj. Nem kell a legfiatalabb embernek lenned az Everest megmászásához. Még csak nem is kell nagy és különleges dolgokat tenned. Csak az számít, hogy élvezd a nap legtöbb pillanatát. Ez azért fontos, mivel valószínűleg túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy élvezd minden pillanatát. Márpedig ez nem reális, és igenis kell, hogy legyen pár pillanatod arra, hogy megállj és évezd a jelent.

3. A boldogság közelebb van, mint gondolnád

Gyakran külső forrásokat keresünk a boldogsághoz: utazás, új munka, másik városba költözés, új partner, több élmény, stb. De ha most boldogtalan vagy, akkor valószínűleg boldogtalan ember leszel az új élmények után is.

Dógen japán zen mester idézete jól megmagyarázza:

„Ha nem tudod megtalálni az igazságot ott, ahol éppen vagy, honnan reméled azt?”

Ne máshol keresd a boldogságodat. Keresd meg ott, ahol éppen vagy. Ha boldog leszel, utána könnyebben sikerül fenntartanod a boldogság állapotát.

4. Fókuszban a folyamat

A zen szerzeteseket és mestereket nem érdekli az eredmény. Olyan szokásokra, rituálékra és folyamatokra összpontosítanak, amelyek támogatják a zen életmódot.

Túl gyakran bámuljuk csak az elérni kívánt eredményeket, és nem figyelünk arra, mit teszünk vagy mi történik velünk addig, amíg elérjük.

Nincs azzal semmi baj, hogy megpróbálunk valamit elérni. Nem kell mindent feladni, és kolostorba költözni. De te se a célt lásd, hanem az utat is. Figyelj arra, hogy mit teszel, milyen élmények érnek, kikkel találkozol. Ügyelj a jelen pillanatra. Amennyiben a folyamatra összpontosítasz, az eredmény automatikusan bekövetkezik.

5. Az élet értelme élni

Alan Watts brit filozófus volt, 1936 -ban ismerkedett meg a zennel, amikor részt vett egy konferencián, ahol D. T. Suzuki beszélt. Suzuki, japán író egyedül befolyásolta a zen nyugati terjedését.

És Watts-ot attól a pillanattól fogva (akkor 21 éves volt) lenyűgözte a zen. Sok könyvet írt róla. Az egyik legnépszerűbb könyve a Zen útja. Watts nagy követőseregre tett szert Nyugaton is.

Ő mondta:

„Az élet értelme csak élni. Annyira egyértelmű, annyira nyilvánvaló és ilyen egyszerű. És mégis, mindenki nagy pánikban rohan, mintha valamit saját magunkon kívül akarnánk elérni. ”

Gondolkodás helyett inkább éld az életet. Ahelyett, hogy csak a célba érkezés pillanatára várnál: élj. Tedd magad hasznossá, oldd meg a problémákat, adj értéket másoknak, és ami a legfontosabb: élvezd, amit csinálsz. Ne siettesd az életet.

Fotó: pixabay.com
Forrás: medium.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

Útmutató kezdőknek a zen élethez: 10 lépés életed átalakításához a buddhizmus jegyében

További cikkeink