Megoszlanak a vélemények Oshoval és nézeteivel kapcsolatban. Az emberek imádják vagy csalónak tartják az egykor Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban élt indiai misztikust, aki egy új vallási mozgalmat hozott lére. Tanításai jelentős befolyással voltak a New Age mozgalomra és halála óta csak még népszerűbb lett a néhai karizmatikus spirituális vezető.

21 éves korára megvilágosodott a lázadó ifjú

Chandra Mohan Jain, illetve gyerekkori becenevén Rajneesh (aminek jelentése “Éj Istene” vagy “A Hold”) 1931. december 11-én született Kuchwadában; egy kis faluban az indiai Raisen körzetében. Szülei, Babulal és Saraswati Jain, nyolc éves koráig hagyták, hogy anyai nagyszüleinél éljen. Rajneesh saját bevallása szerint ez nagy hatással volt fejlődésére, mert a nagymamája a legnagyobb szabadságot biztosította számára.

Mikor a nagyapja meghalt, Gadarwarába ment a szüleihez. Iskolai éveiben tehetséges, de lázadó diák volt, és félelmetes vitázó hírnévre tett szert. Rajneesh kritikussá vált a hagyományos vallással szemben, érdeklődött a tudat bővítésének számos módszere iránt, beleértve a légzésszabályozást, a jógagyakorlatokat, a meditációt, a böjtöt, az okkultizmust és a hipnózist.

Rajneesh később azt mondta, hogy 1953. március 21-én, 21 évesen spirituálisan megvilágosodott, és egy misztikus élményben volt része, miközben a jabalpuri Bhanvartal kertben egy fa alatt ült.

1955-ben filozófiából szerzett diplomát, amit később megfejelt egy mesterfokozattal és utána nyomban tanári állást szerzett, de a rektorhelyettes hamarosan azzal fordult hozzá: kérjen áthelyezést, mivel úgy vélte, hogy veszélyt jelent tanítványai erkölcsére, jellemére és vallására.

1958-tól filozófiát tanított oktatóként a Jabalpur Egyetemen, majd 1960-ban professzorrá léptették elő. Népszerű előadóként társai kivételesen intelligens embernek ismerték el.

A szexguru egész birodalmat épített fel

Egyetemi munkájával párhuzamosan Acharya Rajneesh néven beutazta Indiát (az Acharya jelentése tanár vagy professzor), előadásokat tartott a szocializmusról, Gandhiról és az intézményes vallásokról. Utazásai, illetve beszédei során követőkre talált, illetve gazdag mecénásokra is és 1962-től meditációs táborokat kezdett vezetni. Az ő tanítása alapján alakultak meg az első meditációs központok. 1966-ban egy vitatott előadókörút után az egyetem kérésére lemondott tanári posztjáról.

Egy 1968-as előadássorozatban, amelyet később A szextől a szupertudatig címmel tettek közzé, megbotránkoztatta a hindu vezetőket azzal, hogy a szex szabadabb elfogadására biztatta az embereket, és onnantól kezdve „szexguruként” vált ismertté.

Rajneesh 1970 elején egy nyilvános meditációs rendezvényen mutatta be először dinamikus meditációs módszerét. A dinamikus meditáció nagyon gyors légzést, valamint zenét és táncot tartalmazott. A hetvenes évek elején letelepedett Mumbaiban és ott fogadta tanítványait, illetve első nyugati látogatóit. Időközben felvette a Bhagwan Sree Rajneesh nevet. A „Bhagwan” szó jelentése: „megvilágosodott, felébredt”. Ezt a szót általában hindu istenekre használták, továbbá olyan személyek megnevezésére, akik gazdag szellemi tudással rendelkeznek.

Rajneesh egészsége megromlott: cukorbetegség, asztma és számos allergia alakult ki nála. 1974-ben a Pune állambeli Koregaon Parkban található épületkomplexumba költözött, amiből ásram, egy spirituális menedékhely lett, ahová elvonultak a hívők. Előadásokat tartott itt, különböző terápiák zajlottak és meditációt oktatott. 1981-re Rajneesh ashramja évente 30 000 látogatót fogadott.

Osho

Amerikában saját várost hozott létre, de meggyűlt a baja a törvénnyel

1981-ben az Egyesült Államokba ment kezelésre, a korábban említett panaszai miatt, de állítólag azért is igyekezett távozni Indiából, mert a helyi hatóságok több millió dolláros adócsalással vádolták. Így az évben áthelyezte székhelyét az amerikai Oregonba és a telek a Rancho Rajneesh nevet kapta. A helyiek a legkevésbé sem örültek a jelenlétüknek és állandó összetűzésekbe keveredtek, miközben jogi csaták folytak a földhasználat miatt.

A következő évben a Rancho Rajneeshből Rajneeshpuram városa lett és elkezdtek felépíteni egy komplett várost, ami további olaj volt a tűzre a helybéliek számára. Közben Rajneesht a vallás, a „rajneeshizmus” fejévé nyilvánították hívei. Rajneeshpuramban való tartózkodása alatt Rajneesh három könyvet is diktált a magánfogorvosa által beadott dinitrogén-monoxid hatására.

Ugyanakkor Rajneeshpuram a szabad szerelem helye lett, mivel a guru lényegében arra tanította egyre gyarapodó híveit, hogy szeretkezzenek bátran és gyakran teljesen meztelenül mutatkoztak a közösségben.

Ráadásul a Radzsnís Nemzetközi Alapítvány a hívektől kapott pénz  – és gazdag támogatói – révén olyan szinten meggazdagodott, hogy négy repülőgép, egy helikopter és 93 Rolls-Royce tulajdonosa volt és hívei saját magánrepülőteret is építettek neki. Mi több, gyémántokkal kirakott színarany karórákat viselt. Ugyanis nem csak azt hirdetette, hogy éljen a szexuális szabadság, a szex meditáció, hanem azt is, hogy a spirituális élet nem zárja ki a gazdagságot.

Viszont Rajneesh itt leginkább visszavonultan élt a külvilágtól és csak a jobbkezével, Sheelával tartotta a kapcsolatot, meg elvétve a magánorvosával. Amíg ő meditált, Sheela és bűntársai bűncselekményeket hajtottak végre. Többek között hivatalos személyeket fizettek le és szalmonellával fertőzték meg a szomszédos The Dalles város éttermeinek kínálatát, mert így akarták befolyásolni a városi szavazásokat.

Ha nem is pont ezekért, de 1985. novemberben tíz évi felfüggesztett börtönbüntetésre és 400 ezer dollár pénzbüntetésre ítélték. Olyan vádakkal illeték többek között, mint ál-házasságkötések, embercsempészet, de legalább harmincféle, bizonyított bűncselekményt húztak rá, majd kitoloncolták az Egyesült Államokból és követői is távoztak a városukból.

Osho

A mai napig rejtély övezi Osho halálát

Rajneesh visszatért Indiába, de a következő években ismét a világot járta turnézás címszó alatt, és hogy meglátogassa követőit, de valójában az új asramhoz való országot kereste, csakhogy amerikai kitoloncolása után 21 ország tagadta meg belépését.

1987 januárjában visszatért a pune-i ashramba, ahol folyamatosan publikált, és új “meditációs terápiás” módszereket dolgozott ki. Ám egészségi állapota egyre csak romlott és úgy vélte, hogy egészségi állapotának romlása az amerikai hatóságok által börtönben elkövetett mérgezések következménye, de sokak szerint HIV-fertőzésnek vagy krónikus cukorbetegségnek, illetve a stressznek való kitettség lehetett a magyarázat.

1989-ben felvette „Osho Rajneesh” nevet, amit idővel „Osho”-ra rövidített, ami a zen tradícióban a „szellemi mester” megnevezésére szolgál. Utolsó nyilvános beszédét 1989 áprilisában tartotta, onnantól kezdve egyszerűen csendben üldögélt követőivel. Végül 58 évesen halt meg 1990. január 19-én az indiai Pune-i ashramban. A halál hivatalos oka szívelégtelenség volt, de a kommunája által kiadott közlemény szerint azért halt meg, mert “a testben való élet pokollá vált” számára egy állítólagos mérgezés után az Egyesült Államok börtönében. Hamvait újonnan épített hálószobájában helyezték el a Lao-ce-házban a punei ashramban, ami napjainkban virágzik és luxus spirituális menedékhellyé nőtte ki magát.

Fotók: pinterest.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

Ezt hagyta rád Louise L. Hay! – 20 pozitív megerősítés, ami a segítségedre lesz

További cikkeink