Talán néha te is bosszantónak éled meg azt, hogy túlságosan érzékeny vagy. Könnyen meghatódsz, valakinek a történetét hallva képes vagy vele együtt sírni vagy a legmélyebb depresszióba esni, ahogy abban az esetben is, ha a bántalmazás valamilyen formáját látod a tévében. Egyszerűen mindent a szívedre veszel, még a rád vonatkozó legapróbb megjegyzést is. Ne érezd átoknak, mert csodálatos, hogy ennyire mély érzésű, empatikus ember vagy!

Miért vagy te ilyen érzelmes?

Valószínűleg fejlett empatikus készséggel rendelkezel (empata), szuperézékeny vagy, vagy magas érzelmi intelligenciával rendelkezel, esetleg valamilyen lelki sérülést cipelsz. Bárhogy is legyen: ez jó!

Sok ember számára az érzelmeknek egyszerűen nincs értelme, mert nem „praktikusak”. Pedig az érzelmi intelligencia ugyanolyan fontos, mint bármely más intelligenciánk.

Az érzelmek által az életünkbe behozott elevenség nélkül gyorsan kiégnénk. Valójában érzelmek nélkül egyáltalán nem lennénk emberek. Ezért aggasztó, amikor olyan kérdéseket teszünk fel, mint például: „Miért vagyok ilyen érzelmes/érzékeny? Mi a baj velem?”

Hidd el: semmi baj nincs veled!

Érzelmeink okkal vannak itt. Amikor valóban meghallgatjuk őket, elképesztő rejtett bölcsességet találunk mögöttük.

Hogyan segíthetnek az érzelmek az életben?

Akár pozitívak, akár negatívak, általában nem mi választjuk meg. A kapcsolataink, a külső benyomások és a magunk által kiváltott ingerek alapján jönnek létre. Az érzelmek megértése segíti a belső egyensúlyunk megszületését, vele együtt a harmonikus kapcsolatok kialakítását. Aki érti az érzelmeit, az megérti önmagát és másokat is.

Mindemellett az érzelmek felfedik mire vágyunk, mit hiányolunk, mire lenne szükségünk. Ezek mind-mind hozzájárulnak a békés, teljes, boldog élet megéléséhez.

Az érzelmek a cselekvés katalizátorai, amelyek arra ösztönöznek minket, hogy változtassunk az elveszett egyensúly helyreállítása érdekében, vagy hálásak legyünk és megünnepeljük azt, ami már megvan.

Hogyan használhatjuk az önvizsgálatot érzelmeink rejtett üzeneteinek megértéséhez?

Amikor intenzív érzelmek hatnak ránk és elvakítanak minket, nehéz őket értékelni, vagy úgy tekinteni rájuk, mint útmutatókra. Ezért olyan fontos a szív és az elme egyensúlya.

A közhiedelemmel ellentétben az ész és az ésszerűség nem az érzelmek ellensége. Csupán segít megvizsgálni, meghatározni őket, tudatosítani. Ez pedig a kulcs egy spirituális ember számára, aki az önismeret útját járja.

A legtöbben soha nem tanulják meg, hogyan fogadják az érzelmeket olyan módon, amely önmagukat és másokat is szolgálja.

Engedd meg magadnak, hogy alaposan átéld magát a nyers érzelmet. Mit súg? Mire akar késztetni?  Ne cenzúrázd, csak határozd meg! Mit próbál megmondani az érzelem? Mikor bizonytalan, nyugtalan vagy, nem érted miért érzed amit, akkor tégy fel magadnak kérdéseket! Mi bánt? Mitől félek? Milyen érzéseket vált ki belőlem X? Mit kellene tennem, hogy jobban érezzem magam? Mire vágyom? Mitől vagyok boldog? Nyugodtan interjúztasd így magadat rendszeresen, és sokkal jobban megérted majd önmagadat, illetve kevesebb lehetőséged lesz elfojtani az érzéseidet másokkal vagy önmagaddal szemben. Ha sikerült azonosítani az érzelmedet, cselekedj úgy, ahogy megkívánja: bocsáss meg, szeress, légy bátran szomorú, győzd le a félelmedet. Vedd át az érzelem tanítását és soha ne szégyelld egyetlen érzelmedet sem!

Gyakran bírálnak minket azért, mert kifejezzük érzelmeinket, és bűnösnek vagy kényelmetlenül érezzük magunkat, amikor olyat érzünk, amit „nem kellene”. Soha ne engedd, hogy valaki megmondja neked, mit kellene érezned. Az érzelem nem lehet ciki, sem pedig kínos. Jobb, ha nem nyomod el érzéseidet vagy próbálod kényszeredetten átalakítani, mert azzal csak ártasz magadnak és a környezetednek is.

Az önvizsgálat azért is hasznos, mert segít feltárni és megérteni az általunk hordozott személyes meggyőződéseket és attitűdöket, valamint az érzésünket befolyásoló kulturális konvenciókat és társadalmi feltételeket. Az önkutatás segíteni fog abban, hogy eleget tudj meg magadról ahhoz, hogy egészséges módon reagálj a történésekre és kiegyensúlyozott belső és külső kapcsolatokat ápolj.

Fotó: unsplash.com
Forrás: lonerwolf.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!