A romantikus filmek kedvelői minden bizonnyal ismerik a P.S. I Love You című filmet. Talán ez a világ egyik legmeghatóbb szerelmes filmje! Ugyanakkor érdemes spirituális szemszögből körbejárni azt a kérdést, amit a film feldolgoz, ugyanis nem egy tipikus picsogós szerelmi történetről szól.

 

A sztori

Holly (Hilary Swank) korántsem él boldog házasságban egy ideje férjével, Gerry-vel (Gerard Butler). Pedig minden adott volt: nagy szerelem, kalandvágy, izgalmas jövőkép. Ám az évek során az történt velük, ami túl sok házaspár megesik: ellaposodott a házasságuk. Az anyagi gondok, az állandó munka színtelenné, egyhangúvá tette a viszonyukat. Holly úgy érzi, mindent feladott kettejükért, és semmit sem kapott cserébe. Egyre boldogtalanabb és elégedetlenebb, így non-stop veszekednek a férjével.

Egészen addig a pillanatig, amíg ki nem derül, hogy Gerry halálos betegségben szenved, majd meghal. Holly-t a maradék életkedve is elhagyja, de aztán… történik egy csoda! Levelet kap a halott férjétől, aki fel volt készülve Holly összeomlására és arra bíztatja: kezdjen el újra élni. Mozduljon ki otthonról, szórakozzon a barátaival, utazzon és… ismerkedjen! Holly rendszeresen kap játékos, szórakoztató leveleket a férjétől, aki újabb meg újabb kalandokra buzdítja feleségét, akibe valóban visszatér az élet.

Valahol egy könnyed, laza vígjáték, fantasztikus színészekkel, ritka jó történetekkel. Ugyanakkor egy roppant elgondolkodtató alkotás, ami fontos kérdéseket vet fel. Hiszen Holly és Gerry esete igazából bármelyikünkkel megtörténhet.  

kép

Mit tanulhatunk a P.S. I Love You című filmből?

Könnyű lenne azt mondani: ne veszekedjünk. De alapvetően a minőségi viták építik a kapcsolatot. Azon érdemes elmerengeni, hogy ami miatt ki akarjuk verni a balhét, valóban olyan fontos? Megéri, emiatt összetűzésbe keveredni? Jobb lesz attól az életem vagy a kapcsolatom, hogy megvívom ezt a csatát?

Nagy energiát tudunk fektetni abba, hogy mindig csak a rosszat lássuk. A folytonos  anyagi gondokat, az állandó stresszt, meg persze a párunkat, aki tele van hibákkal, mindig elront valamit, sosem változik. Ha ugyanennyi energiát feccölnénk abba, hogy a pozitív dolgokat lássuk meg az életünkben és a kedvesünkben, sokkal boldogabbak és elégedettebbek lennénk!

Több hálát kellene tanúsítani aziránt, amink van! Egy idő után mindent kézenfekvőnek veszünk. A szeretetet, a szerelmet, a figyelmet, magát a párunkat. Amit természetesnek hiszünk, azért nem teszünk és ez nagy hiba. Lehet, hogy a párunk, az életünk nem tökéletes, (szerintem nem is kell annak lennie) de úgy kell szeretni és elfogadni, ahogy van. Ez nem jelenti azt, hogy be kell érni a kevesebbel, de ha tudsz örülni annak, ami van, te is boldog leszel, a párod is, és akkor még több jó dolog fog érni!

kép

Néha érdemes lehet elgondolkozni olyanokon: ha holnap meghalna a párom, mit éreznék? Mit bánnék a leginkább? Na, és ha ma kilép az ajtón és többé nem jön haza? Mi volt hozzá az utolsó mondatom? Nem arról van szó, hogy élj úgy, mintha bármelyik percben meghalhatnátok. Ellenben legalább törekedj arra, hogy a MOSTban élj.

Most kell boldognak lenni, szeretni, meghallgatni egymást, javítani a kapcsolaton, és megvalósítani a vágyainkat. Nem a múltban kell létezni vagy azon rágódni, ami történt. De nem is a még meg nem történt jövő miatt kellene rágni a körmünket. Csak a MOST létezik és a jelenben van hatalmad megírni a jövődet és olyan életet élni, amilyet csak szeretnél!

Minden lehet változtatni. Ha boldogtalan a kapcsolatod, beszéljetek róla. Találjatok megoldást, kössetek kompromisszumokat. A legrosszabb, amit tehetsz, ha némán szenvedsz és tűrsz, illetve ha állandóan veszekedsz és a partnereden vezeted le a feszültséget. Háborúzás helyett inkább szeress!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Egy film, amitől megpihen a lelked: Keleti nyugalom – Marigold Hotel

 

leadkép

 

 

Szólj hozzá!
Ezt olvastad már?