Mindegy mennyire fejlett a mai világ: bizonyos területeken még mindig van hová fejlődnie. Ilyen az elfogadás, az empátia, az érzelmi intelligencia. Az Arc című film egy különleges képességű fiatalemberről szól, aki megértés helyett főleg elutasítást és bántalmazást kapott. Hihetetlenül sokkoló és egyúttal felemelő jelenetekkel van tele.

 

A sztori

Az 1995-ös Arc című főszereplője Jeremy. 16 éven át a nagyszülei texasi házának alagsorában élt. Az a „bűne”, hogy albínónak született és mindennek a tetejében: különleges képességekkel bír. A magányos fiú a világtól elzárva nevelkedett. De véget ér a biztonságos jólét a számára, amikor mindkét gondozója meghal és intézetbe kerül.

Mindenki ellenséges vele. A rendőrök, a szülők és a fiatalok java része fél tőle vagy csúfolja. Ott rúgnak bele, ahol tudnak. Így viselkednek azok az éretlen emberek, akik félnek az ismeretlentől.

Szerencsére akad két támogatója a pszichológus Jessie Caldwell és Donald Ripley, az egyik iskolai tanár személyében.

Lassacskán felfedezik, hogy Jeremy nemcsak a külsejét illetően más, mint a többiek, hanem különleges képességek birtokosa. Hihetetlen memóriája van, képes belelátni az emberekbe, kommunikálni olyannal, aki kómában van vagy érzelmi átvitelt alkalmazni ember és állat között. De még az elektromossággal is köszönő viszonyban van.

Próbál beilleszkedni, barátkozni, de minden igyekezete kudarcot vall, pedig nem vágyik másra, mint szeretetre, barátokra és egy kis megértésre.

Mit tanulhatunk az Arc című filmből?

Kezdjük azzal, hogy mindenki nézzen magába. Nem baj, ha nem tökéletes az elfogadási vagy az empatikus képessége. Csak ismerje el és dolgozzon rajta.

Mivel rengeteg olyan ember van, mint Jeremy. Akár azért, mert albínó, más a bőrszíne, egyszerűen más, mint a többiek vagy tényleg van egy különleges képessége. Nem félni vagy gyűlölni kellene az ilyen embereket, hanem elfogadni és megérteni őket.

Lényegében erről szól ez a különleges és valahol igenis szépnek mondható fantasy, illetve dráma. Meg kell tudni látni az értéket az ilyen emberekben és azt, hogy sokkal elesettebbek, sérültebbek, mint azok, akik megpróbálják elnyomni őket.

Képzeljük csak el, hogy a Jeremy-félék mennyit jót tehetnének másokkal, hiszen nem véletlenül születnek a hozzá hasonlók különleges képességgel. De amikor valaki átoknak, nem pedig áldásnak érzi a másságát, a különleges adományát, az belül elhal, ahelyett, hogy kibontakozna és a virágozna.

Főkép: Pinterest

 

További cikkeink