Spirituálisnak lenni manapság divatos dolog. Hiába vallja magát valaki annak, nem biztos, hogy az is. Ettől még persze érdekelheti a spirituális világ, csupán elmarad a szó mögötti valódi tartalom és elmarad a lelki élet gyakorlása. A következő 6 jel segít kideríteni azt, ha esetleg nálad is csak fellángolásról van szó, de legalábbis nem teszel igazi erőfeszítést a spirituális életmód kialakításáért.

1. Sosincs időd a lelki életed ápolására

Mindig azt mondod: ma nincs időm meditálni, majd holnap. (Persze aznap is ezt mondod majd.) Meg hogy nincs kedved, energiád magadba tekinteni, beszélgetni a lelkeddel, egy kis önvizsgálatot tartani. Kevés olyan dolgot teszel, ami valóban boldoggá teszi a lelkedet és hanyagolod a kívánságaidat. Az életmódváltással kapcsolatos terveidet pedig talán hónapok óta csak tolod. Tehát mindig találsz valami kifogást, ami miatt nincs időd gyakorolni vagy legalábbis egy kis időt szánni arra, hogy a lelkedbe nézz.  Igen, talán valóban leterhelt vagy, de ettől még meg kellene találnod a módját annak, hogy legalább napi pár perc spiritualitás beleférjen az életedbe.

2. Nem dolgozol önmagadon

Ez hasonló kicsit az előzőhöz. Mindent csak félgőzzel csinálsz vagy folyamatosan elnapolsz. Talán már hosszú hetek óta készülsz szembenézni a rossz szokásaiddal, a hátráltató hiedelmeid és félelmeid leszámolásával. De sosem jön el az ideje annak, hogy kiűzd magadból a démonokat és erősebbé válj. Például továbbra is irigy, féltékeny, haragtartó, bosszúálló, önző, gyerekes a viselkedésed. Nem igyekszel kiküszöbölni a hibáidat és inkább másokra hárítod a felelősséget.

3. Nem figyelsz eléggé az egészségedre

Megint csak nem az a lényeg, hogy vegetáriánus legyél, és megvonj magadtól minden finom vagy éppen „bűnös” falatot. Ám aki tartósan elkötelezte magát a spirituális életmód mellett, annak igénye lesz arra, hogy a lelke csomagolását jó egészségben tartsa. Úgy tekint majd testére, mint egy templomra. Hiszen a test és a lélek állapota összefügg. Ügyelni fog arra, – persze nem megszállottan – hogy valamelyest egészséges életmódot éljen. Azt is jól tudjuk, hogy árulkodó lehet az, miből fogyasztunk sokat, legyen az hús, édesség vagy éppen alkohol. Aki az édességekben, az alkoholban vagy összességében az ételben keresi a boldogságot, annak lelki élete aligha lehet kielégítő.

4. Nem változtatsz a mérgező kapcsolataidon

A spirituális úton járó egy idő után nemcsak önmagán, hanem a kapcsolatain is változtatni fog. Készen áll arra, hogy elengedje a mérgező, hátráltató, kihasználó kapcsolatait. Ha jobban belegondolsz: neked is számos ilyen kapcsolatod van. Még mindig. Egyszerűen nem változtatsz rajtuk, nem engeded el őket. Persze, ha lehet valamelyiken változtatni, meg kell tenni. A kérdés az, hogy meg is teszed vagy csak várod a csodát?

5. Fontosabbak számodra a földi kincsek, mintsem a szellemi értékek

Fontosabbak számodra a szép ruhák, az ékszerek, a tárgyak. Sokkal többet törődsz a fizikális dolgokkal, semmint a lelki ajándékokkal. Attól vagy boldog, ha vásárolhatsz, nem pedig egy élménytől vagy valakinek a társaságától. Értékesebb számodra a pénz, semmint a boldogság. Szó sincs arról, hogy meg kell vetni ezeket és aszkéta életmódjára élni. Az nem mindegy, hogy milyen szinten értékeled jobban az anyagi világot.

6. Háttérbe szorulnak a valódi értékek

Életedben első helyen olyan dolgok állnak, mint a siker, a gazdagság, a hírnév, a hatalom, a szépség. Ezek eléréséhez pedig hajlandó vagy szinte bármilyen eszközt felhasználni. Nem rettensz meg a hazudozástól, csalástól, tisztességtelen megoldásoktól. Képes vagy másokat vagy önmagadat sanyargatni a cél érdekében. Ha nem is hagynak teljesen hidegen, de kevéssé lényegesek az életedben az olyan dolgok, mint a család, barátság, a szeretet, a megbecsülés, empátia, a hűség, a segítségnyújtás, az önzetlenség. Félreértés ne essék, a karrier, a jólét és a spirituális életmód nem zárja ki egymást. Akkor van baj, ha az igazán fontos értékek a háttérbe szorulnak az életedben.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

leadkép

Ezt olvastad már?