A népszerű horror, A Démonok között második része is igaz történet. A valahol csak enfieldi poltergeistként emlegetett történet egy egyedülálló anya és három gyermeke megpróbáltatásáról szól. Londoni otthonuk lett a kísértetjárás színtere, majd a feje tetejére állított mindent és megszállta Janetet.

Mikor kezdődött az enfieldi kísértetjárás?

Egy egyedülálló anya, Peggy Hodgson enfieldi házában 1977. augusztus 30-án este kezdődtek a kísértések. Ezen az éjszakán mondta lánya, Janet, hogy testvérei ágya remeg. Másnap este Mrs. Hodgson zajt hallott az emeletről. Belépett a gyerekek szobájába és látta, hogy egy komód mozog. Megpróbálta megállítani a nehéz tölgyfa bútort, de az az ajtó felé mozdult, és arra a következtetésre jutott: egy láthatatlan erő megpróbálja csapdába ejteni őket a szobában.

Janet Hodgson (11) és nővére, Margaret (12) egy Ouija-táblával játszottak közvetlenül a természetfölötti tevékenység megkezdése előtt. Emellett volt egy öccsük, a 7 éves Billy.

Furcsa kopogást hallottak és a bútorok valóban mozogtak

Kopogást hallottak a falból, ami állítólag annyira megijesztette a családot, hogy mindnyájan ugyanabban a szobában aludtak, miközben világított a lámpa. Vic Nottingham, a szomszéd azt állítja, hogy amikor a család kérésére bement az otthonukba körbenézni, a falon és a mennyezeten kopogást hallott, amitől ő is kissé megijedt.

A bútorok mozgását pedig egy rendőrnő is megerősítheti, Carolyn Heeps, aki nyilatkozatot írt alá arról, hogy tanúja volt annak, miszerint egy karosszék lebegett a padló fölött. Összességében több mint 30 tanúja volt a hasonló furcsa eseményeknek. A bútorok mozgása mellett állítólag szemtanúi voltak a repülő tárgyaknak, a semmiből jövő hideg szellőnek, a fizikai támadásoknak, a padlón megjelenő víztócsáknak, a falfirkáknak és a leghihetetlenebbnek: a spontán meggyulladt gyufáknak.

Viszont a rendőrség nem segített az ügyben mindezek ellenére sem. Nem minősült rendőri ügynek, mivel senki nem szegte meg a törvényt.

Az enfieldi kísértetház

Az enfieldi kísértetház

Nem fordultak lefelé a keresztek

A filmben van egy drámai jelenet: a szobában a keresztek egyszerre fordulnak le. A valóságban nem történt ilyen. Egyébként érdemes tudni, hogy valójában a fejjel lefelé álló kereszt hagyományosan nem a gonosz szimbóluma. Szent Péter keresztje, akit fejjel lefelé feszítettek keresztre, mert úgy érezte, hogy nem méltó arra, hogy úgyanúgy feszítsék keresztre, mint Jézust.

Janet Hodgson valóban lebegett, de…

A filmben Peggy lánya, Janet magasra emelkedik a levegőben, és a plafonhoz szorul. A való életben ez nem egészen így történt.

A valódi Janet Hodgson “levitáló” fotói megosztják az embereket. Sokan azt hitték, hogy egyszerűen leugrott az ágyáról. A kérdéses fotókat Graham Morris, a Daily Mirror fotósa készítette, miután a család felvette a kapcsolatot a sajtóval. „A lebegés félelmetes volt, mert nem tudtad, hova fogsz landolni.” – emlékezett vissza Janet.

A család állításait két tanú, egy pék és egy hölgy támasztotta alá, akik kint haladtak el mellettük, és azt állították, hogy látták Janetet az ágya felett lebegni, amikor felnéztek a szobába.

Janet Hodgson

Janet Hodgson “levitáló” fotója

Ed és Lorraine Warren démonológusok kivizsgálták az esetet

A paranormális kutatók, Ed és Lorraine Warren, 1978 nyarán röviden kivizsgálták az enfieldi poltergeist esetet. Csak ketten voltak rá hajlandóak a sok paranormális nyomozó közül, akik ellátogattak Hodgsonék észak-londoni otthonába, a Green Street 284-be. Az enfieldi poltergeist-ügyről szóló legtöbb cikk nem is említi Warrenéket, ami arra enged következtetni, hogy szerepük az ügyben elég minimális volt.

De nyilvánosan kijelentették, hogy meg vannak győződve arról, hogy a természetfeletti felelős a házon belüli furcsa eseményekért.

Illetve a Daily Mirror felhívta a Pszichológiai Kutatások Társaságát, akik Maurice Grosse-t küldték az eset kivizsgálására. A házban való tartózkodása alatt Grosse elmondta, hogy több mint 2000 különböző természetfeletti tevékenységnek volt tanúja.

Janet Hodgson és nővére, Margaret

Janet Hodgson és nővére, Margaret

Janet Hodgsont csakugyan egy Bill Wilkins nevű szellem szállta meg

A film ezen részét bizonyos mértékben az igazi Janet Hodgson hangszalagjai ihlették. A felvételeken hallható, ahogy egy kísérteties, démoni hangon megszólal, amely állítólag Bill Wilkinsé, egy olyan férfié, aki néhány évvel ezelőtt a ház nappalijában halt meg: „Közvetlenül a halálom előtt megvakultam, majd a földszinti sarokban lévő székben haltam meg.” – mondta a hang. Ez pedig igaz, mert az Enfield kísértetjárás vizsgálata során Bill Wilkins fia, Terry megerősítette.

„Úgy éreztem, hogy olyan erő használt, amelyet senki sem ért meg. Nem vagyok biztos benne, hogy a poltergeist valóban gonosz volt. Szinte olyan volt, mintha a családunk része akart volna lenni. Nem akart bántani minket. Ott halt meg, és pihenni szeretett volna. Csak rajtam keresztül és a nővéremmel tudott kommunikálni.” – mondta az igazi Janet Hodgson 4 évvel később az Egyesült Királyság csatornájának. 

Mi történt a Hodgson családdal, miután a paranormális tevékenység alábbhagyott?

Amikor az Enfield Poltergeist eseményei alábbhagytak és a sajtó figyelmessége elhalványult, a család különféle kihívásokkal nézett szembe. Janet fiatalon házasodott, miután 16 évesen elhagyta otthonát. Öccse, Johnny 14 évesen halt meg rákban. A család állításai arról, hogy valami paranormális dolog van jelen a házban, egészen Peggy haláláig tartott, aki 2003-ban meghalt mellrákban. Janet maga is elvesztett egy gyereket, egy fiút, aki 18 éves korában halt meg álmában.

Mondani sem kell: sokan ennél az eseténél is azt hiszik, hogy a fényképeket, a hangfelvételeket meghamisították. Talán Janet tourette-szindrómás volt. Vagy lényegében az egész nem más, mint kitaláció. Mindenki döntse el maga, hisz-e az eset valódiságában vagy sem.

Fotók: Pinterest

Forrás: historyvshollywood.com, people.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

Igaz történet a Démonok között: A Perron család esete

Démonok között 3: Igaz történet Arne Johnson esete

További cikkeink