Honnan tudhatom ki az igazi? Az, aki mellett önmagam lehetek? Egyáltalán ki vagyok én és mit akarok? Az Ízek, imák, szerelmek bizony egy mélyre szántó spirituális film önmagunk megismeréséről, az utunk kereséséről és életünk szerelmének megtalálásáról.

A sztori

Liznek (Julia Roberts) meg van mindene, amiről más csak álmodhat. Kivételes karrier, aminek köszönhetően folyton utazhat, van egy fantasztikus és szerető férje, meg gyönyörű háza. Akkor hogy létezik, hogy mégis boldogtalan? Hiányt érez az életében és valami másra vágyik. Közben valahol érzi, hogy férjével teljesen mást akarnak. Igaz, hogy csak azután döbben rá erre, hogy Balin egy guru jóslatot mond neki.

sheknows.com

Életében először elmond egy imát Istennek, küldjön neki jelet, világosítsa meg elméjét, mondja meg mit akar. Meg is világosodik aznap éjjel: el akar válni. Meg is teszi, majd összejön egy jóval fiatalabb férfival. Kalandnak szánja, de ebből is komoly kapcsolat lesz, míg nem ez is terhessé válik.

Jön az újabb megvilágosodás: Rómába kell költöznie. Hátrahagyja régi életét, Rómában pedig új barátokat szerez, megtanulja a nyelvet és ahol… megízleli az életet. (Ami a finom ételekkel és egy kis hedonista életmóddal kezdődik.)

De onnan is tovább hajtja a vére és Indiába utazik, ahol megtanul meditálni, és megtalálja a kapcsolatot önmagával. Ismét újabb barátokat szerez, akik támogatják lelki fejlődésében.

Végül visszatér Balira, hogy tanuljon a gurutól és ahol megleli végre élete szerelmét, Felipét, (Javier Bardem) a bohém brazil férfit, akivel olyan szerelmét él át, amit soha addig.

Azt hiszem, egyszer mindenkinek érdemes lenne így útra kelnie, hogy megtalálja önmagát és egyáltalán, minőségi időt töltsön magával, mert csak így jöhetünk rá olyan dolgokra, amikre másképp nem sikerülne. Mint például, hogy bárhol otthonra lelhetünk, barátokkal, szerelmekkel, mindennel együtt. Ezért nem szabad túlontúl ragaszkodni. Készen kell állni arra, hogy utunk tovább folytatódik és azonnal kell indulni. Ettől még nem lesznek a dolgok kevésbé értéktelenek, a magunk mögött hagyott szerettek, hiszen pont ez a tiszta szeretet jele, ha képesek vagyunk elengedni őket, hogy ők is éljék tovább a maguk életét. Okkal kerülünk kapcsolatba emberekkel – ezért is érdemes őket úgy fogadni, mintha tanáraink lennének – és azután, hogy elváltunk sem ér véget a viszony és akik spirituálisan érettek azok tudják is, hogyha nem látják egymást mindennap, akkor is összeköti őket a szeretet.

dailymail.co.uk

Mit adott nekünk ez a film?

Egyél, imádkozz, szeress!  (dióhéjban ennyi a lényeg)

Vállaljuk önmagunkat és az érzéseinket. Úgy akarjuk leélni az életünket, hogy látszat boldog házasságot élünk, feladva önmagunkat és álmainkat? Vagy merjük vállalni érzéseinket, kockáztatni és felrúgni mindent azért, hogy igazán esélyt adjunk magunknak egy szebb, boldogabb életre, ahol önmagunkat adhatjuk. Nem szabad félni a változásoktól és néha rombolni, mert csak akkor tudunk újjászületni.

Élheted az életedet örökös önkontroll alatt. Állíthatsz magadnak szabályokat, megpróbálhatsz megfelelni mások elvárásainak, de boldog leszel tőle? Ha már fáj korlátozni magadat, semmi örömödet sem leled benne, el kell engedni. Élj úgy, hogy azt teszed, amit szeretsz, mert egy életed van éppenséggel…

mylittlezagreb.com

Ráadásul gyakran ez a kontroll fog minket vissza attól, hogy megéljük a valódi szerelmet. Mert miért olyan ijesztő, ha 0-24-ben boldognak érezzük magunkat a párunkkal? Túl boldogok vagyunk? És aki boldog az tuti pofára esik? Hiszen mind ettől félünk annyira, ez fog vissza bennünket: egy újabb csalódás gondolata. Ezért éljük inkább takarékon az életünket és rettegünk az érzéseinktől. Jó nekünk a 2. emelet, arról kisebbet zuhanunk, ha kilöknek bennünket. De így soha nem látjuk és tapasztaljuk meg azt, ami a 13. emeleten van…

Na igen, ezt a kérdést feszegeti a film is időről-időre,  lelki egyensúlyt találni magunkban, a szerelemben,  és Úristen, mi van akkor ha jön valaki vagy valami, ami felborítja. De biztos felborítja? Attól még igenis megmaradhat az egyensúly az életben, hogy a szerelem miatt felborul.

Ősi igazság az, hogy Isten bennünk van. Nem máshol kell keresni őt, hanem önmagunkban. Isten nem igyekszik máshol megjelenni, mert már ott van bennünk.

A legtöbb dolgot nem ésszel kell megérteni. A mantrákat, az imákat, a velünk történő eseményeket. A lelkünkkel kell felfogni ezeket. Ezért kellene, hogy ne mindig az agyunkkal akarjuk meglátni a világot, hanem a szívünkkel-lelkünkkel, mert úgy sokkal többet láthatunk, tapasztalhatunk meg belőle.

star2.com

Nem baj, hogy vannak negatív gondolataink. Az a baj, ha nem veszünk róluk tudomást. Ezért kell szembenézni velük, megtudni honnan és miért jöttek, majd el kell bocsátani őket.

“Isten soha nem csap be egy ajtót az orrod előtt anélkül, hogy ki ne nyitna egy csokival teli dobozt, és meg ne kínálna belőle.”

“Az egyensúly drágám az, ha nem engeded, hogy mások kevésbé szeressenek, mint te önmagadat.” (Aki azt megérti, az megértette az egész filmet.)

A guru tanácsa a filmből: Reggeli és esti meditáció, napközben sok nevetés – és fontos, hogy a májunkkal is nevessünk! – illetve néha egyszerűen csak szemléljük a világot, végezetül pedig békéljünk meg Istennel.

indonesiaexpat.biz

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Leadkép: dailymotion.com

Gif: imgur.com 

Ezt olvastad már?