A hinduizmusban az életerőt saktinak nevezik. Ez az áramló, kozmikus energia, kreatív erő, ami körbevesz bennünket és mindenkiben jelen van. Csakhogy bizonyos körülmények, tényezők – amelyekre sokszor nem is gondolnánk képesek elszívni, és ha nem figyelünk, folyamatosan fáradtnak érezhetjük magunkat, miközben a kiégés szélén egyensúlyozhatunk.

 

A jóga hagyományában lenyűgöző metaforával találkozunk: azt mondják, hogy egy oroszlántej olyan erős, hogy a tiszta arany kivételével egyetlen másik edényben sem lehet tárolni. Ha az aranyedényben szennyeződések vannak, a tej ezeken a pontokon savként eszi át magát az edényen, és kifolyik. Ugyanez történhet a spirituális gyakorlóval is.

Voltál már úgy, hogy részt vettél egy jógaórán vagy egy meditációs hétvégén, amely annyira inspiráló és ösztönző volt, hogy biztos volt abban, hogy az életed drámaian megváltozik, csakhogy a hazatérésed utáni napokban vagy hetekben minden erőd elfogyott és nagyjából ugyanazt tapasztaltad, mint korábban? Ennek oka az energiaszivárgás.

Ha már tudod, mi az energiaszivárgás oka, elkezdheted kijavítani azokat. Utána a jóga-gyakorlatok, a meditáció, amelyeket eddig gyakoroltál, sokkal több erőt, energiát generálnak. Valójában nem termelnek többet, csak nem veszítesz energiát.

Az ilyen „szivárgások” kezelése természetesen időbe telhet, de megéri a befektetett energiát.

Melyek tehát a leggyakoribb energiaszivárgások? Az alábbi listát Śākta-Śaiva Tantrik Dharmabodhi tanár készítette:

1. Túlzás és multifunkcionális életvitel miatti fáradtság

A leggyakoribb hibát a mai társadalomban, a túlzás azt jelenti. Túl sokat dolgoznak az emberek, kevés idő marad a pihenésre, a játékra és a társadalmi kötelékekre. Nem szárnyal a képzelet, kiveszőben van a kreativitás. Ezek nemcsak az egészség fenntartásához szükségesek, hanem a test-lélek feltöltésére is, amely képes a spirituális gyakorlat által generált energiát megtartani.

Másrészt a kimerült test-szellem tele van „lyukakkal”, amelyekből ez az energia kiszabadul.

2. A fizikai test betegsége

A betegség miatt kénytelenek vagyunk a testünkre, a problémára figyelni. Maga a betegség és a vele való harc energiát szív el. Éppen ezért törekedni egészségünk megtartására és nem venni félvállról a kellemetlen tüneteket majd megvárni, amíg egészen lebetegszünk.  Sem a testi, sem a lelki problémákra nem szabad csakúgy legyinteni.

3. Túlzott érzelmi reakciók

Az érzelem is energia. Gondolj csak bele, mennyi energiát szívhat el a harag vagy éppen a gyűlölet táplálása vagy egy dühkitörés. Ha egy érzelemből „túl sokat halmozunk fel”, túlságosan tápláljuk, az energiavesztést okozhat és ez főleg a negatív érzésekre igaz. Jusson eszedbe, hogy egy-egy negatív kritika majd az utána érkező sértettség és szomorúság miatt mennyit tudsz őrlődni, szenvedni. Ezért kell ügyelni arra, hogy milyen érzések dolgoznak benned és hogy az a legjobb, ha szabad áramlást biztosítasz nekik, nem tartogatva őket.

4. Kapcsolat elvesztése a valósággal a fantázia révén

Azok, akik a mentális világban élnek, nem tudják elképzelni, hogy mennyi öröm és életerő nem áll a rendelkezésükre. Ugyanis rengeteg energiát elvesz tőlük az, hogy folyton a múlton merengenek, hogy mennyivel jobb volt vagy mit rontottak el, mit tennének másképp. Ugyanez igaz azokra, akik negatív forgatókönyveket gyártanak és örökösen aggódnak valami miatt. Sőt, akik a jövőben „élnek” és folyton arról álmodoznak, szintén nem a jelenben vannak, ezáltal túl sok energiát veszítenek el az ábrándozással.

Mindennemű stressz és szorongás elvonja az energiát. A félelem az anyagi helyzet miatt, hogy ki és mit gondol rólunk, hogyan éreznek.

Még rosszabb, ha valaki menekül ezek elől és pótcselekvésekbe rohan ahelyett, hogy szembenézne mindazzal, ami rossz érzést kelt benne.

5. Görcsös meggyőződések/vélemények

Az életerőd csökkenését okozhatja, ha túl határozott véleményed, meggyőződésed van vagyis csökönyös és szűklátókörű vagy. Hiszen ezeket a nézeteket fenn is kell tartani és sokan készek harcolni értük. Ez mind-mind energiafelhasználás. Az önigazolás különböző formái pedig szintén csak elvonják az energiát.

6. Tisztázatlan kapcsolatok és határok

Ha túl sok időt töltesz a bizonytalanságban, mert nem vagy biztos abban, hogy a másik személy mit akar, mire van szüksége, vagy mit érez, de reméled, hogy így is működhet a kapcsolat, az óriási életerő veszteséget hoz létre. Nem beszélve a többi tényezőről, ami energiát vonhat el, mint a mérgező, egyoldalú, félelemalapú, különböző bántalmazásból álló kapcsolatok.

A spirituális energiád fenntartásához szükség van arra, hogy tiszta, jól értelmezhető, biztos kapcsolataid legyenek. Ezekben a kapcsolatokban pedig fontos, hogy önazonos legyél és tiszteletben tartástok egymás határait.

Nyilvánvaló, hogy a megoldás a kommunikáció, de kevesen tudjuk, hogyan kell kommunikálni érzéseinket és szükségleteiket. Pedig csak a helyes kommunikáció révén tehetjük rendbe a kapcsolatainkat.

Ha pedig a kapcsolat nem fejlődik és csak árt a testnek vagy a léleknek, akkor jobb elengedni.

7. Túl sok beszéd

Ez a másik nagyon gyakori energiaszivárgás társadalmunkban.

Észrevetted már, hogy a jóga és a meditáció mesterei kevesebbet és óvatosan beszélnek?

Ideális esetben a beszélgetés témájának megnyitása előtt a jóga gyakorlói feltesznek maguknak négy kérdést, úgynevezett négy beszédajtót: 1) Ez igaz, ezt fogom mondani? 2) Szükséges vagy hasznos kimondani? 3) Találtam szeretetteljes módot arra, hogy elmondjam? 4) Ez a megfelelő idő? (Ez segít emlékezni a helyes beszéd négy kulcsára: igaz, szükséges, kedves, a megfelelő időben).

Továbbá van még néhány egyéb tényező, ami elvonhatja az életerőt:

  1. Függőségek
  2. Egyes negatív viselkedésminták
  3. A szexuális energia rossz kezelése
  4. Fatalizmus, a jóslás iránti megszállottság (például túlzott támaszkodás az asztrológiára, a tarotra nem pedig a veled született intuitív képességeidre)
  5. A spirituális gyakorlatok helytelen végrehajtása

Hasonló cikkeink

A Shakti felébresztése: 6 legfontosabb gyakorlat a nők számára a spirituális úton

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon is!

főkép: unsplash

forrás

További cikkeink