A szuperézékeny emberek és az empaták, az empátiájukról ismertek, míg a nárcisztikusok annak hiányáról, ami lehetetlenné teszi a velük való boldog és egészséges kapcsolat fenntartását. De hogyan gyógyulhat fel egy érzékeny ember azután, hogy véget ért a kapcsolata egy nárcisztikussal?

 

Sok szuperézékeny ember, illetve empata hajlik arra a magas fokú érzelmi intelligenciája, az empátia miatt, hogy meggyógyítsa a körülötte lévőket és a segítségükre legyenek. Emiatt sokan megragadnak egy bántalmazó, egyoldalú kapcsolatban. A nárcisztikus személyek pedig kifejezetten utaznak az érzékeny emberekre.

 

Milyen ember a nárcisztikus?

Aki nárcisztikus személyiségzavarban szenved, az hajlamos túlértékelni, tökéletesnek látni önmagát, miközben szeretetteljes figyelemre és az empátiára vágyik. Bár önbizalmat áraszt magából, a felszín alatt nagyon érzékeny a kritikára.

Sokféle nézet létezik a nárcizmusról, de széles körben egyetértenek abban, amit, Elinor Greenberg Ph.D. fogalmazott meg, miszerint egy nárcisztikus “megértheti, hogy fájdalmat okoz valakinek, de kevésbé motiválódik a törődésre, mert nem érez semmi negatívumot”.

Egyes nárcisztikusok nem képesek valódi szerelmet, szeretet érezni, míg mások tudnak, csak éppen önző módon teszik azt. Sokuk tisztában van a hibájával, csak éppen nem törődik vele és nem is akar rajta változtatni: felsőbbrendűnek hiszi magát, sértődékeny, bizalmatlan, áthárítja a felelősséget, imád kioktatni, nem tiszteli mások határait és titkait, és kihasznál másokat. Minden vitát ők nyernek, csak nekik lehet igazuk. A listát hosszasan lehetne sorolni.

Az ilyen ember nagyon ritkán változik meg, ezért sokan csak szenvednek mellettük. A nárcisztikus szép lassan felemészti a szuperérzékeny embert: mindig elvesz, de nem ad. Ha igen, akkor legfeljebb csak morzsát. Nem képes (talán nem is tudja, hogyan kell) jól szeretni és megadni azt az empatának, amit egy normális kapcsolatban szokás. Amíg az empata vég nélkül adja a szeretetet, türelmet, figyelmet, kedvességet, a nárcisztikus úgy  van vele: mindezt megérdemli és közben lelkileg kisemmizi. Lassan és biztosan rombolja önbecsülését és önbizalmát. Vannak szuperézékenyek, akik képesek a fényükkel és kitartásukkal felemelni a sötétségből az nárcisztikust (akiben van hajlandóság a változásra), ám ez a ritkább eset.

Dr. Craig Malkin azt állítja a nárcisztikusokkal kapcsolatos könyvében, hogy néhány nárcisztikus a megfelelő szakmai segítséggel sokat javulhat. És ha elég rugalmasak ahhoz, hogy elismerjék problémáikat, jó esélyeik vannak.

A túlzott empátia hihetetlenül kimerítő, különösen akkor, ha nem sok szeretet, megértés, törődést kap az ember. Éppen emiatt a szuperérzékenyek számára túlzott empátia veszélyessé válhat. Kimerültnek és lehangoltnak érzik magukat. Szoronganak, stresszelnek azért, hogy megfeleljenek a partnernek, miközben szenvednek attól, hogy nem teljesüljenek a vágyaik. Nem kevesen esnek depresszióba vagy égnek ki, miközben egyre dühösebbek önmagukra, amiért nem tesznek semmit.

Hogyan gyógyulhat fel egy szuperérzékeny ember vagy egy empata egy nárcisztikussal való kapcsolat után?

kép: unsplash

Szóval, hogyan gyógyulhat fel egy szuperérzékeny ember egy nárcisztikussal való kapcsolat után?

 

Tedd fel magadnak a kérdés: Mit tanultál a kapcsolatból?

A feldolgozás része, hogy logikusan át kell gondolni azt, ami a kapcsolatban történt. Vissza kell emlékezni a történekre, akár visszaolvasni a korábbi üzeneteket. Olyan nincs, hogy egy kapcsolatból ne tanuljunk.

Egy ilyen kapcsolat egyik tanulsága az lehet: megtanulsz józanul gondolkodni. Rendben van, hogy tele vagy érzelmekkel, de ettől még nem szabad elveszíteni a józan ítélőképességedet.

Téves a következtetés, hogy veled van a baj és te tehetsz mindenről

Sok szuperézékeny ilyenkor úgy látja: velük van a baj. Túlzottan érzékenyek, gyengék, átokként kezelik a magas érzelmi intelligenciájukat.

Továbbá az iránta érzett szeretet meggyőzhet arról, hogy a te hibád volt, hogy manipuláltak és rosszul bántak veled. Az igazság az: te nem tehetsz semmiről. Ilyen típusú ember vagy: szuperérzékeny, empata. Csodás ember vagy, nagyszerű képességekkel. Az ő sara, hogy ezzel visszaélt és nem értékelte. Igaz, ha harmadszorra jössz ki egy ilyen kapcsolatból, akkor a tiéd is. Ebben az esetben, kérdezd meg magadtól miért? Féltél, hogy nem találsz nála jobbat?

Ahelyett, hogy magadat okolnád, amiért bedőltél a nárcisztikusnak, és engedted, hogy úgy bánjon  veled ahogy, inkább bocsásson meg magadnak. Meg persze neki is.

Nem tudod megváltoztatni a múltat, és nem tudod megváltoztatni viselkedését. Csak önmagad felett van hatalmad.

Dicsérd meg magadat a kapcsolat megszüntetéséért, és ragaszkodj ehhez a döntéshez.

A szerelem nehéz, hiszen az ember nem tudja irányítani. Nem lehet hirtelen leállni vele, abbahagyni a még akkor sem, ha bánt.

Fontos felismerni, hogy nem kell felhagynod valaki szeretésével, hogy elkezdjen gyógyulni. Ha erre vársz, megállítod a helyreállítási folyamatot. Továbbra is szerethetsz valakit, miközben felismered viselkedését és belátod, miért nem működött a kapcsolat.

Egy bántalmazó kapcsolatból nehéz kilépni, ugyanis ilyenkor függőségi viszony alakul ki. Sok áldozat fel sem ismeri, mi történik vele, annyira elnyomja önmagát. De az is lehet, hogy a gyerekkorából adódóan ez a természetes neki, ezért nem látja, hogy rosszul bánnak vele.

Hogyan gyógyulhat fel egy szuperérzékeny vagy egy empata egy nárcisztikussal való kapcsolat után?

kép: unsplash

Érts meg a nárcisztikust, de fogadd el, hogy igenis bántott

Olvass utána, ismerd meg jobban a nárcisztikus embereket és a személyiségüket. Sokat segít az, ha megérted, miért olyanok, amilyenek. Ez persze nem jelent abszolút feloldozást számukra minden tettükre, de a válaszok megnyugtathatnak és segítik a gyógyulás folyamatát. Neked viszont igenis el kell ismerned, hogy megbántott és ártott neked, te vagy áldozat. Tehát ne keress kifogásokat számára. Ha nem ismered el a tetteit, letagadod a történteket, könnyen belesétálhatsz egy újabb nárcisztikussal való kapcsolatba.

Viszont azért is kell, hogy megismerd a nárcisztikus típust, mert így máskor messzire elkerülheted. Továbbá azért is segít a gyógyulásban, mivel belátod, milyen eszközöket, taktikát használt veled szemben.

Lásd be, miért nem működött a kapcsolat

Gondold át alaposan, mi minden tette lehetetlenné a kapcsolat fenntartását. Mit adott neked a kapcsolat? Azt, amire vágytál? Nem lehet olyan kapcsolatot fenntartani, ahol csak az egyik fél nyitja meg a szívét, ahol mindig az egyik ad, csak az egyik próbálja megérteni a másikat. Nem lehet boldog és kiegyensúlyozott az a kapcsolat, ahol az egyik fél megpróbálja a másik önbizalmát lerombolni, mert elhiteti vele: buta, értéktelen, gyenge, tehetségtelen, senki másnak nem kell. Még rosszabb, ha a nárcisztikus folyamatosan úgy formálja az empatát, ahogy az neki tetszik, míg egy szép napon az érzékeny ember teljesen elveszíti önmagát.

Egy szakítás után az emberek hajlamosak csak a szép és pozitív élményekre, emlékekre koncentrálni. Ám ebből nem fognak tanulni. Meg kell tanulni tisztán látni és beismerni, mit rontottunk el és mit hibázott a partnerünk.

Kérj segítséged és építsd fel újra kell önmagadat

Valószínűleg a nárcisztikus alaposan megtépázta az önbizalmadat. Lehet, hogy fogalmad sincs arról, ki vagy. Ezért, mint egy gyermeknek, újra meg kell tanulnod járni és megismerni önmagadat. Ebben a segítségedre lesznek a barátaid, a családod (mert mindenképpen segítséget kell kérned!). Sőt, célszerű felkeresni egy terapeutát, nincs ebben semmi szégyenletes.

Időt kell szánnod arra, hogy meg tudd: ki vagy te, mi a te stílusod, mit szeretsz, mit tesz boldoggá.

A helyes öngondoskodási gyakorlatok nagyban hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz. Az öngondoskodás magában foglalja az érzelmi és fizikai szükségletek kielégítését.

Abban pedig minden szuperérzékeny és empata egyetért: az volt élete legjobb döntése, amikor szakított a nárcisztikussal.

Végezetül: engedd meg magadnak a negatív érzéseket. Sokan empata és szuperérzékeny abban a hitben van, hogy nem elég bölcs, érezz és spirituális azaz ember, aki haragszik, dühös, szomorú, depressziós. Ez nem igaz. Nyugodtan add ki magadból a mérgedet, engedd magadnak, hogy rossz passzban legyél. Ha elfojtod az érzéseidet, nem fogsz meggyógyulni. Mindenki lehet néha negatív. Csak így juthat el a pozitivitáshoz és tanulhatja meg értékelni.

Márpedig gyógyulás többek között akkor következik be, amikor felismerjük az életünkben működő nagyobb mintákat, amelyek akadályoznak és lehúznak, legyőzzük a tagadást, megértjük a nárcizmus valóságát, és a tapasztalatunkat arra használjuk, hogy egy egészségesebb és boldogabb életet alakítsunk ki, miközben újra megtaláljuk önmagunkat.

Hasonló cikkeink

6 módszer, amivel végre nem fájdalomelszívó, hanem gyógyító empata leszel

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

forrás, forrás

főkép: unsplash

További cikkeink