Az Angyalok városa egy örökzöld romantikus film némi ezotériával megfejelve. A nagybetűs mű, ami annyi hölgy szívét meghódította az akkoriban egészen egyedinek számító történetével. Egy angyal és egy ember szerelme mindenki fantáziáját és lelkét megmozgatta. De adhat egyebet a film, mint egy kiadós sírást?

Még mielőtt bármibe is belemennénk, meg kell említeni az eredeti, Wim Wenders által készített „Angyalok városát”. Egy figyelmen kívül hagyott, méltatlanul mellőzött film a Berlin felett az ég. Ugyanis ez az 1987-es német film volt az eredeti, amiből aztán a hollywoodi változat készült. Nem kérdés, melyiket kapták fel jobban…

Szóval, aki esetleg nem ismerné az 1998-as Angyalok városát…

A sztori

Seth (Nicolas Cage) nem éppen a legboldogabb angyal a világon. Bár élvezi Isten szeretetét, az angyali élet csodáit, hogy mennyi jót tehet másokkal, mégis egyre inkább vágyakozni kezd a halandó élet után. Főleg azt követően, hogy megismeri Maggie-t (Meg Ryan), a sebésznőt és beleszeret. Mindenhová követi, érezteti a jelenlétét, mi több: megjelenik neki.

Szép lassan összebarátkoznak és nyilvánvalóvá válik, hogy Maggie sem közömbös iránta. Ám mégiscsak doktor van a neve előtt, úgyhogy nem lehet palira venni és leesik neki, hogy valami sem stimmel Seth-tel.

Az angyalnak nincs más választása, döntenie kell: a Föld vagy a Mennyország? Maggie vagy Isten?

Egy igazán szép, megható alkotás, több kis csavarral, meg egy nagy csattanóval, ami élvezhetővé teszi a filmet. Akik szeretik a romantikát, a misztikát, azoknak biztos a kedvére lesz!

Mit tanulhatunk az Angyalok városa című filmből?

Ha megfosztjuk a filmet a romantikus köpenyétől, akkor egy kiváló gondolatébresztő történetet kapunk.

Vajon az angyalok lehetnek szerelmesek? Érezhetnek többet irántunk, mint szerelmet? Kapcsolatba léphetnek velünk úgy, mint Seth, még ha rövid időre is? Bizonyos helyzetekben megláthatjuk őket? Ezek szerint, amikor hirtelen elönt bennünket a szeretet, a boldogság, a nyugalom, talán nekik köszönhető?

Ez az idézet pedig önmagában véve is elgondolkodtató: „Van, ami akkor is igaz, ha nem hiszünk benne.”

Lehet-e boldog és kiegyensúlyozott a kapcsolata egy spirituális/vallásos egyénnek meg egy racionális embernek?

A nagy kérdés pedig mindig az: Mennyit ér a szerelem? Ahogy azt annyi filmben láthattuk már, a hősöknek megér annyit, hogy akár mindent feláldozzanak érte. De bőven akad elég hétköznapi hős is, aki minden bizonnyal igazolja ezt, mivel a szerelem számukra a legbecsesebb, amiért megéri harcolni és áldozatokat vállalni. Igaz, erről mindenkinek megvan a maga véleménye, de rengeteg ember hisz a szerelemben, ami erőt ad nekik.

Zárásképpen lássuk erről Seth véleményét:

„Egyetlen lélegzet aranyfürtje illatából, a szája egyetlen csókja, kezének érintése többet ér, mint az egész öröklét enélkül.”

Fotó: Pinterest

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

További cikkeink