Nagyon egyszerű, de igazán bölcs tanulsága van Az igenember című filmnek: tanulj meg igent mondani az életre. Könnyed, szórakoztató, mosolyfakasztó film Jim Carrey-vel, ugyanakkor akad benne egy merőkanálnyi spirituális bölcsesség is.

 

A sztori

A 2008-as Az igenember főszereplője Carl Allen (Jim Carrey), aki leginkább egy szürke kisegérre emlékeztet bennünket. Unalmas, egyszerű, átlagos életet, pláne azután, hogy túl van egy váláson. A barátja persze próbálja kirángatni ebből az állapotból, de Carl mindenre nemet mond. Nemet a szórakozásra, az új dolgokra, lényegében az egész életre.

Majd összefut egy régi ismerősével, akit viszont teljesen kicseréltek. Beszélgetésük révén egyértelmű a kontraszt: a pasi egy színes, izgalmas, kalandos életet él. Folyton mosolyog, arcáról elégedettség és öröm tükröződik. Felmerül a kérdés, mi a titka?

Hamarosan Carl is megtudja, mikor ismerőse elviszi egy rendkívüli előadásra, ahol az emberek azt tanulják, hogyan mondjanak igent. Miként legyenek képesek igent mondani egymásnak, önmaguknak, és az élet nyújtotta lehetőségekre.

Rövidesen Carl is gyakorolni kezdi az igent, aminek köszönhetően villámgyorsan megváltozik az élete. Élete hirtelen élményekkel telik meg, miközben előléptetik, bunyózik, repked a nagyvilágban, nyelveket tanul, még egy életet is megment és persze a nagy szerelmet is megismeri.

Az igenember

kép: pinterest

Mi a tanulság Az igenember című filmből?

Természetesen az, hogy mondj többször igent. Tanulj meg igent mondani az életre.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül kell igent mondanod mindenre. Igent arra, hogy valakinek odaadd az összes pénzedet, a vesédet, a féltett kincsedet vagy igent, egy kapcsolatra, akár a családlapításra. Nem kell mindjárt igent mondani a drogokra vagy a veszélyes helyzetekre.

Nem az a cél, hogy ész nélkül dobáld az igeneket. Kétségkívül jól is elsülhetnek és olyan kalandokat indíthatnak az életedben, amelyekről álmodni sem mertél.

A film rámutat arra, hogy vannak a Carl félék, akik félnek az élettől, a csalódástól, attól, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és emiatt nem mernek igent mondani, így viszont számos élményről lemaradnak, miközben valójában szenvednek az üres, egyhangú élettől.

Ugyanakkor az sem egészséges, amikor valaki úgy mond mindenre nemet, hogy azzal tulajdonképpen, problémát, kárt okoz magának vagy másnak.  Az igennek szívből kell jönnie. Nincs értelme összebútorozni valakivel egy hét után, ha bizonytalanok vagyunk. Ha valamiben nem vagy biztos, ne mondj rá igent. Feszegesd a komfortzónádat, de ne légy totálisan meggondolatlan.

Vannak pillanatok, amikor belefér. Egy váratlan hétvégi kiruccanásnál vagy ha este tízkor hívnak el a barátaid szórakozni. Netán lehetőséged adódik kipróbálni az ejtőernyőzést. Vagy valaki elhív mongol nyelvet tanulni vagy egy rockbandába zenélni. Ezek a spontán vagy önfejlesztéssel kapcsolatos lehetőségek remekül alakulhatnak és hasznosnak is bizonyulhatnak.

Ám amikor kicsit komolyabb kérdés merül fel, nem baj, ha nem zsigerből vágod rá az igent, hanem azért gondolkodsz rajta. Meg kell találni az egyensúlyt.

Hiszen az sem szerencsés, ha valaki vég nélkül igent mond, mert azt könnyen kihasználhatják vagy kellemetlen helyzetekbe kerülhet. Ahogy a sok-sok nem is rengeteget vehet el az életből. Mindenesetre, ha tudod magadról, hogy túl sok nemet mondasz és érzed a lelked mélyén, hogy több igenre lenne szükséged, akkor ne várj másokra (főleg a csodára) hanem kezdd el apránként gyakorolni!

Életeket megváltó film – A békés harcos útja

További cikkeink