Ó, bocs, de nem én, a cikkíró vagyok a legnagyobb látnok. Remélem nem azért kattintottál a cikkre, mert pont szükséged lenne egyre. És még nem is világosodtam meg, nem vagyok kis buddha. Bocsika. Talán sokan azért kattintanak majd erre a címre, hogy megnézzék, ki az a nagyképű csöppet egocentrikus ember, aki ilyesmit hirdet magáról. Szomorú vagy sem, de bizony ezoterikus, spirituális körökben is rengeteg az egoista boszorkány, mágus, látnok, stb., aki fennhangon hirdeti, hogy milyen nagy tudású, de mágia még a konyhaboszorkány szintet sem üti meg.

Mindannyian emberek vagyunk. Mindegy, hogy ateista, szkeptikus, spirituális, hívő. Ugyanolyan husikába zárt lelkek vagyunk. Éppen ezért nem meglepő, hogy mindenütt lehetnek nárcisztikus, egoista hajlamokkal bíró egyének. Az már persze okozhat némi csalódást, hogy a spirituális emberekről igazán nem feltételeznénk, hogy akkora az egójuk, hogy a hírekben be kellene harangozni, hogy napfogyatkozás várható. Csakhogy nem igazi spirituális ember. Esélyesebb, hogy csak hiszi, hogy az. Talán csak nem veszi észre, hogy nagyon nem ott tart, mint ahol állítja. Esetleg csak egy kis szeretet- és figyelemhiánya van. Bocsánatos „bűnök”. A jobbik eset az, ha csak nagyon… nagyon… nagyon az útja elején van.

Az pedig más tészta, mikor a mágus, boszorkány, angyalokkal meg szellemekkel suttogó, jósnő állítja magáról, hogy mekkora mester. Ugyanis ezek a fogalmak nem feltétlenül járnak együtt a spiritualitással. A spirituális ember azért spirituális, mert a személyes történetének útját járja, igyekszik fejlődni, tanulni, jobbá válni, miközben legyőzi félelmeit, mindazt, ami akadályozza ebben, köztük az egóját. Vagyis aktív szellemi életet él. Egy látnoknak vagy boszinak erre nincs feltétlenül szüksége, igénye.

Lényeg, ami lényeg, szerintem mind találkoztunk minimum egy, (a maximumot hagyjuk is, mert sajnos hemzsegnek) olyan csodalénnyel, aki azt állította magáról, hogy ő tévedhetetlen, mindenkit meggyógyít, mindent lát, minden mágiája sikerül, tehát nem volt híján az önbizalomnak. Itt szegényke már elhasalt a hitelesség tesztjén, mert egy valódi spirituális embernek eszébe nem jutna fényeznie magát, hiszen szembe megy azzal, amit próbál elsajátítani. Azt is mondhatnám, arcul köpi magát.

De ne legyünk ennyire kétkedők, hiszen tudjuk jól, hogy léteznek valóban tehetséges, fantasztikus képességekkel megáldott személyek. Ám az ilyen emberek megint csak nem érzik szükségét annak, hogy hangoztassák, mekkora ászok. Senkit sem kell meggyőzniük. Tudja, hogy úgyis eljutnak hozzá azok, akiknek el kell. Majd találkozik azokkal, akiknek be kell lépnie az életébe.

Mint ahogy egy valóban spirituálisan érett, vagy akár tehetséges mágus sem fogja azt hangoztatni, hogy csak az a jó, amit ő csinál, és egyedül ő ismeri az egyetemes igazságokat. Szava szent és sérthetetlen. Igyátok!

Márpedig úgy teremnek az ilyenek, mint zsíros bőrön a pattanások. Lépten-nyomon akad egy ezoterikus szolgáltatásokat nyújtó vagy csak ”mezei” spirituális ember, aki előszeretettel hirdeti azt, hogy ő tudja a frankót. Biztos észrevettétek már, hogy ezek az emberek ott vannak a csoportokban, a cikkek alatt és osztják az észt. Belekötnek mások hozzászólásaiba, kötelességüknek érzik, hogy kijavítsanak másokat, posztjaikból az derül ki, hogy mindig mindent jobban tudnak. (Van egyáltalán olyan, amit nem tudnak?) Nem mondom, mindegyikükben csak a Megmondó Kapitány dolgozik. Talán valamelyikük valóban jártasabb egy adott témában, több a tapasztalata, esetleg csak szeretne építő kritikával szolgálni (elvégre szólásszabadság van, bárki bármit mondhat, írhat) és csak próbál hasznos tagja lenni egy-egy közösségnek és jó irányba terelni őket. Csakhogy nagyon nem mindegy, hogyan tálalja ezt.

Tudjuk jól, mennyire relatívak az olyan fogalmak, mint a „jó” és mi az „igaz”. Nincs egy igazság és mindenkinek megvan a saját igaza, amit igaznak vél. Akár helyes, akár helytelen, bár megint címkéket használtam. Ami az egyiknek rossz, a másiknak lehet jó. Ezt az egyén dönti el és az lenne az ideális, ha nem befolyás hatására döntené el.

Márpedig az egocentrikus Megmondó Kapitányok szeretnek másokat befolyásolni, megtéríteni. Meg lehúzni őket. Mint mikor a kisgyerek meglátja, hogy a padtársa szebb rajzot készített és közli vele, hogy nagy szar a rajza. Mire, ha a másik bizonytalan önmagával szemben, (meg a kisebbségi komplexus is dolgozik benne) akkor el is hiszi, mert úgy gondolja, az a másik biztos jobban tudja. Bizonyos tekintetben az ilyen egobajnokok is gyerekek, el kell nyomniuk a vetélytársakat és be kell palizniuk a gyenge embereket.

Sajnos ezek az emberek valahol veszélyesek is lehetnek. Gondoljunk csak olyanokra, mint a Charles Manson vagy Jim Jones. Karizmatikus vezetők voltak, akik arra használták képességeiket, hogy befolyásolják az embereket és felhasználják őket céljaikhoz. Képesek voltak bebeszélni az másoknak, miért kell embert ölniük vagy öngyilkosságot elkövetniük. Mindkettő az ő érdekükben és ugyanakkor egy nemesebb célért történik. Na, kicsit elkalandoztam a szekták irányába, de ezzel csak arra akartam utalni, hogy óvatosan higgyünk el feltétel nélkül bárkinek bármit.

Persze sok „tudós” spirituális egyén szeret azzal takarózni, hogy ő csak azért mondja amit, mert sok a hazug, csaló, tudatlan ember. De honnan tudhatnánk, hogy az ő igazsága a valódi, bocsánat „igazi”? Olyan világban élünk, ahol bőségesen áramlik az információ. Honnan a francból kellene tudni melyik hiteles és melyik nem? Elvégre nem lehet mindegyiket lenyomozni, bizonyítani, ami ebben segíthetne. (Bár ez a hit lényege, nem kell bizonyíték.) Éppen ezért erre nem lehet egyebet mondani, minthogy egy kis kételkedés mindenkivel jót tesz (ez csak annyit jelent, használja az eszét) és azt hiszi el, amiben hinni tud. Ő igaznak vél. Így tudunk választani a több ezer jós, terapeuta és bölcselkedő közül is. Meghallhatjuk mások véleményét róluk, elolvassuk a tapasztalatokat, de végül a döntésük alapja az lesz, amit érzünk, amiben hiszünk. Ha elhisszük, hogy ő tényleg tud, akkor számunkra ő lesz az „igazi”. Ennyi.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Szakított, mert nem fért bele az életébe a spirituális énem

Leadkép: kmv.gorodskoitelegraf.ru

Gifek:imgur.com

Ezt olvastad már?