Létezik-e veszélyesebb személyiségtípus a pszichopatánál? Feltételezések szerint birokra kelhetnek velük a sötét empaták. Nyilvánvaló, hogy magának az empátiának is lehetnek árnyoldalai, így nem meglepő, hogy léteznek sötét empaták.

Kik is azok a sötét empaták?

Az empaták érzékenyek, együttérzőek. Legfőbb jellemzőjük, hogy képesek teljesen azonosulni mások érzelmeivel és azt intenzíven megélni. Így építenek kapcsolatokat, kerülnek közelebb másokhoz és ezáltal lehetnek környezetük segítségére.

Ellenben a sötét empata az, aki megérti valaki mások érzelmeit, de arra használja, hogy manipulálja és kihasználja az embereket, pont, mint egy nárcisztikus. De a közelmúltban egy új tanulmány azt sugallja, hogy egyes empatikus emberekben is jelen vannak a Sötét Triád vonásai, ami azt sugallja, hogy sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint egy átlagos pszichopata.

A Sötét Triád

A Sötét Triád fogalmát Paulhus és Williams vezette be 2002-ben és három gyakran átfedő, mégis eltérő vonásból áll össze:

 • pszichopátia (képtelenek kötődni, hiányzik belőlük a lelkiismeret-furdalás, érzelmileg közömbösek, gyakran agresszívek)
 • nárcizmus (manipulálnak, kihasználnak másokat, továbbá jellemző rájuk a felsőbbrendűség tudat, empátia hiánya)
 • machiavellizmus (ők is remek manipulátorok, amihez kevés lelkiismeretesség, ridegség társul és érzelmileg távolságtartóak)

Azok, akikben jelen vannak a Sötét Triád személyiségjegyei, jellemző a manipuláció és az empátia hiánya, az agresszió, ami megnehezíti a kapcsolataik működését és természetesen mindaz, ami alapból jellemző a különböző jegyekre.

A sötét empata megértése

Ha meg akarjuk érteni a sötét empatát, meg kell érteni, hogy az empátiának két típusa van: kognitív és érzelmi. A kutatók úgy vélik, hogy a kognitív empátia a sötét empatákhoz kapcsolódik.

Az érzelmi empátia során olyan mélyen bele tudjuk élni magunkat valakinek a helyzetébe, hogy valósággal érezzük azt, amit ő érez.

A kognitív empátia pedig az, amikor bele tudjuk képzelni magunkat valakinek a helyzetébe.

Kognitív empátia = ismerem a fájdalmadat

Érzelmi empátia = érzem a fájdalmadat

„A kognitív empátia egy másik személy mentális állapotának megismerésére és megértésére való képességre utal, míg az érzelmi empátia arra a képességre vonatkozik, hogy érzelmi szinten rezonáljunk egy másik személlyel (vagy helyzettel).” – áll a tanulmányban.

Az emberek kognitív vagy érzelmi empátiával vagy a kettő kombinációjával rendelkeznek. A kognitív empátia azonban a sötét empatákhoz kapcsolódik. A kognitív empaták ismerhetik és megérthetik, mit érzel, de nem feltétlenül kapcsolják össze magukat az érzelmeiddel. A kognitív empaták objektívek és logikusak. Gyakran jó közvetítőkké válnak, mert képesek mindkét oldalról szemlélni egy érzelmi helyzetet anélkül, hogy érzelmileg beleavatkoznának.

Másrészt az érzelmi empaták szubjektívebbek. Ha neked fáj, akkor nekik is. Képesek teljesen elmerülni a fájdalmadban, és emiatt gyakran kiégnek a gondoskodó szerepekben.

Miről ismerheted fel a sötét empatákat?

A 2020-as tanulmányban Heym és munkatársai több mint 900 résztvevőt kérdeztek meg, valamennyien 20-30 évesek, és körülbelül 30%-uk férfi. A résztvevők számos személyiségkérdőívet töltöttek ki.

Felfedezték, hogy egyes résztvevők sötét vonásokat és fokozott empátiát mutatnak, ezért sötét empatáknak nevezték el őket.

A tanulmány több, a sötét empátiával kapcsolatos személyiségjegyről számolt be.

 • Rosszindulatú humorérzékük van
 • Szeretnek bűntudatot kelteni
 • Érzelmi manipulátorok
 • Szeretnek ellenségeskedni az emberekkel
 • Passzív-agresszívek
 • Nagyon önkritikusak
 • Élvezetet lelnek mások szenvedésében
 • Szenvedélyessé válnak, amikor másokon szórakoznak

Tehát a sötét empaták ugyan megtapasztalják ezeket a tulajdonságokat, de nem tudnak teljesen kapcsolódni a hagyományos Sötét Triádhoz.

A sötét empáták jellemvonásai

Karizmatikusak

Sokuk nagyon vonzó és karizmatikus, mint egy szuperhős vagy rocksztár. Tehetséges, csillogó személyiség, akire az ember felfigyel.

Önzőek és extrovertáltak

Bár jellemzően extrovertáltak, és örömüket lelik a társasági tevékenységekben, nem túl szoros a kapcsolatuk a családdal és a barátokkal. Annak ellenére, hogy előnyben részesítik a társas érintkezést, hajlamosak önzőnek és bizalmatlannak lenni, miközben szívesen vitatkoznak a környezetükkel.

Passzív agresszorok

A fokozott empátiafaktoruk miatt a sötét empaták nem értek el magas pontszámot az agresszív viselkedés résznél. Ez nem jelenti azt, hogy nem vesznek részt az agresszió passzív formáiban. De magasabb pontszámokat értek el az agresszió alskáláján, mint például a rosszindulatú humor és a bűntudat generálása.

Gonosz szadisták

Az empata általában együttérzéssel és megértéssel válaszol egy másik személy fájdalmára. De ez nem mindig van így. Néha ezeknek az érzéseknek az átélése ellentétes reakciót vált ki: szadizmust és örömet okoz egy másik ember szorongása miatt. Például az együttérzés helyett kárörvendést érezhet.

Önkritikusak és neurotikusok

Úgy tűnik, hogy ez a sok betekintés mások érzelmeibe azt eredményezi, hogy öntudatosabbak és kritikusabbak önmagukkal szemben. Többet aggódhatnak és stresszesebbek lehetnek egy nem sötét empatához képest. Sokkal valószínűbb, hogy szigorúbbak magukkal, ugyanakkor szeretik az áldozatot játszani.

Érzelmi manipulátorok

Mivel a sötét empaták pontosan tudják, min mész keresztül, így könnyebben manipulálhatnak téged. Nem folyamodnak fizikai erőszakhoz, de tudásuk és nézőpontjuk értékes betekintést nyújt számukra. Tudni fogják, hogy mely gombokat kell megnyomni benned, amelyek a legnagyobb kárt okozhatják.

Rosszindulatúan viccelődnek

A sötét empatát az alapján lehet megkülönböztetni, hogy milyen dolgokat talál mulatságosnak. Sokan különösen sötét humorérzékkel rendelkeznek, amely jóval túlmutat a szadizmuson. Ők azok, akik bántó vicceket mondanak vagy csinálnak mások kárára. Ők lesznek az elsők, akik mások kárán nevetnek.

Kell aggódnunk a sötét empáták miatt?

Szóval miért olyan veszélyesek a sötét empaták? Mert a hideg, számító pszichopatával ellentétben ez a személyiségtípus pontosan tudja, mit érzel, és ezt az információt manipulálására használja fel.

Míg az igazi empata érzi a fájdalmadat és segíteni akar, a sötét empata megérti a fájdalmadat és azon töpreng, hogyan használhatná fel a saját javára.

Akikben jelen vannak a sötét triád, a sötét empaták tulajdonságai, evolúciós szinten előnyt élveznek, különben nem lennének olyan sokan. Azok az emberek, akik képesek manipulálni és kihasználni másokat, és akik képesek a pszichopata gondolkodást alkalmazni, időnként előnyben vannak. Kritikusak lehetnek a közösség túlélése szempontjából, levetkőzve a gátlásokat, magasabb agressziót mutatva, miközben sikeresen teljesítik a feladatot. A „szükséges rosszt” képviselik, ami vitathatatlanul fontos lehet egy csoport túlélése szempontjából kritikus időkben.

Fotó: unsplash.com
Forrás: learning-mind.com, psychologytoday.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

További cikkeink