Egyáltalán nem nehéz kiszúrni a mérgező személyeket az életünkben. Viszont attól még, hogy valaki toxikus személy, nem feltétlenül rossz ember, csak egyszerűen negatív a személyisége, lelki sérült, önző, tehát számos oka lehet annak, miért olyan, amilyen. Ámde bölcsen teszed, ha nem becsülöd le és komolyan veszed életedben a jelenlétüket.

 

Még annak kimondása is, hogy valaki mérgező, kissé durva lehet; azonban ha egy személy bármilyen módon olyan viselkedést mutat, amely negatív hatással van ránk, az egészségtelen (mérgező) számunkra. Érdemes ügyelni arra, hogy elkerüljük a mérgező személyeket, akik hosszú távon tönkre tehetik a lelki – majd testi – egészségünket. De rövid távon is számos kellemetlenséget okozhatnak.

Mik a mérgező személy jelei? A következő 10…

1. jel: Rossz hallgatók

Nem kíváncsi igazán a mondandódra. Nem válaszol a kérdéseidre. Eltereli a neki nem tetsző témát. Közbe vág, amikor beszélsz vagy egyenesen leszólja, amit mondasz. Egyszóval nagyon rossz hallgatóság és nem elég empatikus.

2. jel: Mindig ők az áldozatok

Számukra minden kedvezőtlen helyzet valaki más tetteinek eredménye. Szakításra kerül sor? Mindig a társuk a gonosz. Ha hiba csúszott be a munkahelyén, arról a kolléga tehet. Mindig más a hibás és  soha nem fogják beismerni, ha ők a hibásak.

3. jel: Ítélkeznek mások felett

A mérgező személy imád kritizálni és ítélkezni mások felett. Mindegy, hogy rokonról vagy vadidegenről legyen szó. Bátran belekötnek mások külsejébe, személyiségébe, egyszerűen mindenbe, amibe lehet.

De néhány mérgező ember azt állítja, hogy megvan a varázslatos képességük, hogy érezzék, ha valaki tehetségtelen, gyenge, megbízhatatlan és így tovább.

4. jel: Figyelemkeresők

Szeretnek a középpontban lenni. Fontos számukra, hogy figyeljenek rájuk, ezért ők uralják a beszélgetést, de akár egy összejövetelt is. Csak akkor érzik jól magukat, ha elegendő szeretetet, figyelmet, pozitív visszacsatolást kapnak.

5. jel: Tiszteletlenek

Hajlamosak arra, hogy figyelmen kívül hagyják mások igényeit, határait, ezáltal sokszor tiszteletlenek másokkal. Nem kérnek bocsánatot, talán a köszönöm szót is ritkán használják.

6. jel: Hajlamosak az egoizmusra

Ahogy az előbbiekben is olvashattad, a mérgező személynek fontos, hogy körüldongják, elegendő figyelmet és törődést kapjanak. Náluk minden róluk szól, hogy ők járjanak jól. Ezért szívesen fényezik is magukat, és közben másoktól is dicsértet várnak.

 7. jel: Fizikailag vagy érzelmileg bántalmaznak

Sajnos sok mérgező személy merészkedik el odáig, hogy lelkileg vagy fizikailag bántalmazzák az embert, különösen a gyengébbik, érzékenyebb felet. Bizonyára te is sok olyan kapcsolatról hallottál már, ahol az egyik fél folyamatosan tűr és szenved a megaláztatástól és a különféle bántalmazásoktól. A mérgező ember szabályosan dolgozik azon, hogy lerombolja a másik fél önbizalmát, de közben arra vágyik, hogy a másik fél szeresse, féljen vagy függjön tőle.

8. jel: Nekik mindig igazuk van

Sosem tévednek.  Mindent jobban tudnak. Mindig nekik van igazuk. Még ha bizonyíték is van az ellenkezőjére, abba is belemagyarázzák az igazukat. Olykor egész hangosan képesek védeni az érdekeiket és ha nem ismerik el őket, akkor marad a sértettség, a haragtartó, távolságtartó viselkedés. Ráadásul ők maguk imádnak kéretlen tanácsokat osztogatni és okoskodni.

9.  jel: Nem vállalnak felelősséget

Ez egyszer már meg lett pendítve. Ha ők a hibásak, akkor is hárítanak. Soha, semmiért nem vállalnak felelősséget. Mindig mindenről mások tehetnek. Ez nem feltétlenül tudatos elkerülés, hanem simán elhiszik azt, hogy ők fedhetetlennek.

10. jel: Lenéznek másokat

Mivel sokuk egoista, és másokban szinte csak a rosszat látják, ezért természetesen ők maguk a tökéletesek. Emiatt pedig lenéznek másokat és különbnek tartják magukat.

Hasonló cikkeink

Hogyan gyógyulhat fel egy empata a nárcisztikus bántalmazása után?

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

kép: unsplash

forrás

További cikkeink