A misztikus az a személy, aki arra törekszik, hogy újraegyesüljön az isteni részével, és ezáltal teljes életet éljen. Célja, hogy beavatottá váljon és betekintést nyerjen a titkos és titokzatos isteni misztériumokba.

Van egy bizonyos titokzatos, szent és izzó láng, amely minden vallás, spirituális út és filozófia középpontjában ég… és ez a misztika. A buddhizmustól és a hinduizmustól a kereszténységig, a judaizmusig, az iszlámig, a taoizmusig (és minden másig) a misztika az az aranyszál, amely összekapcsolja ezeket a vallásokat, annak ellenére, hogy az egyes utak dogmái mennyire eltérőek lehetnek a felszínen.

Valójában a miszticizmus a spirituális ébredés útjának gyökere. Miszticizmus nélkül életünk unalmasnak, üresnek, céltalannak és értelmetlennek tűnik, mert nincs mélyebb késztetés, nincs magasabb cél. Amikor azonban felébresztjük belső misztikusunkat, ismét örömöt, vibrálást, igazságot, szeretetet, békét és szabadságot találunk.

Ki a misztikus?

A “misztika” szó, amely a 18. században vált népszerűvé, a görög müó szóból ered, amely olyasvalakire utal, aki „beavatott a misztériumokba”. A görög müóból származik a müsztikosz, azaz “beavatott”. Továbbá a misztikus eredetileg egy misztériumvallás, esetleg titkos kultusz beavatottja volt.

Maga a miszticizmus az idők hajnala óta létezik. A történelem során a leghíresebb misztikusok közé tartozott Lao Ce, Püthagorasz, Guatama Buddha, Jalal ad-Din Muhammad Rumi, Rudolf Steiner, Ávilai Szent Teréz, Dante, Keresztes Szent János, és még sokan mások. A misztika egyfajta vallási gyakorlat, amelynek célja az istenséggel való egyesülés, a beavatás megszerzése, a betekintés a titkos és titokzatos isteni dolgokba. A misztikusok szerint az istenséggel való egyesülés révén feltárul az istenség lényege, így a misztikus élmény átélője részesül a legmagasabb rendű tudásból.

Számos definíció létezik arra vonatkozóan, hogy ki a misztikus. De Mirabai Starr író, és a misztikusok kutatója elég jól összefoglalta:

„A misztikus útja az önátadás útja, a hamis énnek való meghalás útja, hogy újjászülethessen igazi Énként, Isten-énként, a ragyogó, isteni lényként, aki valójában vagyunk. Nem arról van szó, hogy a régi én – a személyiség, az ego, az életünkről elmondott történetek – rossz vagy gonosz. Arról van szó, hogy felismerjük az egyéni identitásunk lényegi ürességét… és összekapcsolódásunk az Eggyel.”

A misztikus tehát az a személy, aki arra törekszik, hogy felébredjen és visszaszerezze a benne rejlő, veleszületett spirituális Egységet. Más szóval, a misztikus egy spirituális kereső, akit feladja egóját, és egész életét annak az ősigazságnak szenteli, hogy integrálja isteni részét az Egyhez (Istenhez, ha úgy tetszik). Emellett a misztikus közvetlen, közvetítőktől mentes élményt keres Istennel.

Minél több igaz rád a 12 jelből, annál biztosabb, hogy te is misztikus vagy:

1. Nehezedre esik beilleszkedni vagy ebbe a világba tartozni, és valamiféle „otthonra” vágysz

2. Elégedetlennek érzed magát az életeddel (akármekkora sikerekben is van részed)

3. Céltalannak és elveszettnek érzed magad, és mégis elhivatottnak, hogy értelmes változást hozz létre ezen a bolygón

4. Kiábrándultnak érzed magad a különféle vallási, önsegítő és esetleg spirituális utak miatt (sok közülük felszínesnek és nem elég mélynek tűnik számodra)

5. Erősen vágysz egy Istennel/Istenivel teli életre

6. Átmentél egy spirituális ébredésen, a Kundalini felébredésen és/vagy a lélek sötét éjszakáján

7. Mindent intenzíven érzel (nagyon érzékeny vagy/esetleg empata)

8. Magányra vágysz, és élvezed az önvizsgálatot

9. Már volt részed valamilyen spirituális/lelki válságban (életközépi válság, spirituális vészhelyzet, lélek sötét éjszakája stb.)

10. Gyermekkorod óta mélyen gondolkodó és szemlélődő ember vagy

11. Arra vágysz, hogy egyesülj valamivel, ami nálad nagyobb, és úgy érzed, az ego hamis képet teremt

12. Átmeneti bepillantásaid voltak az egységről vagy a megvilágosodásról

forrás: lonerwolf.com

kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Hasonló cikkeink

Spirituális átalakulás: 9 jel, hogy éppen jelentős fejlődésen mész keresztül

 

További cikkeink