A karma nem büntet meg senkit. Téged sem büntet. Ez az egyik óriási tévhit ezzel kapcsolatban. Nem megtorlásként működik, nem az Univerzum ítélőszéke, csupán az energiák visszhangja, az energiák tükre.

„Én nem kívánok senkinek rosszat, majd a karma úgyis elintézi” – szoktuk mondani. Tanácsolni is szoktak hasonlókat, és néha még az is kiszalad az ember száján, hogy a karma majd megbünteti azt az illetőt, aki velünk rosszat tett. Sőt, valószínűleg már te is hallottad vagy épp használtad is a „jó karma” vagy a „rossz karma” kifejezést. Talán épp az ilyen mondatok miatt siklott ki ez a dolog, és ragadtak tévhitek a karmához. A karma ugyanis nem intéz el és nem büntet senkit…

A karma fogalma

A karma a buddhizmus egyik leghíresebb fogalma, valójában egy szanszkrit szó, aminek jelentése: cselekvés. Tehát tulajdonképpen a karma az ok-okozat törvényét jelenti, amely szerint minden cselekvésnek megvan a maga visszahatása.

Minden cselekedet, gondolat, szándék energia. Tulajdonképpen egy ok, ami magához vonzza az okozatot. Nagyon egyszerűen: amit beleteszel a világba, az tér vissza hozzád. Olyan ez, mint a visszhang.

Szóval a karma nem büntet meg senkit. Téged sem büntet. Ez az egyik óriási tévhit ezzel kapcsolatban. Nem megtorlásként működik, nem az Univerzum ítélőszéke, csupán az energiák visszhangja, az energiák tükre.

A karmikus számlák kiegyenlítése

Szintén elterjedt tévhit, hogy a karmikus „számlákat” csak szenvedéssel lehet kiegyenlíteni. Nem egy ügyfelemnél találkoztam ráadásul azzal a tévhittel, hogy: a büntetésnek sokkal nagyobbnak kell lennie, mint a bűnös cselekedet mértéke. Azért használom ezeket a szavakat, mert ők is ezt szokták.

A valóság az, hogy a lélek tanulni jött a földre. Néha ezek a folyamatok félresiklottak, és a lélek vakvágányra tévedt. Ha úgy tetszik: rossz dolgokat tett. Ez jelen van a karmikus „számlán” mintegy adósságként.

Életről életre mindig van lehetőségünk jóvá tenni a félresiklásainkat, ezáltal megváltoztatni azt az okozatot, azt a visszhangot, ami visszatér hozzánk. A jóvátétel nem büntetésalapú. És a jóvátétel nem szenvedésalapú.

Kedvességgel, emberséggel, jóindulattal, erényekkel is rendezheted a karmikus „számláidat”. Nem kell szenvedned. Nem kell bűnhődnöd. Senkinek sem kell. Ezek a tévhitek valójában az egyházaktól és a vallási tanításokból erednek. Szintén rosszul és tévesen egyébként, de ez más kérdés.

A felelősség a tiéd

Amit beleteszel a nagy egészbe, az tér vissza hozzád. Ok-okozat. Visszhang és tükör. Ez a karma. És bizony… ezzel megint oda lyukadunk ki, hogy mi vagyunk a felelősek a saját életünkért minden szempontból. Akár tetszik, akár nem. Akár egyetértesz ezzel, akár nem.

A viselkedés, a gondolat, a reakció, a cselekedet, a szándék… ezek mind teremtenek. Méghozzá az életünket, az életedet.

Nézz szét magad körül. Mi nem tetszik? Mivel nem vagy elégedett? Mi tesz kiszolgáltatott szerepbe? Hol érzed magad áldozatnak? Mi a nehéz? Vajon mi teremthette meg ezt? Ha ez az okozat, akkor mi lehet az ok?

Ezek olyan kérdések, amelyek megválaszolása talán fájdalmas lehet, ugyanakkor szükségszerű, ha változtatni szeretnél az életeden. Hiszen ez az, amit akarsz, nem? Változást jó irányba. Tudd: azzal a gondolkodásmóddal, amivel létrehoztad a jelenedet, nem fogsz tudni más jövőt teremteni.

Épp a nagy transzformációk idejét éljük, szóval… HAJRÁ! Önismeret, önfejlesztés: ez az alap. Indulj el, keress, olvass, tanulj, áss mélyebbre magadban, keresd meg a női erődet, ébreszd fel a kedvességet, a szeretetet, cselekedj, tegyél jót!

És itt egy újabb téves gondolat…

„De hát milyen a világ!”

Szokták mondani, hogy „miért legyek én jó, ha ilyen a világ…”. Vagy: „miért tegyek én jót, ha az emberek ilyenek meg olyanok”. „Miért legyek én kedves, ha ő bunkó.” Sorolhatnám napestig a példákat.

Mondom, miért: ok-okozat törvénye.

Nem kell kedvesnek lenned, ha a másik fél bunkó. (Ez egy nagyon leegyszerűsített példa, de maradjunk ennél.) Legyél te is bunkó! Lovalld bele magad egy vitába. Hagyd, hogy felhergeljen! Szítsd csak a tüzet! Na, most jó? Ettől jobban érzed magad?

Vagy inkább maradnál egy semleges, emberséges, netán épp kedves térben? Döntenél úgy, hogy intelligensen, felnőtt énállapotból kezeled le a helyzetet? Hogy nem rúgsz bele még te is a másikba, hiszen biztosan okkal van rossz kedve?

A választás a mi kezünkben van. Minden pillanatban hozunk döntéseket, és ezek következménye tér vissza hozzánk. Nézd meg a fenti két szituációt, két reakciót. Mi térhet vissza hozzád az egyik vagy a másik esetben?

Még egy fontos gondolat. Ha te a kedvességet választod annak ellenére is, hogy a másik fél bunkó veled, ez a kedvesség tér vissza hozzád. Valószínűleg másvalakitől és valószínűleg egy teljesen más formában. De visszatér.

Mert ez a karma. Az ok-okozat törvénye.

Ludányi Bettina írásairól és munkásságáról itt tudhatsz meg többet:

https://ludanyibettina.hu/

https://www.facebook.com/igazvalonk

További cikkeink