Ezzel a két szóval lehetne jellemezni a Ghost című filmet: romantikus és szellemes, és nem a humoros értelmében. Bár meg kell hagyni, jó pár poénos momentum is van a filmben, ami emeli a körülötte vibráló glóriát, amit évtizedek óta visel. Ugyanis a mai napig sokak kedvence, mivel egy olyan klasszikus alkotás, ami alatt el lehet fújni egy százas csomag zsebkendőt.

1990-ben mutatták be a romantikus, misztikus filmdrámát, olyan nagy nevekkel, mint Patrick SwayzeDemi Moore és Whoopi Goldberg. Egytől-egyig kiválóan alakítják a szerepeiket.

A sztori

Swayze játssza Samet, aki képtelen kimondani a mágikus és egyben félelmetes sz betűs szót. Végre hosszú évek után felmerül a házasság közte és Molly (Moore) között. Csakhogy Sam a munkahelyén kiszúrja, hogy egyes bankszámlák eltérést mutatnak. Sajnos nyomozásának súlyos következménye lesz: megölik.

Ám tisztában van azzal, hogy Molly is veszélyben van, ezért mellette marad és feltett szándéka, hogy megvédi. Szerencsére összefut Oda Mae Brownnal (Whoopi Goldberg), aki ügyes hidegolvasó ’médium’, de aztán mit ad Isten: hallani kezdi Samet. Látni, nem látja, de hallja őt, ezáltal Sam célt ért, és képes figyelmeztetni szerelmét.

Időközben Sam egy másik szellemtől megtanulja mozgatni a tárgyakat, így aktívabban részt vehet Molly életében, akit sikeresen sokkoltak azzal, hogy elhunyt kedvese ott van vele, ő pedig veszélyben van.

Összességében nézve szórakoztató, könnyed film, egy-egy csavarral. Tele van megható jelenetekkel, amelyekbe könnyen beleéli magát mindenki, aki legalább egyszer életében volt már szerelmes. Ahogy arról szó volt, a csipetnyi humor a médiummal csak tovább fokozza a film varázsát, ami még élvezhetőbbé teszi.

Mit tanulhatunk a Ghost című filmből?

Talán a legfontosabb tanulság az, hogy ne halogassuk túl sokáig a dolgokat. Persze, nem lehet mindent azonnal, kellenek bizonyos feltételek egyes események bekövetkezéséhez. De amikor nagyrészt minden klappol, akkor ugorjunk fejest az életbe. Ne várjunk tökéletes időpontra, mert az nem létezik. Utazzunk, házasodjunk, szeressünk… és mondjuk ki. Mondjuk ki, hogy szeretlek, hiányzol, fontos vagy nekem, bocsáss meg, köszönöm. Mert ha nem is az utcán lőnek le bennünket, bármi megeshet, ami miatt nem jön el a holnap.

Azon is el lehet töprengeni: attól, hogy nem hiszünk valamiben, még létezik. Érdemes nyitottnak és kíváncsinak lenni. Például: mi van, ha léteznek szellemek? Hogyha az ég egy adta világon semmi sem magyarázza a különös, paranormális jelenségeket az otthonunkban, csak az, hogy mégis léteznek? És pontosan ugyanúgy figyelhet minket a halott kedvesünk, ahogy Sam Molly-t. Őrzi az álmunkat, letörli arcunkról a könnycseppet vagy éppen a szemed láttára emeli fel az asztalon lévő vázát.

Végezetül, az Oda Mae Brownos eset rámutat arra, hogy bizony léteznek csalók. Olyanok, akik az ég egy adta világon semmit sem konyítanak a szellemvilághoz. De ezzel egyúttal az is bebizonyosodott: akadnak igazi médiumok is, akik csakugyan látják vagy hallják a szellemeket. Ezért érdemes alaposan utánajárni annak a személynek, akihez esetleg elszeretne menni az ember. A médiumok is egyfajta szakértők, mesteremberek: vannak, akik tehetségesebbek, jobbak. Egy olyan kényes esetben, mint egy elhunyt rokonnal való kapcsolatfelvétel reménye, jól gondolja meg az ember, kihez fordul.

Fotó: Pinterest

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

További cikkeink