A zene bekúszik a bőröd alá, végigbizseregteti a bensőd és felpezsdíti a véredet ritmikus szólamaival. Vajon milyen lenne a világ nélküle? Ha nem lenne, ami álomba ringat, ami táncba hív? A lelkünk egy része elsorvadna és kirepedezne, mint a talaj szárazság idején, sokkal szegényebbek lennénk szellemileg és mentálisan is. Talán nehéz elhinni, hiszen most a mindennapjaink része: hallgatjuk ha pörgésre vágyunk, de akkor is ha szomorúak vagyunk és kell a vigasz.

Ám a zene jóval több ennél. A zene hatalom.

A kreativitás legerősebb fegyvere

Nemcsak inspirálni képes, de beindítja a fantáziádat, a kreativitásodat, és lehetővé teszi az emlékek felszínre törését. Mindezt úgy, hogy a jobb agyféltekédre hat. Nem véletlenül hallgatnak a művészek zenét alkotás közben. Nem véletlenül ajánlják edzéshez. És nem véletlenül fordulok én is hozzá, ha fel akarom pörgetni az írást.

A zene a kreatív múzsa.

És ez még nem minden! Hat az elmédre, a szellemedre és a viselkedésedre, sokféle módon gazdagíthatja az életet. Annyi minden rejtőzik e négybetűs szó és annak jelentése mögött, hogy az szinte felfoghatatlan.

A zene a balhorog, amellyel kiütöd a negatív energiákat

Ahogy mondani szokták: a negatív energiák olyanok, mint az Isten. Mindenhol ott vannak. Ezek miatt érezheted magadat sokszor enerváltnak, életuntnak, kétségbeesettnek és tehetetlennek. A negativitás, az átkok úgy tapadnak rád/ránk, mint a piócák, ám vér helyett az életet szívják el belőled/belőlünk.

Az erőteljes pszichológiai hátasai mellett a zene rezgése, vibrációja hihetetlen energiával bír. Hihetetlen, de az otthonod és önmagad megtisztításának első és legkézenfekvőbb módja csupán egy karnyújtásnyira van.

Az éneklés, a kántálás, a különböző dallamok már őseink életében is fontos szerepet játszottak. És igen, a rituálék során pontosan így űzték el a negatív energiákat. Ezért soha ne becsüld alá azt a frekvenciát, amely a békés, olykor mégis erőteljes hangokból származik. Minden dallamnak van ereje, ám mindegyiknek más.

Próbáld ki!

A klasszikus zene egészségesebbé tehet

Bizony! Mozart és Vivaldi segíteni fog neked abban, hogy okosabb, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb legyél. Hogyan teszi mindezt? Nos úgy, hogy a klasszikus zene szintén elképesztően hat az agyra.

Én a munkám során tapasztaltam meg a zene erejét. Mivel itthonról dolgozom, sokszor vagyok egyedül, ezért szeretem, ha van egy kis háttérzaj a szobában. Viszont mivel írással foglalkozom ami elég erőteljes figyelmet igényel, három dolog kapásból nem jöhet szóba. Az első: a televízió. A második: a rádió. A harmadik: a pop, a rock és a többi zene.

Az ok nagyon egyszerű: elveszik a figyelmet. Olvastál már úgy, hogy közben ment a tévé? Észrevetted, hogy néha a tévét hallod, néha pedig a saját belső hangodat, amely a sorokat olvassa fel? Erőlködtél, hogy kizárd teljesen, de nem lehet. Mert a figyelmed ugrál a tévé és aközött, amit éppen csinálsz. Így van ez a rádióval és a zenével is. Pontosabban: minden zenével, KIVÉVE A KLASSZIKUSAT!

A klasszikus zene az egyetlen, amit tudok úgy munka közben hallgatni, hogy nem ugrál a figyelmem. Sőt! Így még hatékonyabb is leszek: a testem ellazul, az agyam ezerrel pörög.

Na de térjünk vissza az alap kérdéshez: hogyan tesz egészségessé a klasszikus zene?

Úgy, hogy csökkenti a vérnyomást és a stressz-szintet. Emellett képes orvosolni az alvásproblémákat, elősegíti a hatékonyabb érvelést és a kognitív megértést. Ám ez még nem minden, hiszen a szorongás csökkenésével és a pihenéssel is összefüggésbe hozták. Nem kell fizetni a drága masszázsért és egy spában eltöltött napért, ha relaxálni szeretnél. Csak kapcsold be Vivaldit, dőlj hátra kényelmesen, és élvezd, ahogy a zene beleissza magát a lelkedbe. Lecsökken az agyi aktivitás, a pulzusszám, végül pedig eléred a teljes nyugalmi állapotot.

Nekem ez a kedvenc válogatásom: Hallgasd meg, és élvezd a pihenést!

Kép: pinterest.co.uk
Forrás: www.rd.com/health/wellness/classical-music-effects/

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

Lassan-lassan – a ciprusi emberek mantrája

További cikkeink