Olyan szikrázóan gyönyörű, hogy már kiégeti az ember retináját. Aki ilyen költeménybe illő ékszert visel, az tutira mindenkit elvakít, talán még szó szerint is. De mi a titka a világ legszebb és leghalálosabb gyémántjának? Igazi Sherlock Holmesba illő sztori következik: Az átkozott Hope gyémánt rejtélye.

Siva haragja

45,52 karátos ez a meseszép mélykék gyémánt, ami ugyanakkor a világ leggyönyörűbb, és leghírhedtebb kavicsa. Egyszerre csábító és veszélyes, akárcsak egy nő. Ám ahol a nők megfordulnak, ott nem mindig következik be halál. Nem úgy, mint a Hope gyémántnál…

Az eredeti, csiszolatlan kő nagyjából 112 karátos volt, amit egy indiai bányában találtak. Ott a francia drágakő kereskedő Jean Baptiste Tavernier markolta fel, és adta el 1668-ban a Napkirálynak, XIV. Lajosnak. Csakhogy Tavernier nem fürdőzhetett túl sokáig a kapott jutalomban, mert a következő indiai útján a vadkutyákkal vívott csatában alul maradt és széttépték, ahogy blöki is teszi a lábtörlővel.

Egy legenda szerint a kő a hindu isten, Siva szobrának homlokára készült, és onnan csente el egy bátor tolvaj, ezzel vonva magára az isten haragját.

A Hope Gyémánt

A Hope Gyémánt

A legtutibb gyilkos fegyver – szépen és csendesen öl

Lajos, egy igazi romantikus pasi volt, ezért szív alakúra csiszoltatta a gyémántot, amit szíve szeretőjének, Montespan márkinénak adott. A nőcinek volt annyi esze, hogy a kapott csecsebecsét hűtlenséggel hálálja meg, így nem csak az álomba illő ékszertől kellett megválnia, de a szabadságától is, mert Lajos zárdába küldte. Örülhetett, hogy „ennyivel” megúszta.

Ezek után XV. Lajos uralkodása idején a gyémánt az Aranygyapjas rend ékszerei között landolt. French Bluenak, vagyis Francia Kéknek nevezték el és kizárólag csak a király viselhette.

Onnan pedig a következő uralkodópárra csapott le XVI. Lajosra és feleségére Marie Antoinettere, aki élt-halt a gyémántért, talán még fürdésnél sem vette le. De sajnos vele és a férjével is guillotine végzett a francia forradalom idején.

Marie Antoinett

Marie Antoinett

1792-ben, a forradalom alatt lába kélt a kőnek. Csak évekkel később bukkant fel Amsterdamban, a Wilhelm Fals cégnél, ahol megrendelték a kő átcsiszolását. Ámde Fals fiának volt elég vér a… tarsolyában, hogy ellopja a követ. Rá is pacsált mert hamarosan fizikai és mentális nyavalyák törtek ki rajta és hirtelen feltűnt neki, hogy micsoda károkat okozott a családjának és erre nosza, öngyilkos lett.

Legközelebb már csak 1820-ban kapunk infót arról, hogy mi újság a gyémánttal, amit IV. György brit király vásárolt meg, aki tíz év múlva meg is halt.

Ezt követően 1830 körül, megint csak ismeretlen körülmények során, de Londonba vándorolt a pofás kis széndarab és itt találkozott későbbi névadójával, Henry Philip Hope bankárral és drágakőgyűjtővel.

A gyémántpiac akkoriban nem ment valami jól és kénytelen volt a gyilkos követ a híre miatt ovális formára csiszoltatni. A poén az, hogy csak ekkor tudta meg, hogy pont nála van az a gyilkos kő, amitől úgy félnek a piacon.

A Hope Gyémánt

Rendesen ki is tört a pánik a Hope családnál, de mikor feltűnt nekik, hogy már több év eltelt és egyetlen családtag sem adta be a kulcsot, arra gondoltak, hogy talán az ékszer már kitombolta magát vagy kipárolgott belőle az átok. Való igaz, nem is történt semmi… leszámítva azt, hogy  az évek alatt Francis Hope, a család feketebáránya akkora kártyaadósságot produkált, hogy csődbe juttatta a családi bizniszt. A gyémántot eladták, Hope meg 1839-ben meghalt.

Tőlük Jacques Colot-hoz, a francia brókerhez vándorolt, aki kitudja miért, de megőrült és ugyancsak öngyilkos lett. A rákövetkező két ékszer tulajdonost meggyilkolták.

Következett 1908-ban a török szultán, aki megint csak kitudja milyen késztetésre, de leszúrta a nejét, őt magát meg az 1909-es forradalomban fosztották meg hatalmától.

Ugyanebben az évben vásárolta meg Pierre Cartier. Neki köszönhető az ékszer ma ismert formája és ő rakatta platinafoglalatba, amit 16 gyöngy alakú, párnás csiszolású gyémánt vesz körbe, a foglalatot meg 45 gyémántból álló láncra fűzték. Vagyis méregdrága lett.

Evalyn Walsh McLean

Evalyn Walsh McLean

Ebben a formájában vette meg Evalyn Walsh McLean, és ő lelkesen állította, hogy neki a szerencsétlenséget hozó tárgyak inkább szerencsét hoznak. Rendszeresen viselte is a Hope gyémántot 1947-es haláláig, ami lehet inkább megváltás volt már szegénynek. Fél évre rá, hogy ott lógott a vagyona a nyakában, meghalt a fia autóbalesetben, a lánya öngyilkos lett, a férje megőrült, ő maga meg egy szélütés után állandó kínok között élt.

Szeretnéd felpróbálni?

Harry Winston New York-i ékszerész vásárolta meg a McLean hagyatékból és 1957-ben más ékszerekkel együtt kiállította a Waldorf Astoriában. Ott szemet vetett rá egy görög milliomos Arisztotelész Onasszisz, de azzal a feltétellel vette meg, hogy Winstonnak öt éven belül vissza kell vásárolnia. A kis babonás a feleségét szerette volna elkápráztatni a pazar ajándékkal. De a Hope gyémánt alkotott és tönkre ment a házasságuk. Így a gyémánt visszakerült Winstonhoz, aki kölcsön adta a washingtoni  Smithsonian Múzeumnak, ahol az állandó kiállításon mindenki számára megtekinthető. Azóta senki sem akarta megvásárolni…

Képek: theapricity.com, aquiziam.com, iamtonyang.com, jewelsdujour.com, cookiesandsangria.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

3 átkozott(ul) gyönyörű gyémánt – Azért így is elfogadnád őket?

További cikkeink