Tipikusan „húha film” a Cafe de Flore. Nagyon szép képet kapunk arról, hogy működnek az előző életek, miként találkozunk velük és előző életbeli kapcsolatainkkal újra, hogyan kísértenek bennünket az előző életbeli tetteink és lezáratlan ügyeink. Meghatóan és érthetően adja tudtunkra az ikerlángok viszonyát, hogyan ismerhetjük fel a gyakorlatban és milyen mély, erős érzésekkel jár ez a kötődés. Legalább egyszer legalább mindenkinek érdemes megnéznie!

Bonyolult. Egyáltalán nem a legegyszerűbb film. Eleinte talán azt sem fogod tudni, miről szól! Párhuzamosan halad két sztori, fél évszázadnyi különbséggel. A két síkot pedig összeköti egy zene… a Cafe de Flore.

editionsalto.com

 A 60-as években egy édesanya (Vanessa Paradis) életét mutatja be, aki megszüli a Down-kóros fiát, akiről az apa szívesen lemondana, ezért a mama mond le az apáról. Bár nem könnyű eset a gyerkőc, mégis boldogan neveli és igyekszik normális gyerekként kezelni, normális életet biztosítani neki és rengeteget tanítatja és azt plántálja belé, hogy nincs vele semmi baj. Na igen ám, de jön egy szintén Down-kóros kislány az osztályba, akivel egymásba szeretnek és elválaszthatatlanok lesznek…

sbs.com.au

Közben látunk egy férfit, aki DJ (Kevin Parent) és folyton utazik, magára hagyva a szép szőke asszonyát meg a két lányát. Majd kiderül, hogy a férfi igazi zeneb… zenebmániás… és valahol ez is sarkalatos pont a filmben. Zenék, amiktől mosolygunk, feldobnak bennünket, életerőt és vidámságot adnak. Vannak zenék, amelyek elszomorítanak és egy kicsit lehangolnak. Megint más zenéktől tombolhatnékunk támad és vannak azok, amelyektől régi szép vagy fájó emlékek jutnak az eszünkbe. Egyszóval a zene fontos részét képezi az életünknek.

Tehát, a férfinak volt egy felesége, akivel tini korában ismerkedtek meg. Egymás nagyszerelmei voltak, nem is volt dolguk mással. Lelki társaknak mondta magukat a nő, mert mindig is tökéletesen megértették egymást, egy hullámhosszon pendültek. Tőle született a két lány is. Ám apuka felnőttként hajlott az alkoholizmusra, meg az agresszióra. Már korábban is voltak gondjaik, de mindig elszántan küzdöttek a kapcsolatért. De felvetül a kérdés, hogy mennyire? Mindent megtettek érte? Végül elmennek egy buliba, ahol a férfi első pillantásra beleszeret a szőke hajú nőbe…

cineplex.com

A film végére összetalálkozik a két szál és minden világos lesz. Nem akarom lelőni a poént. De mindent megfogsz érteni.

És tudod még mit kellene? Mit tanulhatsz meg a filmből?

Hogy el kell tudni engedni. A gyerekedet, aki elkezd felnőni, önálló döntéseket hozni, akinek már nem csak te leszel a fontos, hanem a szerelem is…

Hogy el kell tudni engedni a párt, akivel már nincs szerelem, aki menni akar. Mind szeretnénk azt hinni, hogy akivel együtt élünk, akivel egybe keltünk, az ikerlángunkra és jöhet a teljes boldogság. De ha úgy alakul, erősnek kell lenni és fel kell ismerni, ha nem, ez sajnos nem az ikerláng szerelem és el kell engTipikusan „húha film” a Cafe de Flore. Nagyon szép képet kapunk arról, hogy működnek az előző életekedni ahhoz, hogy megtalálhassuk a valódi ikerlángunkat, akivel igazán mindent elsöprő szerelemben lesz részünk, akivel sosem huny ki a láng. Intenzíven ég a tűz a lélekben, kettejük között, az ágyban, mindenütt, aki igazán a másik felünk.

tumblr.com

Hogy ne legyünk önzőek. Nem mindig az számít, hogy nekünk jó legyen és mi boldogak legyünk. A másiknak ugyanolyan fontos kellene lennie, még akkor is, ha más mellett leli meg a boldogságot.

De nem csak személyeket kell tudni elengedni, hanem a múltat, a félelmeinket, minden olyat, ami mérgez és hátráltat, meg persze azt, aminek vége van.

Meg kell tanulni megbocsátani magunknak és egymásnak. A múltbéli és jelenbéli tetteinket, hogy ne cipeljünk terheket. Hogy ne gyűlölködjünk feleslegesen, mert azzal mit értünk el? Kinek lesz jobb? Csak a szeretet számít.

universocinema.com

Végezetül, jó, ha figyelünk az álmainkra, mert sokszor üzenetet hordoznak és ott köszönnek vissza az előző életeink. Amik lehet, hogy nem mindig fényesek, és nem mindenki élt egy kacsalábon forgó palotában királynőként. Akkor is nézzünk szembe velük és ha tudjuk, kinek tartozunk, ki ellen vétettünk, ne legyünk restek jóvá tenni a hibáinkat! Ugyanis ezt akarja a karma. Az egyensúlyra törekszik. Hiszen, ha nem teszed, rápacsáltál és újra vissza fog jönni a probléma, az adósság a következő életedben.

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: en.unifrance.org

 

 

Szólj hozzá!
Ezt olvastad már?