A spirituális vészhelyzet röviden-tömören azt jelenti: amikor a személyi átalakulás válsággá válik. Például nemrég óriási spirituális ébredésen mentél keresztül. Az életszemléleted drasztikusan megváltozott. Már nem ugyanaz az ember vagy, aki korábban. Ez a váltás pedig megvisel.

Úgy érzed, hogy amíg más spirituális úton járók az újfajta látásmódjukban gyönyörködnek, te inkább majd megfulladsz az új élet, az új életszemlélet súlya alatt. Mások teljesen megélik a szellemi fejlődésüket, lefoglalja őket a kisebb-nagyobb megvilágosodásuk, az égiekkel való kapcsolatteremtés, te meg alig tudsz dolgozni vagy bármire is igazán figyelni. Amíg ezek a spirituális emberek békét, boldogságot, harmóniát tapasztalnak, te depressziós vagy és majd megőrülsz.

Hol lehet a probléma? Talán nem vagy méltó az isteni szeretetre? Vagy nem vagy elég erős?

A válasz: NEM, egyáltalán nem. Amit tapasztalsz, annak semmi köze az erőhöz vagy a képességeidhez.

Amit átélsz, az úgynevezett spirituális vészhelyzet, ami egy normális folyamat, amelyet sokan tapasztalnak a szellemi útjukat járva. Erről senki sem tehet, ez mondhatni természetes.

Mi az a spirituális vészhelyzet?

A spirituális vészhelyzet súlyos válság, amelyet az egyén egy jelentő lelki, személyi változás vagy spirituális ébredés után tapasztalhat. A folyamat annyira felgyorsul, hogy ijesztővé és instabillá válik a test és az elme számára.

A „spirituális vészhelyzet” szót először Stanislav és Christina Grof cseh pszichiáterek alkották meg, és az 1989-es Spiritual Emergency: When Personal Transformation című könyvben írnak róla bővebben. Stanislav Grof ráadásul a transzperszonális pszichológia egyik alapítója.

Ilyen vészhelyzetek bárkivel előfordulhatnak az élet bármely szakaszában. Azok, akik nem különösebben „szellemiek”, ugyanolyan gyakran megtapasztalhatják, mint azok, akik aktívan spirituális úton járnak. A közös egyesítő tényező általában az, hogy az embert sokk éri (kisebb-nagyobb “megvilágosodás”, ráébredés, betegség, halál, jelentős életváltozások stb. formájában), amely lelki válságot vált ki.

A lelki vészhelyzet néhány naptól néhány évig tarthat. A folyamat nagyban függ attól, hogy milyen környezetben élsz, és mennyire támogató a környezeted.

15 jel arra, hogy spirituális vészhelyzetet tapasztalsz

Valószínűleg ez az egyik legfájdalmasabb, legzavaróbb és félelmetesebb élmény, amin valaha keresztül fogsz menni, de tudd, hogy véget ér, és érdemes végigcsinálni. Minél több jel igaz rád a 15-ből, annál biztosabb, hogy éppen ilyen vészhelyzeten mész keresztül:

1. Lehetetlennek találod a mindennapi feladatok elvégzését (például vásárolni, zuhanyozni, főzni, lépést tartani a feladatokkal stb.)

2. Intenzív érzékenységtől szenvedsz

3. Olyan érzés, mintha az egész világod összeomlana körülötted

4. Rosszul alszol, talán rémálmaid is vannak

5. Belső és külső világod néha összemosódik

6. Érzelmek hullámvasútját tapasztalod

7. Furcsa hallucinációkat tapasztalhatsz (pl. képek, hangok, fizikai benyomások)

8. Nehezedre esik logikusan gondolkodni

9. Egy bizonyos ponton azt hiheted, hogy olyan megvilágosodott alak vagy, mint Jézus, Buddha, stb.

10. Élénk múltbéli visszaemlékezéseket tapasztalhatsz

11. Furcsa érzéseket érzel a testedben (például borzongások, forróság)

12. Több szinkronicitást tapasztalsz

13. Az ébredés óta elmúlt egy orvosilag megmagyarázhatatlan betegséged/tüneted

14. Úgy érzed, mintha egy másik dimenzióba csöppentél volna

15. Úgy érzed, megőrülsz

Ez a lista természetesen nem teljes és lehetnek más jelzések is.

Viszont nem árt óvatosnak lenni, mert sok jel megegyezik olyan mentális betegség tüneteivel is, mint a mániás depresszió, bipoláris zavar, skizofrénia, ezért érdemes kizárni ezek lehetőségét.

Miért történik ez veled?

Mindenki egyedi, másképp éljük meg a spirituális ébredéseket, de van itt néhány magyarázat, miért történik ez veled:

Köze lehet a gyerekkori kondicionáláshoz a szüleid részéről és a társadalomtól átvett hiedelmekhez. Ahhoz, hogy megszabadulj egyes negatív mintáktól, ilyen intenzív lelki ébredésen kellett átesned. Ha valakinek teljesen más életszemlélete volt korábban, annak nehezére eshet „hirtelen” átállnia egy másikra.

Túlságosan igaznak érzed, ami veled történik. Mintha eddig hamis vagy álomvilágban éltél volna. Egy kissé kiábrándultál az eddigi életedből, bizonyos dolgokból vagy személyekből.

Tehetséges sámán, papnő, gyógyító, „világok közötti járó” vagy. A spirituális ébredési folyamatod része az öntudatlan elme vagy a „szellem birodalma” erőivel való összekapcsolódás, amelyekben még nem tanultál meg navigálni. Még nem tudod uralni egyes képességeidet és ez, vagy maga a sorsod, életfeladatod megrémiszt.

Épp karmikus tisztuláson esel át. Egyes hiedelemrendszerekben úgy gondolják, hogy ebben az életben az elmúlt életeinkből származó megoldatlan traumákkal foglalkozunk, és ez spirituális vészhelyzet alakját öltheti, hogy meg tudj szabadulni a régi mintáktól és “tiszta lappal”  kezdhess.

Érzékenyebb vagy az átlagnál. Mindannyian különböző érzékenységűek vagyunk, és azok, akik spirituális vészhelyzetet tapasztalnak, érzékenyebbek és empatikusabbak lehetnek, mint mások. Ilyenkor pedig egyszerűen érzelmileg túlterhelté válnak.

Fotó: unsplash.com
Forrás: lonerwolf.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

13 jel, miszerint épp a lélek sötét éjszakája állapotát tapasztalod

További cikkeink