Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy álmainkban nem csak a mindennapi eseményeket dolgozzuk fel, hanem számolnunk kell azzal, hogy a tudatalattink üzen vagy pedig a szellemek, az égiek, az angyalok, ugyanis álmunkban minden adott ahhoz, hogy információkhoz jussunk. De vajon… jól is értelmezzük őket? Egyáltalán ér valamit az álmoskönyv ahhoz, hogy valódi segítségnek használhassuk?

Tisztázzuk le: mindenki álmodik. Olyan nincs, hogy valaki ne álmodjon. Maximum elfelejti. De hogy volt álma az tuti. Mert ilyen az agy.

Mind voltunk már úgy, hogy reggel így ébredtünk: „Bakker, de durva, ez vajon mit jelenthet?”. És egész nap azon agyaltunk, mi a hóhért jelenthet a rózsaszín kiflivel elkövetett gyilkosság. Más pedig a Krúdy-féle álmoskönyvhöz nyúlt és utána nézett a kifli meg a gyilkosság jelentésének, meg aminek tudott és ráguglizott a rózsaszín jelentésére. De sokaknál ezek csak darabok, utána sincs lövésük arról, mi a fene értelme volt az álmuknak és ezért el is felejtik… ami nagy hiba!

Mivelhogy akármilyen ökörséget is álmodtál, érdemes vele foglalkozni. Egyrészt mert nem tudhatod, hogy milyen fontos jelentést tartalmazhat magában. Másrészt azért, mert nem tudhatod, nem-e valamilyen angyal- vagy istenpajtásod küldte, hogy útbaigazítson, segítsen, hasznos infót adjon, amire éppen szükséged van.

Szóval, használd az „ősi” módszert… vezess álomnaplót. Ez jó kezdet. Főleg, ha nem csak dísznek használod, hanem amikor éjszaka felébredsz, akkor is fogod magad és leírod, amit álmodtál. Véletlenül se higgy abban, hogy reggelig nem felejted el, mert a lótúrót nem, elfelejted. Legalábbis a többség biztosan.

Ugyanakkor, ha szeretnél ezzel komolyabban foglalkozni, érdemes tréningezni az agyadat és tudatos álmodásra nevelni. Ezt megteheted elalvás előtt egyszerű programozással, mantrázással (mondogatod, hogy reggel emlékezni fogsz az álmaidra vagy hogy álom közben tudni fogod, hogy álmodsz, így nem csak nézed a filmet, hanem aktívan szerepelhetsz is benne) vagy használhatsz agykontrollt is.

A tapasztalatok szerint, ha valaki komolyan elkezd foglalkozni az álmaival az tényleg egyre többször emlékszik majd rájuk és egyre intenzívebbek lesznek. Ez érthető is, hiszen ha te nyitsz az álmok világára ők is nyitnak feléd. Ez az a pont a hídon, ami félúton van a világok között, álmodban kommunikálhatsz vagy veheted át az infókat a szellemektől, angyaloktól vagy éppen a  tudatalattidtól. Az álom egy csatorna.

Milyen álmaid lehetnek?

  • A napodat feldolgozó álom
  • Rémálom (általában a félelmeink, titkaink jönnek elő bennük)
  • Problémajelző álom (amikor belső vagy külső konfliktusod van, de ebben jelennek meg a hibáid, negatív tulajdonságaid)
  • Problémamegoldó  álom (rálelsz a megoldásra bennük)
  • Vágyálom
  • Jósálom
  • Transzcendens álom (üzenet az égiektől, szellemtől, angyaloktól, Univerzumtól és így tovább)

Ha visszatérő álmod van, azzal mindenképpen foglalkozni kell, amellett nem mehetsz el, ahhoz túl fontos. De igaz rá, ha megfejted és alkalmazod a benne található üzenetet vagy mondjuk elengeded egy félelmedet, akkor megszűnik visszatérni.

Hogyha megfejted az álom jelentését, vagy legalább kizárásos alapon végig zongorázod, tudni fogod, melyik típussal van dolgod. Kézenfekvő lehet, amikor a félelmeinket harangozzák be, amikor jósálmunk van, vagy amikor vágyálmunk van.

Mindig figyelj oda arra, mit éreztél, gondoltál álmodban, vagy az ébredés után, mert az is sokat elárul a tartalomról!

Azok, akiknek nyitva van a harmadik szemük vagy tökéletesen működik a hatodik érzékük, könnyebben fejtik meg az álmaikat. Meg persze a pszichológusok. De az előbbiekre visszatérve, tudják mikor milyen típusú álmuk volt és melyiket kell szó szerint értelmezni és melyiket szimbólumszinten.

Nagyon sokszor szimbólumok formájában üzennek az álmaink, illetve azok… akik üzenni szeretnének. Ehhez nem árt, ha van egy kis szimbólum ismereted.

Segíthet az álmoskönyv?

 „A levelek helyett Álmoskönyvet kezdtem el írni. Ez az Álmoskönyv volt a Magányos Ember legnagyobb mulatsága, hosszú téli délutánok szórakozása” – Krúdy Gyula

Mivel az Álmoskönyv legfőbb forrásanyagát a régi könyvekből és a népi hagyományokból merítette, és mind egyéni fejtéseire is erős hatást gyakorolt, az álommagyarázatok nagy részben a közösségi tradíciók nyomait mutatják. Könyvéről az előszóban a szerző is megjegyzi:

„…megleljük benne őseink álmait s azt, hogyan mulattatták képzeletüket, midőn álmukból felébredtek.”…A könyv humora, játékossága szintén népi gyökerekből táplálkozik – vaskossága, közvetlensége egészen tudatosan azt célozza, hogy ha netán valaki reggel felkelvén megnézi álmai jelentését, és abban nevetnivalót talál – jó hangulatát az egész napra is megőrizheti… Krúdy sokszor kiesik szerepéből, és álomfejtések helyett babonaságokat, egyes virágokkal, állatokkal, a hét napjaival és a színekkel kapcsolatos hiedelmeket jegyez fel.” – Barta András: Az álomlátó Krúdy. In.: Krúdy Gyula: Álmoskönyv, Függelék

„De a legjelentősebb a hajnali álom.” – Krúdy Gyula: Tréfás álomfejtés és egyéb babonák

Hogy miért ezek az idézetek? Egyfelől azért, hogy tudd, hogy az Álmoskönyv sem szentírás. Ugyanakkor Krúdy nem csak fantazmagóriákra alapozott, hanem néprajzi kutatást végzett és a szimbólumok hátterében régi szokások, hitrendszerek, babonák, népi hiedelmek, kultúrák jelennek meg. Szóval azért egyáltalán nem mondható rá, hogy csak mese habbal.

Amikor álmot fejtünk, fontos, hogy elvonatkoztassunk: először is a saját vágyainktól. Mert ahogy a jelek esetén is, itt is hajlamosak vagyunk becsapni magunkat és „véletlenül” pont úgy elemezni, hogy nahát, nagy szerencse ér bennünket vagy „Úristen veszélyben vagyok”, meg a tutira Jézus üzent nekem. Úgyhogy rugdossuk ki az egót az álomfejtés szobából.

Bármit is hozzon ki az elemzésed, nem kell rágörcsölni, hogy akkor tutira beteg leszel vagy baj éri egy szerettedet. Ha jósálom, arról tutira tudni fogsz, azt egyszerűen érzed, amikor az. Vagy kérj rá jelet, megerősítést, hogy az volt-e. De minden más esetben jusson eszedbe: a jövő sosem fix. Pont azért mert jövő. Tudd, hogy hatalmad van változtatni rajta. Ezt hívják szabad akaratnak.

Végezetül, ezért is érdemes minél többet foglalkoznod az álmaiddal és elemezni őket, mert ki fogod tapasztalni saját magadat. Egy idő után tudni, érezni fogod milyen típusú álmod volt és melyikkel kell komolyabban foglalkozni. Tudod, gyakorlat teszi a mestert.

Attól pedig tartózkodj, hogy másokat kérj meg a TE álmaid elemzésére. Kivéve, ha az illető tényleg valami vérbeli látnok, nagy szaktekintély, és csupa-csupa jót hallottál róla. Vagyis csak nagyon kivételes esetben. Ugyanis könnyen lehet, hogy ő másképp elemez, más módszerei vannak és akarva-akaratlanul félrevezethet. Ezek a te álmaid, neked kell megfejtened őket!

Kép: oprah.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

További cikkeink