Akár ez is lehetne a Hatodik érzék című film egyik tanulsága: az ember vegye a fáradtságot, hogy megbizonyosodjon arról, csakugyan szellemeket lát a gyerek vagy élénk a képzelete. Az 1999-es amerikai thriller a mai napig hátborzongató és aktuális egyben.

A sztori

Van nekünk egy gyermekpszichológusunk: Dr. Malcolm Crowe, akit kifogástalanul alakít Bruce Willis. A másik főszereplő pedig Cole (Haley Joel Osment) egy hatéves kisfiú, akit rémálmok gyötörnek. Ő az egyetlen, akiben Cole megbízik és rámeri bízni a titkát: „Halott embereket látok.”

Eleinte a szkeptikus férfi, úgy gondolja, hogy Cole csupán képzeli a szellemeket, ezért felhagy a terápiával. Ám egy-kettőre kiderül, hogy nem bolond a fiúcska és nem is az élénk képzelete játszik vele, hanem valóban halottlátó és azt javasolja neki, hogy ne meneküljön meg rettegjen a szellemektől, hanem hallgassa meg őket.

Miközben Malcolm segíteni próbál Cole-nak, rá kell döbbennie: találkozott már halottlátóval. Vincent Grey-el, az egykori páciensével, aki egykor betört az otthonába, hasba lőtte majd saját magával is végzett.

Nem szabad bolondnak nézni a szellemeket látó gyerekeket - Hatodik érzék

kép: pinterest


Mit jelent, ha szellemmel álmodsz?

Mi a tanulság a Hatodik érzék című filmből?

Most képzeljünk el egy gyereket, aki tényleg látja a szellemeket: retteg, fél, nem érti, miért látja azt, amit mások nem. Ez már önmagában is elég sokkoló. Hát még az, ha a családja nem hisz neki és bedugják egy szanatóriumba vagy terápiára hordják és próbálják begyógyszerezni vagy belébeszélni, hogy képzelődik. Ezzel egy életre traumatizálják. Nem elég, hogy sérült lesz, de legrosszabb esetben igen: beállíthatnak az éjszaka közepén és lelőhetik a dokijukat vagy bárkit, akivel kapcsolatban érzik: cserben hagyta.

Azt pedig sokan eddig is tudtuk, hogy a szellemek nem véletlenül maradnak itt: például befejezetlen ügyük van. Ahogy a Kyra nevű kislánynak is, akinek sikerült elcsalnia Malcolmékat a saját temetésére, ahol egy durva titokra derült fény.

Ebből kifolyólag azt is tudható: nem véletlenül keresik fel a szellem a látókat. Sokuknak segítségre van szüksége, támogatásra az átkeléshez. Már amelyik persze hajlandó átkelni és nemcsak szórakozik azzal, hogy halálra ijeszti a látót.

Arról se feledkezzünk meg, hogy igazából ez egy csodás képesség nem véletlenül kapja az ember. Segíthet a holtaknak, ezáltal pedig a még élő szeretteiknek is.

Szóval érdemes venni a fáradtságot – legyűrni az esetleg félelmeinket és rossz érzéseinket – hogy kiderítsük: igazán látja a csemeténk a szellemeket vagy sem.

“- Olyanok, mint mindenki más. Nem látják egymást. Csak azt veszik észre, amit akarnak. Nem tudják magukról, hogy halottak.
– Milyen gyakran látod őket?
– Állandóan.”

Hasonló cikkeink

10 dolog, amivel segítségére lehetsz a szellemlátó gyerekednek

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

főkép: pinterest

További cikkeink