Az amerikai őslakosok – de sok más kultúrában is – évszázadok óta használják a fehér zsályát a szertartásokon és az imák „elküldésére”. A fehér zsálya égetése az egyik legrégebbi és legtisztább módszer egy személy, embercsoport vagy tér megtisztítására és a nemkívánatos szellemektől, energiáktól való megszabadulásra.

A zsályát már az ókori egyiptomi, római és görög gyógyászatban is használták, valamint az indián hagyományokban. Szárított zsályát égetnek a gyógyulás, a védelem, a bölcsesség növelése és a betegségek elleni védekezés fokozásának érdekében.

Alább láthatod, hogy milyen előnyös tulajdonságokkal bír:

1. Tisztító hatású

A leggyakrabban használt zsályafajták antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy távol tartják a fertőző baktériumokat, vírusokat és gombákat.

A fehér zsálya (Salvia apiana) antimikrobiális és antibakteriális is.

2. Enyhítheti az asztmás tüneteket

Kiderült, hogy a zsálya nemcsak megtisztítja a levegőt a baktériumoktól.

Bár tudományosan nem bizonyított, a zsálya égetése negatív ionokat szabadít fel. Állítólag ez segít semlegesíteni a pozitív ionokat.

A gyakori pozitív ionok olyan allergének, mint:

  • háziállat szőr
  • környezetszennyezésből fakadó káros anyagok
  • por

Ha ez a helyzet, a zsálya égetése áldás lehet az asztmában, allergiában, hörghurutban és egyéb légúti betegségekben szenvedők számára. De a füst belélegzése, a füstölés súlyosbíthatja a meglévő légúti állapotot, ezért ha gyógyászati céllal használnád, előtte mindenképpen értekezz az orvosoddal!

3. Támogatja a gyógyulási és megvilágosodási folyamatot

Nagyon sok kultúrában a gyógyulási állapot elérésére használják a fehér zsálya füstölőt, de az elmélkedés elősegítésére is kiváló eszköz, mivel fokozza az intuíciót. Meditáció közben megnyugtat és tiszta gondolatokat hozhat.

4. Segíthet eloszlatni a negatív energiákat

A zsálya füstölése rituális eszközként is használható, hogy megszabadítsd magadat – vagy a teredet – a negativitástól. Ide tartoznak a múltbeli traumák, rossz tapasztalatok vagy mások negatív energiák.

Segíthet a pozitív környezet kialakításában a meditációhoz vagy más rituáléhoz.

5. Megtisztíthatja és felszentelheti a tárgyakat

Nemcsak tereket, hanem tárgyakat is képes vagy a fehér zsálya segítségével megtisztítani. Sőt, akár pozitív energiával is felruházhatod őket. Ez hasznos lehet az újonnan vásárolt tárgyaknál, ajándékoknál vagy használt cikkeknél. Abban az esetben is, ha aggódsz egy örökölt vagy kapott tárgy miatt. A füstölés által felszenteled a tárgyat és közömbösíted a korábbi tulajdonosai által rárakódott energiát.

6. Javítja a hangulatot

A hagyományok szerint a füstölés szó szerint feldobhatja az ember hangulatát, és elűzheti a negativitást. Egyes kutatások ezt alátámasztják. Egy 2014-es tanulmány dokumentálta a fehér préri zsálya előnyeit, mint fontos hagyományos gyógymódot a szorongás, a depresszió és a hangulati rendellenességek kezelésére.

7. Segíthet csillapítani a stresszt

Ha a zsálya égetése javítja a hangulatot, akkor nagyszerű szövetségesed lehet a stressz ellen.

A Mississippi Egyetem 2016-os kutatási projektje megállapította, hogy a fehér zsálya gazdag olyan vegyületekben, amelyek aktiválják az agy bizonyos receptorait. Ezek a receptorok felelősek a hangulati szint emeléséért, a stressz csökkentéséért, sőt a fájdalom csillapításáért is.

8. Javíthatja az alvás minőségét

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a zsálya olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek enyhíteni az álmatlanságot. Bár ha abból indulsz ki, hogy oldja a stresszt és a szorongást, már nyert ügyed van!

9. Támogatja a koncentrációs képességet

Amellett, hogy eloszlatja a negatív energiát, javítja a hangulatot és erősíti az intuíciót, emellett a zsályával való füstölés javíthatja a memóriát és a fókuszt.

2016-os tanulmányok szerint a fehér zsálya kognitív képességeket javító előnyei biztatóak – talán a demencia és az Alzheimer-kór kezelésével szemben is, de ehhez további kutatásra van szükség.

10. Segíthet az energiaszinted növelésében

A test, a tárgyak és a terek megszabadítása a rossz energiáktól segíthet abban, hogy újabb, frissebb és pozitívabb energiákhoz juss. Ennek bizonyos értelemben energetizáló hatása lehet, és segíthet a fáradtság leküzdésében.

Hogyan használd a fehér zsályát?

Először is szerezz be egy köteg szárított fehér zsályát.

Mielőtt meggyújtod, nyisd ki az ablakokat, hogy távozhassanak a negatív energiák az adott térből és a légkör se legyen túl fullasztó a füsttől.

Gyújtsd meg és járd körbe vele az adott helységet, miközben esetleg egy tollal legyezed a füstjét vagy tartsd a füst fölé a megszentelni kívánt tárgyat. De akár le is teheted egy fix helyre egy kis tálra. Közben nyugodtan leülhetsz meditálni vagy relaxálni attól függően mi is a célod vele.

Fotó: unsplash.com
Forrás: healthline.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Hasonló cikkeink

A 9 legbiztosabb tértisztítási tipp szellemek és negatív energiák ellen