Talán veled is előfordult már: egy medve üldözött. Vagy egy gigantikus medvét láttál. Netán megtámadott téged. Mégis mit jelenthet a medve az álomban? Összességében a medvékkel kapcsolatos álmok jó ómennek tekinthetők.

Az ókori Hellászban a medve kapcsolódott egy Artemisz nevű természet, vadászat, vadállatok, születés istennőhöz. Ezért megállapíthatjuk, hogy a medve az életünk termékeny részét képviseli. A nők számára jelezheti azt, hogy megérettek az anyaságra, a szülőségre.

Minden olyan álom, amely medvét tartalmaz, pozitív, de passzív-agresszív szimbólum. A medve – Sigmund Freud szerint – egy emberi lény reprezentációja lehet, aki ugyanazokkal a vonásokkal rendelkezik, mint a bemutatott medve.

A sámánizmusban a medve egy erős totem állat, amely bizonyos esetekben szellemi útmutatót jelent. Szóval, ha követed az indián, sámán hagyományokat, az is lehet, hogy a totemállatod jelent meg előtted, aki védelmet nyújt és támogat téged utadon.

A medve képviseli a személyes erődet, függetlenségedet és hatalmadat. Ha álmodban a medve békés és nyugodt volt, az egyfajta pozitív megerősítés neked, hogy független vagy, harmóniában élsz önmagaddal és helyén van az önbizalmad. Képes vagy megélni az életedet és tudsz vigyázni magadra, nem szorulsz segítségre.

kép

Ugyanakkor a medvék az élet női oldalát képviselik, ezért hasonlítják sokszor a nőket „anyamedvéhez”. Ezért a nők gondoskodó természetére is utal, ahogy képesek óvni gyermekeiket.

Mindenesetre a medve a versengésre is felhívja a figyelmedet az életedben. Ha jelen életkörülményeid olyanok, hogy szoros versenyt folytatsz, akkor számíthatsz a sikerre. A medve az állóképességet is képviseli, tehát jelezheti, hogy szellemi és pszichológiai erőfeszítéseket igénylő helyzetben vagy.

Amennyiben a medve agresszív, akkor az azt jelenti, hogy van valami, ami miatt dühös vagy. Míg a medve megölése azt jelenti: legyőzöd önmagadat, a korlátaidat, mindazt, ami visszafog vagy éppen az ellenségeidet. Gyakran utal az életünkben lévő rivalizációra, konfliktusokra a barátainkkal.

Amennyiben te üldözöd a medvét: erős és bátor vagy, aki sikerre számíthat. Ám ha téged üldöz a medve: a félelmeid kísértenek téged. Menekülsz az érzéseid, a gondjaid elől. Olyan problémád van, amellyel egyelőre nem vagy képes szembenézni, megbirkózni. Ha pedig két medve harcát látod, azt a te belső konfliktusaidat jelöli, hogy önmagaddal állsz hadilábon.

Amennyiben a medve megtámad téged, az mindenképpen óvatosságra int. Fenyegetésnek, veszélynek vagy kitéve vagy talán csak te érzed azt. Lehet, hogy elnyom téged valaki.

A medve ösztönözhet arra, hogy vállald önmagadat, a vágyaidat és azt is üzenheti, hogy szeretnéd újra megtapasztalni a belső békét.

Viszont a medve jelenlétére az álomban arra is következtethetsz, hogy folyamatban van a gyógyulásod. Gondolj csak bele, hogy a természetben is sokszor magányosan, félrevonultan élnek. Talán épp erre utal a medve az álmodban, hogy ideje lenne kiszakadnod a mókuskerékből és több időt szánni önmagadra. Ugyanezt kell tenned, ha alvó medvét látsz. Ideje mélyen magadba nézned és átvenni a tudatalattid üzeneteit. Medve ösztönösen tudja, mikor érkezett el az inaktivitás, mikor kell téli álomra hajtania a fejét, ezért azt üzen: ne rohanj. Takaríts meg energiát egy új lehetőség számára.

kép

Ha álmodban van egy saját medvéd, az azt jelzi, hogy meg kell tanulnod jobban kezelni az érzelmeidet. Hogyha meg is öleled, az arra mutat rá, hogy jó kapcsolatban vagy önmagaddal, béke uralkodik a lelkedben, szeretettel vagy önmagad iránt.

A halott medve is negatív jelentést hordoz, mivel az erő és hatalom szimbóluma, így azt jelenti, hogy elvesztetted az erődet, a hatalmadat, akár egy csatát és magányosnak érzed magad.

Nagyon fontos a medve színe is álomban:

A fehér medve a békét szimbolizálja. Maga a jegesmedve utalhat arra, hogy egy nő – akár az álmodó – kezd rideggé válni. A jegesmedve a mély érzelem, amelyet ki kell fejezni. Ugyanakkor utalhat a makacsságodra, erős akaratodra, hogy a jég hátán is megélsz és nem létezik számodra kihívás. Erősebb vagy, mint hinnéd.

A barna medve az erőt, a bölcsességet, az ébredést és az átalakulást jelképezi. Továbbá új kezdetre utal, de legfőképpen a szenvedélyre, a vadságra. Emellett megtaníthat bennünket arra, hogy felismerjük a cselekvés idejét. Tudja, mikor érkezett el a visszavonulás ideje és mikor kell cselekedni. Barna medvéről álmodni azt is sugallja, hogy le kell lassulni, és gondolkodnod kell az életedről, főleg az a közeledben lévő emberekről. A barna medve a feltétlen szeretetet és a szerettek védelmezését szimbolizálja.

A fekete medve jelezheti, hogy alapvetően türelmes vagy, de veszélyessé válsz, ha sokat provokálnak. Kemény vagy, nyugodt és rendkívüli erővel bírsz. De arra is utalhat, hogy te magad vagy veszélyben, mert nem figyelsz oda testi-lelki határaidra, igényeidre.  Illetve a fekete medve az elnyomott vágyat is szimbolizálja.

Ha medvebocsról álmodtál, az a benned élő gyermek felszínre kívánkozására utál vagy arra, hogy készen állsz az anyaságra. De arra is emlékeztetheted, hogy hiányzik a védett, idillikus gyerekkorod. De lehet egyfajta pozitív visszacsatolást is, hogy a családod és a barátaid mennyire szeretnek és védnek téged. Azt is szimbolizálhatja, hogy szereted a gyermekeidet.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Mit jelent, ha szellemmel álmodsz?

Leadkép

Szólj hozzá!
Ezt olvastad már?