A boszorkányszellem járta vár mára múzeummá avanzsált, megőrizve mindenkori sötét atmoszféráját, ami elég vastag és tömény, mivel a vár falain belül 100 boszorkányt fejeztek le, akik azóta sem nyugszanak. Ugyanis az Ausztriában, Salzburg tartományában található Moosham vár a boszorkányüldözések központi helye volt.

A 11. század végi rokokó, barokk és reneszánsz stílusban épült kastélyt Uternberg oldalába emelték. A vár baljós, bűnös és különös múlttal rendelkezik. Persze akkoriban teljesen természetes volt, ami ott folyt, hiszen mindennapos szokásnak bizonyult a boszorkányüldözés.

Ugyanis három évszázaddal ezelőtt komoly tömeghisztéria söpört végig egész Európán és Amerikán. Ausztriában, a Moosham vár volt a salzburgi boszorkányperek főhadiszállása 1675 és 1690 között, ahol 100 embert ítéltek el és végeztek ki boszorkányság vádjával. Plusz ezer másik ember szerepelt a gyanúsítottak listáján. Őket is bekvártélyozták a börtönbe és időről-időre megkínozták szerencsétleneket. Megcsonkították őket, levágták a kezeiket, forró vassal égették a húsukat. Nem csodálom, hogy habozás nélkül boszorkánynak vallották magukat.

A legérdekesebb tény a Salzburgi boszorkánypereket illetően, hogy a vádlottak többsége még csak nem is nő, hanem férfi volt! A kivégzettek korosztálya 10 és 80 éves kor között mozgott. A 100-ból olyan 92 eset ismeretes, amikor 21 év alatti egyéneket küldtek a túlvilágra. Gyerekeket, ifjakat és koldusokat.

Napjainkban a látogatók és a múzeumban dolgozók megmagyarázhatatlan eseményekről számolnak be. Suttogást, jajveszékeléseket és dörömbölést hallanak, fehér ködfoszlányokat látnak a levegőben, ajtók csapódnak be maguktól.

A kastélyt Hans Nepomuk Gróf Wilczek vásárolta meg 1886-ban, aki ismert személyiség és nagy művészetkedvelő volt Bécsben. Ő renováltatta az épületet és alakítatta át múzeummá. A jelenlegi vártulajdonos, Theresita Wilczek, aki az úgynevezett Toni termében többször is látott, érzékelte egy férfi szellemét. Sokan érzik a sötét jelenlétet abban a szobában. Egy látogató még azt is állította, hogy beszélt az említett férfival. Annyi bizonyossá vált, hogy a szellemet Toninak hívják és elmondása szerint, ő volt felelős a kínzásokért.

Moosham kastély szoba

A középkori boszorkányvárat meg lehet tekinteni idegenvezetővel egy izgalmas túra keretében. Megmutatják a bírósági szobát, a tárgyalótermet, a kínzó kamrát, ahol számos ember tapasztalta már, mintha valaki megérintette volna a haját, a vállát, vagy követték a látogatót és a nyakába lihegtek.

Misztikus, hátborzongató, boszorkányoktól teli a Moosham vár légköre. Ha ez önmagában nem lenne elegendő, akkor ott vannak még a vérfarkasokkal teli sztorik is. Rengeteg 1800-as évekből származó jelentésből az derül ki, hogy több szarvasmarhát és szarvas tetemet találták megcsonkítva a várhoz közel (nem ufógyanús estek.) Akadnak beszámolók, amelyek szerint a vádlottak között egyeseket vérfarkasság bűnével tartóztattak le, akiket szintén kivégeztek, vagy legalábbis ott érte utol őket a vég.

Még nyomhatunk a tortánkra egy kis tejszínhabot, mert a rejtélyek itt még korán sem érnek véget! Mivelhogy tény, hogy a vár kertjében éjszaka lábnyomok és letaposott körök jelennek meg maguktól. Legalábbis nem valószínű, hogy az egyik múzeumi dolgozó betyárkodik és gyártja aktívan a folklórt.

A legismertebb per, ami itt zajlott Staudinger asszonyé volt, akit a legenda szerint pont akkor tartóztattak le, amikor seprűn lovagolva megérkezett a boszorkányok találkozójára. Nem lehetetlen, hogy azóta is nyugtalanul repked a vár környékén.

Képek: cntraveler.com, schlossmoosham.at

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

További cikkeink