Tudom, elsőre talán agyrémnek hangzik, de arra kérlek, próbáld meg nyitott elmével olvasni ezeket a sorokat. Mint azt te is tudod, a világ egyik legkönnyebb dolga kiszúrni egy másik ember hibáit. Rengeteg ember programozta úgy a saját agyát, hogy azonnal kiszúrja a negatívumokat. Ez a hozzáállás szokott sokszor a kapcsolatok végéhez vezetni. Az örökös hibáztatás és egyáltalán a negatív szemléletmód. De mi van akkor, ha valójában, amit a párunk hibájának hiszünk, az valójában az erénye?

Sokan élnek pocsék kapcsolatban, langyos pocsolyában, se veled-se nélküled viszonyban és még hosszasan lehetne sorolni a különböző kapcsolódásokat. A legtöbben csak értetlenkedünk felettük és találgatjuk: miért? Miért nem vált? Mert önbizalomhiányos? Kapcsolatfüggő? Az anyagiak miatt nem szakítanak? Összeköti őket a megszokás? Valóban, akár ezek is lehetnek az okai. Hosszasan lehetne ezt fejtegetni, de ez a cikk most nem az okokról szól.

Hanem egy lehetőségről. Hogyan nézz más szemmel a párodra. Legalábbis érdemes megpróbálnod. Semmit sem veszítesz vele.

Ha tudod magadról, hogy te is elsősorban vagy legalábbis az utóbbi időben csak a hibáit látod, akkor mindenképpen érdemes! Remélhetőleg te is olyan ember vagy, aki a megjavítás híve. Manapság kevéssé számít értéknek a házasság, a család, maga a párkapcsolat. Az emberek az „elengedés” hívei lettek, hogy ami nem megy, azt hagyni kell és másikat keresni. Ami nem működik, azt ki kell dobni, és újat szerezni. Minek tököljenek a javítással, amikor az új „biztos” jobb lesz? Kevesen ragaszkodnak az eszmei értékhez, ezért inkább választják a könnyebb, a kényelmes utat. Jó-jó összeszorul a szívük, hogy meg kell válni a régi, ezer éves mosógéptől, ami eddig kiszolgálta őket, de azzal vigasztalják magukat: az új biztos jobb lesz! Meg hát minek áldozzanak időt, energiát, akár pénzt a régire, ha az új egy karnyújtásnyira van?

Csakhogy semmi sem garantálja, hogy az új jobb lesz. Az sem biztos, hogy azonnal kapsz. Lehet, hogy sohasem fog felérni a régihez. Ezt a gondolatot pedig most ültesd át a kapcsolatodra.

Kétszer is gondold meg, mielőtt úgy döntesz, nem kívánod megjavítani!

Ha szereted a párodat, fontos a kapcsolatod, akkor bizonyára készen állsz fejlődni, dolgozni önmagadon és a kapcsolatodon. Amennyiben hiszel kettőtökben, a házasság, a család értékében, akkor nem azon töröd a fejedet, hogyan lépj ki belőle, hanem miként javítsd meg! Ebben lesz segítségedre az a gondolat, hogy amit hibának tartasz a párodban, az lehet épp az ellenkezője: az erénye.

Mégis, hogyan lehetséges ez?

Csak próbáld átgondolni: a hibája egy lehetőség lehet a számodra. A hibája talán egy bujtatott értéke, ami igazából a hasznotokra válik.

Tegyük fel az az egyik fő hibája, hogy sosem viszi le a szemetet. Ez lehetőséget ad neked a mozgásra, arra, hogy gondolkodj egy kicsit. Lehet belőle egy lelki gyakorlat is és mindennap kidobhatod a negatív gondolataidat a fejedből. De az is lehet, hogy épp így találkoztál össze a szomszéddal, akivel azóta is összejártok csevegni és az egyik legjobb barátod lett. Talán soha nem ismeritek meg egymást vagy mélyül el így a kapcsolatotok, ha nincs a férjed, aki sosem viszi le a szemetet.

Vagy: a párod mindig késik. Tíz-tizenöt perceket vársz rá. Ilyenkor olvashatsz, zenét hallgathatsz, gondolkodhatsz, lelki gyakorlatot végezhetsz. Neki köszönheted, hogy van időd könyvet olvasni, mert egyébként nincs! Vagy talán így talál rád álmai munkája: valaki odalép hozzád, azt mondja káprázatos arcod van és munkát ajánl. Hogyha nincs a párod, aki megvárakoztasson, talán sosem kapod meg ezt a lehetőséget!

Vagy elkésett a családi találkozóról és kénytelen voltál egyedül tartani a frontot és beszélgetni a szüleivel, akiket eddig nem kedveltél. Ám épp a késésének köszönhető az, hogy összemelegedtetek vagy legalábbis rájöttél: nem is olyan rosszak, mint hitted.

Egyedül annyi a dolgod, hogy átgondolod milyen lehetőséget tartogathat neked a párod hibája.

Milyen érték lehet benne, amivel jobbá teheti az életedet. Hiszen, ha így gondolkozol, hogy a hibájában az erényét keresed vagy azt, amiért hálás lehetsz neki, sokkal szebb, boldogabb, békésebb lehet a kapcsolatotok.

Hiszen ellenkező esetben mi szokott történni? Minden nap a fejéhez vágod a hibáit. Dühös, mérges, frusztrált, csalódott vagy és ezt közvetíted felé. Egyikkőtöknek sem tesz jót. Talán még csipkelődsz is és kritizálod. Szerinted ez jól esik neki? Gyakran épp az „örökös elégedetlenkedés” miatt mennek szét a párok. Mert elvárásokat támasztanak a másik felé és csalódnak, mikor nem kapják meg azt, amire vágytak. Vagy az ver éket közéjük, ha az egyik fél olyan próbál lenni, ami nem ő. Mondjuk, elvárod, hogy heti egyszer vagy kétszer megfőzzön. De baromira utál, ám szeret téged és megpróbálkozik vele. Talán sikerül ehető ételt készítenie, ám mégis azt érzi: ez nem ő. Nem szereti csinálni. Viszont nem akarja, hogy te boldogtalan legyél vagy elhagyd. Egy sor negatív érzelmet indítasz el benne: boldogtalan, retteg, szorong és közben igyekszik másnak kiadni magát. Ez pedig előbb-utóbb szétválaszt benneteket, ha nem beszéltek a problémáról és köttök kompromisszumot.

Ugyanis szó sincs arról, hogy nem kérhetsz.

Hogy fogadd el a párod minden egyes hibáját, bár kétségkívül szép gesztus lenne és sok pozitív hatása lenne rátok nézve, ha erre képes lennél szívből. Igen, kérhetsz tőle nyugodtan, de ne várd el közben, hogy megkapd. Kérj, de fogadd el azt, amit kapsz. Utána tiéd a döntés, mihez kezdesz azzal, amit kaptál.  Ha megteszi, amit kértél, akkor örülhetsz. Ha nem, akkor is lehetsz boldog, mert dönthetsz úgy, hogy megváltoztatod a szemléletmódodat – legalábbis megpróbálod –  és megláthatod a hibáiban a rád leselkedő lehetőségeket, értékeket. Vagy természetesen ki is szállhatsz a kapcsolatból, azt is tökéletesen meg lehet érteni, főleg ott, ahol komoly lelki vagy fizikai bántalmazásnak van kitéve az ember.

Ám ha a te helyzeted nem ilyen és nem is az EXIT feliratot keresed mindenáron, hanem a megoldás,t akkor próbáld ki azt, amiről szó volt és válts nézőpontot!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

9 jel, hogy a legjobb barátod valójában a lelki társad is

leadkép

Szólj hozzá!
Ezt olvastad már?