Álom. Már maga a szó is oly távoli, szinte tükrözi az elérhetetlenséget. Miért gondolunk úgy az álmainkra, mintha nem jelentenének semmit – hiszen úgysem érjük el? Mik az álmaid és a céljaid? Miért hívjuk egyáltalán a céljainkat álmoknak, ami a valóság éles ellentéte? Gondoltál már arra, hogy talán mi magunk lökjük el mindig a vágyainkat, mikor már megvalósulnának?

Változtassuk meg együtt az álmokhoz való hozzáállásodat. Fordítsuk át együtt a sors kerekét, hogy a céljaidra végre valóságként tekinthess az álom helyett. Az életed csakis tőled függ, ahogy az álmaid megvalósulása is.

Nevezd meg a konkrét célt!

Legyen egy füzeted, ami mindig a szemed előtt van; vagy készíts egy bakancslistát egy parafa táblára. Ez utóbbi még jobb is, hiszen oda képeket tűzdelhetsz és melléjük írhatod a céljaid. A lényeg, hogy konkrétan meg tudd nevezni, mire vágysz. A legjobb egyébként, ha két csoportot alkotsz: rövid és hosszú távú célok néven.

TIPP: Mindig csak egy célra koncentrálj, de soha ne téveszd szem elől a többit sem!

Minden nap tegyél érte!

A hosszú távú célokhoz rengeteg türelem kell. Például, ha író akarsz lenni, akkor kötélből kell lennie az idegeidnek, nem egyik napról a másikra válsz azzá. Heteknek, hónapoknak, sőt éveknek kell úgy eltelnie, hogy minden nap – ha csak egy órát is – foglalkozol magaddal.

Lesznek pillanatok, amikor nem lesz erőd, de amikor tombol benned, tegyél érte!

Száműzd a negatív gondolatokat!

Ha az az álmod, hogy író, festő, tanár, divattervező, stb. legyél, de mindig azt mondod, hogy „á, úgysem leszek az”, akkor nem is leszel. Így hagyj is fel minden próbálkozással, mert negatív hozzáállással semmire sem fogsz menni.

Ha belefogtál, csináld rendesen, és ne nyavalyogj! Ha meg „úgysem fog sikerülni”, akkor meg bele se kezdj.

A fő szabály: ne panaszkodj, ne irigykedj, és könyörgöm, hagyjuk a kifogásokat. A kifogás az akaratgyenge emberek fegyvere, de te az álmaidat akarod valóra váltani, nem?

Tegyél úgy, mintha már elérted volna!

Az a hosszú távú terved, hogy – teszem azt – elutazz a Maldív-szigetekre? Akkor képzeld el minden egyes nap, hogy ott vagy. Lásd a lelki szemeid előtt a tengert, érezd a homok puhaságát, a levegő frissességét.

Ha beszélsz róla, ne azt mond, hogy „egyszer talán eljutok oda is mondjuk, ha sok pénzem lesz… talán összejön…”. Nem! „El fogok utazni a Maldív-szigetekre, mert az egy, kettő, három éves terveim között szerepel és pont”. Ennyi! Nincs „ha”, nincs „talán”, csak a kész tények.

Csak magaddal törődj!

Találkoztam már olyan emberrel, akit mások beszéltek le az álmáról.

„Jó lesz ez neked?”

„Biztos, ezt akarod?”

„Mi lesz, ha…?”

„Nem hiszem, hogy…”, stb.

Majd te tudod, mit akarsz az élettől, nehogy már más mondja meg, hogyan cselekedj. Hallgasd meg a tanácsokat, de a döntés a tiéd legyen. Hallgass a szívedre!

Legyen benned kitartás és elég akarat!

Mint látod, a folyamat összetett, és minden tényező fontos, de mit sem ér az egész a kitartás és az akarat nélkül. Mindkettő szükséges, amikor elbizonytalanodsz, amikor elhagy az erő. Mert néha el fog, az biztos! De, ha elég kemény vagy és van benned akarat, nem fogod hagyni, hogy bármi eltántorítson.

Pipáld ki, amit elértél!

A hosszú távú célokkal az a baj, hogy nehezen mozdulnak előre. A rövid távú célokban pedig az a jó, hogy hamar élvezheted az eredményüket. És itt a kulcsszó: élvezd! Pipáld ki a bakancslistádon, örülj az elégedettségnek, amit a célod elérése váltott ki, és igenis légy büszke magadra! Az ilyen pillanatokból meríts erőt a gyenge napjaidon, és higgy magadban még akkor is, amikor más nem!

Sok sikert!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

További cikkeink