Ha nem szereted önmagadat, nem fogadod el azt, aki vagy és ez fordítva is igaz. Csak úgy szerethetsz másokat is igazán, ha előbb magadat szereted. Az önszeretethiányának jele pedig nem egyszerűen abban merül ki, hogy kritizálod magadat. Sokan vannak, akiknek fel sem tűnik, hogy nem szeretik magukat. Ezért érdemes elolvasni ezt a 10 jelet, mert ha te sem szereted magadat, az súlyos következményekkel járhat.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy aggódj mások véleménye miatt. Amikor kétségbeesetten próbáljuk megszerezni mások szeretetét, elismerését, személyiség nélküli emberek leszünk, akik nem tudják mit akarnak, és akiknek boldogsága másoktól függ. Ezért fontos figyelni az apró jelekre, miszerint nem szeretjük önmagunkat eléggé és nem fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk:

1. Nem mered megmutatni önmagadat

Amennyiben úgy gondolod, hogy nem vagy elég jó, akkor valószínűleg nem mered megmutatni a személyiségedet, a képességeidet. Ennek következtében rengeteg energiát pazarolsz, mivel megpróbálsz olyan lenni, aki nem vagy, csak azért, hogy mások szeressenek és kedveljenek. Ez egy idő után ki fog készíteni.

2. Nem töltesz időt egyedül

Ha mindig emberek között kell lenned, mert nem érzed jól magadat egyedül, akkor valószínű, hogy nem szeretsz önmagaddal lenni, mert zavar amit látsz, teszel, érzel és gondolsz. Ebben az esetben szükséges, hogy megtanuld értékelni és élvezni a saját társaságodat.

3. Nem mesélsz az elképzeléseidről

Ha mindig meg akarsz felelni a többiek véleményének, még akkor is, ha nem értesz egyet velük, akkor nincs sok önbecsülésed. Talán úgy gondolod, hogy elképzeléseid nem elég érdekesek ahhoz, hogy figyelembe vegyék őket, vagy félsz kifejezni őket.

4. Nem „kényezteted” magad

Él bennünk egy kisgyerek, akit állandóan vigasztalni és kényeztetni kell. Amikor kényezteted és kielégíted a vágyait, azt üzened magadnak: értékes vagyok. Megérdemlem. Ha nem szerzel magadnak örömöt, akkor úgy hiszed, nem érdemled meg, vagyis nem szereted magadat eléggé.

5. Nem értékeled az eredményeidet

Nagyon kevés embernek sikerül elnyernie a Nobel-díjat, de minden ember értékes, és valamilyen módon hozzájárul a világhoz vagy környezete boldogságához. Ha nem látod az eredményeket, annak az lehet az oka, hogy nem szereted eléggé magadat, és mindent lekicsinyelsz, amit teszel.

6. Túl keményen bánsz magaddal

Magunkat kritizálni jó, lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük hibáinkat és fejlődjünk. Azonban, ha túlságosan keményen ítélkezünk magunk felett, és nemcsak szidalmazzuk, hanem meg is büntetjük magunkat a hibáinkért vagy azért, amilyenek vagyunk, az ordító jele az önszeretet hiányának.

7. Nem törődsz a testeddel

A testünk a templomunk. Persze nem szabad túlságosan megszállottá válnunk és azért görcsölni, hogy tökéletes alakunk legyen, de nem is bölcs dolog elhanyagolni a fizikai aktivitást és megfelelő étkezést sem. A személyes gondoskodás hiánya gyakran a mélyebb szeretethiányra utal, és azt hisszük: nem érdemeljük meg, hogy időt és erőfeszítést tegyünk önmagunkért. Aki fizikai vagy lelki szinten sanyargatja magát az egyenesen ékes jele annak, hogy önszeretethiányban szenved.

8. Nem motiválod magad

Mindannyian kudarcot vallhatunk, de a különbség azok között, akik elérik céljaikat, és akik félúton megállnak, az önbizalom és az a képesség, hogy motiválni tudják magukat, ha rosszul mennek a dolgok. Természetesen nem az a cél, hogy naiv optimistává váljunk, hanem hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amelyek motiválnak minket, és megtanuljuk használni őket, amikor szükségünk van egy újabb löketre. Ám ha csődtömegnek tartod magad vagy eleve kudarcra ítéled a tervedet, akkor nem szereted magadat.

9. Nem bízol magadban

Az önbizalom elengedhetetlen az egészséges önbecsülés kialakításához. Azok az emberek, akik nem szeretik magukat, nem is bíznak eléggé a képességeikben. Ha gyakran azt mondod magadnak, hogy valamit nem tudsz megtenni, hogy képtelen vagy rá, ezek a figyelmeztető jelek arra utalnak, hogy meg kell változtatnod az önmagadhoz fűződő kapcsolatodat.

10. Nem nyílsz meg mások előtt

Azok az emberek, akik nem szeretik eléggé magukat, általában nehezen nyílnak meg mások előtt. Mivel úgy gondolják, hogy nem érdemlik meg a szerelmet, a szeretetet, bezárkóznak, hogy senki ne fedezze fel ezt az önbecsülés hiányát. Emiatt sokszor megtévesztenek másokat vagy magányra ítélik önmagukat.

Fotó: unsplash.com
Forrás: psychology-spot.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Hasonló cikkeink

10 dolog, amit a szeretet adhat neked – Nem is gondoltad volna!

További cikkeink